subota, 9. srpnja 2011.

VJEČITI SMIRAJ ZA JOŠ 613 SREBRENIČKIH ŽRTAVA







Majka Srebrenice:
Bol koji ne prestaje!
Kolona vozila s tabutima 613 žrtava srebreničkog genocida, ekshumiranih iz masovnih grobnica nakon najvećeg genocida na tlu Erope počinjenog nakon Drugog svjetskog rata, prošla je u subotu kroz Sarajevo nakon početne destinacije, Visokog.  Bio je to iznad svega tužan, ali i dostojanstven dogadja kome su prisustvovali brojni gradjani Sarajeva.

petak, 8. srpnja 2011.

SENAD AVDIĆ: ZNA DOBRO BORIS TADIĆ DA GOSPODIN JOVAN DIVJAK I SELJAČINA RATKO MLADIĆ NISU ISTO

Senad Avdić
Boris Tadić tokom službene posjete Sarajevu kaže da neće da se „meša ni u slučaj Jovana Divjaka, ni Ratka Mladića“. On naravno i načelno sve zločine osuđuje, „ali svačija odgovornost za zločine se utvrđuje na sudovima i ja ću to poštovati“. Obišao je tokom radne posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine predsjednik Srbije i stan na Grbavici u kojem je rođen, u zgradi u kojoj je zvijer Veselin Vlahović Batko svakog stanara krive nacionalnosti nagrdio, silovao, opljačkao.

četvrtak, 7. srpnja 2011.

BOSNA VIŠE NE MOŽE DA ČEKA: JE LI TADIĆ PREŠAO CRVENU LINIJU U SARAJEVU?

Piše: Erol Avdović

Čisto sumnjam da bi se Boris Tadić tako nadmeno rasipao svojim izjavama u Zagrebu, kao što je - prilikom ove zadnje posjete Sarajevu, bez obzira što glavni grad Hrvatske nije njegov rodni grad. Gdje god stigne, a posebno u frustriranoj Bosni, bilo da se radi o prijestolnici bosanske države Sarajevu, ili Banja Luci – aktualni predsjednik Srbije djeluje prilično stereotipno braneći tezu “svi su isto krivi; svi su činili zločine; sve treba isto tretirati…” U trenutcima kad bi se od njega očekivalo više pameti, on baš djeluje prizemno. Nikako da se u tom pogledu odvoji od patosa!

srijeda, 6. srpnja 2011.

HEMON: NOSTALGIJA JE POSTALA MALO STAROMODNA

Aleksandar Hemon, foto: zoomzg
Aleksandar Hemon (Photo RFE)
(Razgovarao: Budo Vukobrat RFE) -- Saša Hemon je dobitnik brojnih književnih priznanja i urednik je ugledne Antologije evropske kratke proze. Šira publika kod nas pamti ga po, iznimno čitanom Hemonvudu, u nekadašnjem magazinu Dani. Mada je svoje najznačajnije knjige pisao na engleskom, i dalje se poziva na dvojezičnost i tvrdi kako jednaku pažnju posvećuje i engleskom i bosanskom.

ZAŠTO JE GUNTER GRASS PROTIV NOVINARA SENZACIONALISTA

Grassove knjige prevedene na arapski
Gunter Grass
(Deutsche Welle) -- Sala je dupke puna, mnogi novinari sjede na podu. Puno je TV-kamera, mlađi novinari su istup svjetski poznatog književnika pratili na kamerama svojih mobilnih telefona. Njemački nobelovac Günter Grass nema dlake na jeziku. "Kod vas interesantno ima prednost nad relevantnim", glasi jedna od centralnih tačaka njegove kritike. Novinari, dakle mi, ne koncentrišemo se dovoljno na ono što je bitno, dakle na suštinu, već trošimo naše riječi, rečenice, cijele odlomke da bi pisali o recimo cipelama, koje nosi i bavili se pitanjem da li one odgovaraju uz njegove pantalone. To je svakodnevna praksa u njemačkom novinarstvu, ubijeđen je Grass.

utorak, 5. srpnja 2011.

HASAN NUHANOVIĆ DOBIO TUŽBU PROTIV HOLANDIJE


Hasan Nuhanović



Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama. "Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smio da ih izruči" snagama bosanskih Srba, izjavila je predstavnica za štampu tog suda u Hagu, prenio je Reuters.

PRODUŽENA NEPRAVDA

Erol Avdović, Avaz - komentar

U trenutku kada je holandsko sudstvo na primjeren način napokon riješilo slučaj oštećenog Hasana Nuhanovića iz Srebrenice, otvara se i pitanje tretmana koji bi sudovi ove zemlje ubuduće trebali imati i prema Ujedinjenim narodima (UN). Šta je sa, naprimjer, izravnom odgovornošću visokih funkcionera Svjetske organizacije: od Butrosa Galija do Jasušija Akashija, ili holandskog bataljona pod plavom zastavom UN-a u Srebrenici 

CLINTON VJERUJE DA ĆE OBAMA POBJEDITI 2012, ALI MU SE SVIDJA I MIT ROMNEY

Piše:  Erol Avdović
Zajedno i u 2012: Obama i Clinton
NEW YORK (Webpublicapress) – Kada bivši predsjednik Bil Clinton izgovori bilo kakvu kritiku ili pohvalu oko izborne arene, kao što je to bio slučaj s njegovim obraćanjem na “Festivalu ideja” (Aspen Ideas Festival) u Coloradu, upravo uoči proslave 4.jula – američkog Dana nezavisnosti, onda njegove riječi odmah dobiju medijska krila i eho koji zna potrajati neko vrijeme.

