utorak, 19. travnja 2011.

LIBIJA MOŽE, ALI GAZA NE


Erol Avdović
(Avaz - link)
Tinta se na papiru rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a, kojom se prije mjesec dana uvela zona zabrane letova nad Libijom, još nije bila ni osušila, a NATO-ve su eskadrile već počele bombardovati Gadafijeve položaje. Svijetu je tada rečeno – isključivo radi zaštite civila! I Hillary Clinton, proteklih je dana, upotrijebila jedan, očito dobar novinski naslov, ustvrdivši, da bi izostanak vojne intervencije protiv Gadafijevog režima od Bengazija napravio Srebrenicu.

Amerikanci su medjutim, već vidno umanjili svoj početni vojno-politički entuzijazam u nastavku libijskih operacija. Na vidjelu je iznova (stara) evropska svadja – ko treba imati više aviona u akciji? I još gore – ko će primiti više (libijskih) izbjeglica.
U medjuvremenu, Amerikanci ne žele više skrivati! Vojna intervencija u Libiji usvojila je “novi” prioritet: da po svako cijenu natjera Gadafija da ode. A civilnim žrtvama, toj kolateralnoj šteti, već se pripremaju UN-vi humanitarni programi, kako je to u Budimpešti najavio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
Ovu NATO intervenciju amrički novinari opisuju čak i kao “labudji pijev” alijanse. Komentator Washington Posta Ana Eplbam (Anne Applebaum), već u naslovu pita: “Hoće li intervencija u Libiji srušiti NATO(?)”, jer iz nje vidno izostaje i druga najjača vojska alijanse – ona turska, smještajući sve u okvire “anglo-francuskog projekta”.
NATO će naravno, gotovo sigurno ostati u pogonu, ali libijska intervencija otvorila je i dodatna etička pitanja: Zbog čega recimo, Vijeće sigurnosti na dnevni red nije stavilo, takodjer zahtjev Arapske lige da se uvede zona zabrane letova nad Gazom, gdje civili stradaju duže nego u Libiji?
Je li dakle, Zapad intervenisao protiv Gadafija plašeći se da ne dobije Fidel Kastra iz Sahare? ili zato, kako to, u intervju za Avaz kaže pomoćnik generalnog sekretara za ljudska prava Ivan Šimonović, jer smo naučili lekciju iz Srebrenice i Vukovara? Na pravi odgovor ćemo još malo sačekati.
No, sve dok se i Palestincima bude uskraćivala njihova prava, bliskoistočni Gordijev čvor ostat će to što jeste.


Nema komentara:

Objavi komentar