ponedjeljak, 10. listopada 2011.

AKALAJ ILI POJMA NEMA ILI GA BAŠ BRIGA ZA LJUDE

Almedin Šišić

Ukoliko budu provedene mjere ove instrukcije, bh.ambasadori bi “postali” šoferi i sekretarice, piše Avaz.  Ali, više od toga, ovako sročene upute dioplomatskim predstavništvima u svijetu pokazuju da, ili minstar Alakalj doista nema pojma o poslu koji mu je slučajno zapao ili doista ne vodi računa o pravu i iznad svega, baš ga briga za ljude, koje iz svoje duboke bahatosti ponizi gjde god mu se za to ukaže prilika. Ovakvog Alkalaja, naravno, možemo zahvaliti njegovom “idejnom tvorcu” Harisu Silajdžiću kao djelu njegovih stalnih političkih kombinacija.
PRIMJER IZ NEW YORKA:



I U UJEDINJENIM NARODIMA NESAVJESNO, BEZ ZNANJA  I PROTIV PRAVA  (Webpublicapress)
Poznat je slučaj angažovanja lokalne radne snage u New Yorku uoči prijema BiH u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti 2009 godine. Iako je bh.štampa uglavnom registrovala jednu dimenziju tog problema (koristeći to kao politički obračun sa Alkalajem, Silajdžićem i Strankom za BiH) zanemarujući upravo pozitivnu stranu angažmana lokalaca, jeftinije izdatke za njihov rad (bez ikakvih socijalnih davanja) i prepoznatu stručnost koja se ne može uvjek naći u BiH, čini se da lekcije nisu naučene. Nisu, upravo zahvaljujuči bh. državnim birokratama.
U periodu 2009/2010 godine, zabilježeno je da je bar jedan od "diplomata" angažovanih po "ugovoru o djelu", zapravo kao klasična lokalna radna snaga (zbog stručnosti i jeftinog ranga plaćanja) u Misiji BiH u UN-u, iako, takodjer sa svim potrebnim kvalifikacijama tada angažovan otišao svojom voljom iz Misije BiH. I on je trebao biti angažovan na temelju "ugovora o djelu", ali i mu je pisani ugovor predočen na potpisivanje, tek nakon što je on dao neopozivu ostavku, i doista napustio posao 15. januara 2010. 
ALKALAJ NEĆE - BARBALIĆ NE ZNA
Tehnička služba Misije ponudila je na potpis ugovor ovom nesudjenom diplomati koji je iz Misije otišao nakon što se ministar Alkalaj, oglušio od profesionalna obećanja data ovom stručnjaku. Povrh svega iz Misije BiH - uplašeni valjda svojim dijelom odgovornosti u svemu ovome -- danima su saljetali pomenutog uposlenika, da potipiše ugovor naknadno, da bi valjda zaštitili sebe pred zakonom. 

Naravno, to je pomenuti lokalac razumljivo odbio, ostavljajući svakog sa svojim dijelom zakonske odgovornosti.U svemu ovome se, naravno sukladno svom (ne)iskustvu nije uopće snašao šef Misije BiH u UN-u Ivan Barbalić, niti je neko od pravnika angažovanih u Ministarstvu Vanjskih poslova BiH ili Misiji BiH u New Yorku - reagovao da zaštiti zakon. I ovaj je "slučaj" zapravo još otvoren.
BRINE LI UOPĆE NETKO O ZAKONU

O izvinjeju ili nekakvoj kompenzaciji lokalnom uposleniku koji je napustio Misiju zbog neispunjenja poslovnih obećanja -- nije bilo ni riječi. Dapače, Alkalaj je nastavio po starom, ne obaziruči se na ljude, misleći samo, kako je to kasnije u više navrata konstantovala i štampa u BiH - na vlastite interese i interese svojih štićenika i štićenića, kršeći vjerovatno pri tome i zakon, pa je samo pitanje vremena kada bi netko od oštećenih mogao zatražiti i pravnu zaštitu. (WPP)

O tome govori i slijedeći napis u bh.štampi koji prenosimo.


*
KONFUZIJA, NEZNANJE I IGNORISANJE

Pozivajući se na odluku Ministarstva finansija o privremenom finansiranju institucija BiH, Alkalaj, međutim, u svega nekoliko rečenica instrukcije demantira svoju tvdnju da, tobože, želi uštedjeti državne pare.

U konfuznom i nepismenom dopisu, on ambasadore poziva da raskinu angažmane s osobama koje rade po osnovu ugovora o djelu. Odmah potom ih pojašnjava “da se ipak radi samo o oktobru”, a onda ih instruira da osobama koje su angažirane po osnovu ugovora o djelu “ipak treba ponuditi nastavak angažmana i u oktobru, ali samo ako prihvate pola plaće”!?


NEMOGUĆI UVJETI

- Zaposlenicima treba ponuditi nastavak rada u DKP BiH u oktobru, ali sa pola radnog vremena i pola mjesečne naknade. U tom slučaju, ako zaposlenici to prihvate ugovor se ne treba prekidati nego je potrebno da se sačini samo anex ugovora za mjesec oktobar, navodi Alkalaj.
Ukoliko, ipak, budu provedene mjere iz ove nepismene instrukcije, DKP-ima širom svijeta prijeti potpuna blokada! Prevashodno jer bi u tom slučaju ambasadori bili i šoferi i sekretarice, s obzirom da se osobe s ugovorima o djelu uglavnom bave tim poslovima.

- Vozač ili sekretarica koji odu iz sjedišta naše Ministarstvo koštaju do četiri hiljade eura, u šta su uključeni plaća, smještaj, topli obrok, prevoz, doprinosi... S druge strane, ako su na tim mjestima zaposlene osobe po ugovoru o djelu, njihova su primanja od 800 do 1.100 eura, i nista više, potvrđeno nam je u MVP-u.

OSOBNI MOTIVI

Upravo su ovi podaci najbolji mogući dokaz da Alkalajeva priča o “uštedama i racionalizacijama” nije istinita. Više sagovornika iz diplomatskih krugova “Avazu” su potvrdili da su njegovi motivi zapravo osobne prirode.

Naime, Alkalajevi bliski saradnici vjeruju da šef diplomatije “ušteđene” pare nakon otpuštanja ovih osoba želi reprogramirati i zakrpiti vlastite budžetske rupe nastale nakon silnih putovanja i nepokrivenih putnih i drugih troškova!

LOKALCI TRI PUTA JEFTINIJI

Inače, angažiranje osoba po osnovu ugovora o djelu poznata je praksa u diplomatiji koju prakticiraju sve zemlje svijeta, jer je mnogo jeftinija od slanja zaposlenika iz sjedišta ministarstva, što nam je i potvrđeno u MVP-u. U slučaju BiH, ukoliko DKP-i raskinu ogovore s ovim osobama, a Ministarstvo pošalje osoblje iz sjedišta, to će državu koštati oko tri puta više!

Nema komentara:

Objavi komentar