U.S. Not Pressuring Turkey, Israel to Mend Ties, Diplomat Says







NEW YORK (TURKISH HABERLER - TH) -- Top U.S. diplomat in Turkey has said that Washington did not put pressure on Turkey or Israel to mend bilateral relations -- bitterly deteriorated after Israel's deadly raid on a Gaza-bound aid flotilla that killed nine Turkish activists last year in May. 


"We are not using pressure. We do support both of our friends. We believe that the two countries will work together again not just to settle their differences but for the stability and the security of the region," Francis Ricciardone, U.S. ambassador in Ankara, told reporters on Tuesday.

WEBPUBLICAPRESS: NEWS BEYOND HEADLINES

Read: Webpublicapress!

THALIF DEAN: UNDP Calls for Reforms to Deter Violence, Fraud in Asian Polls


North Korea officer
UNITED NATIONS, Jul 5, 2011 (IPS) - When the longtime dictatorial president of an authoritarian regime in Southeast Asia eventually agreed to hold nationwide elections, he ensured the polls were rigged favouring his ruling party's victory. And a bitingly sarcastic cartoon that appeared in a local newspaper the day after the polls reflected the farce that masqueraded as a national election. "I promised I will hold elections," the president was caricatured as telling his constituents, "but I didn't say anything about counting the votes." In most countries in Asia, Africa and Latin America, both presidential and parliamentary elections are often deemed flawed because of widespread fraudulent practices.

WEBPUBLICAPRESS: NEWS BEYOND HEADLINES












Read Webpublicapress 2011: Your source for original and well written stories.

ponedjeljak, 4. srpnja 2011.

NASTAVAK KSENOFOBIJE U SRBIJI: MRZE SE NIJEMCI, AMERIKANCI, HRVATI, BOŠNJACI, ALBANCI I OSTALI ...


Zlatko Jelisavac (Nacional – Zagreb)
Ksenofobija u Srbiji se nastavlja?
(Photo -- WPP Archive 2011)
BEOGRAD - Države sa kojima Srbija ima najbolje političke odnose na samom su dnu kad je u pitanju ekonomska saradnja, a posebno pokloni i bespovratna pomoć. Najveći pojedinačni donator od zemalja EU je Njemačka iz koje dolazi skoro četvrtina od ukupne pomoći koju Srbija dobija kroz EU fondove, a bilateralno je Srbiju pomogla sa još milijardu evra. Njemačka vlada donirala je novih 137 miliona evra za ovu godinu, javio je Blic, od 02.07.2011.

THE END OF THE MYTH: HOW RATKO MLADIĆ SOLD HIMSELF FOR MILLIONS OF EUROS?


By Slavenka Drakulić
(Photo Interpol - 1995.)
It was 5.30 in the morning on 26 May, but an elderly man in Lazarevo, Serbia, was already up and ready to leave the house. The previous evening he had gathered up his documents and medicines and placed them in a plastic bag. He knew that, where he was going, he wouldn't need them any more. He skipped breakfast and sat down to wait. When the police came, he didn't hide his identity and handed them his long expired ID card with his real name, Ratko Mladic, born 1942. Then he took out his wallet, had a last look at the photo of his family, and handed it over too.

KREZUBA DIPLOMACIJA: INZKO KRITIKUJE A DODIKA APSOLUTNO BAŠ BRIGA


Valentin Inzko
(Photo ITH Zurich)
BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira nova središnja vlada, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka (razgovarao Andrej Mihiolič) visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, prenosi bh. novinska agencija FENA. "Do sada nije bilo pravog dijaloga i dogovora o novom mandataru i sastavu Vijeća ministara, no stvari se u zadnje vrijeme poboljšavaju. Sve političke opcije ubrzano dolaze do spoznaje da ova država treba vladu.

nedjelja, 3. srpnja 2011.

SANDŽAČKO PITANJE KLJUČNO I ZA BOSNU


Ejup Ganić (WPP photo Archive)
U radu simpozija o temi „Pitanje Sandžaka“ u Sarajevu učestvovale su brojne ličnosti iz naučnog, društvenog i javnog života Bosne i Hercegovine, Sandžaka i regiona, između ostalih akademik Ejup Ganić, te prof. dr. Nijaz Duraković. Jednodnevni naučni simpozij organizirao je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru s ciljem da se pruži doprinos rješavanju statusa Sandžaka.

HRVATSKO «NE» I SLOVENAČKO "DA" PALESTINCIMA U UN-u?



Piše: Erol Avdović (Nacional – Zagreb)

Nada umire posljednja: Obama?
(Photo WPP Archive - 2011)
Svako glasovanje vezano za blok islamskih zemalja u Ujedinjenim narodima, posebno ono vezano za palestinsko pitanje – već dugo izaziva političku polarizaciju do krajnje zategnutosti. Otuda nije čudo što bi se rujansko prebrojavanje glasova u Genarlnoj skupštini UN-a upravo oko pitanja konačnog uobličenja, ali i poziva na priznanje neovisne države Palestine – moglo pretvoriti u dosad nevidjeni diplomatski rat – pro-et-contra, nove, možda 193-će po redu zemlje članice UN-a.