subota, 13. kolovoza 2011.

BAN KI-MOON OPREZNO OKO KOSOVA


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon
(Webpublicapress/agencije) -- Kao što se to i najavljivalo u diplomatskim krugovima, sjednica Vijeća sigurnosti posvećena redovnoj raspravi o Kosovu, po polugodišnjem izvješću o stanju u ovoj državi – pomjerena je za sam kraj augusta. Krajem prošlog mjeseca, u New Yorku je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić dramatično lobirao da se održi čak “hitna sjednica” Vijeća radi napete kosovske situacije, ali je isto tako – iza scene tražio odlaganje redovne rsprave o Kosovu.


SRBIJA ISPOSLOVALA ODLAGANJE

Upravo na zahtjev srbijanskih vlasti u UN- sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu pomjerena za 29 august, pa je sva prošlomjesećna “hitnost” pala u vodu, a da se situacija na sjeveru Kosova još do kraja nije ni smirila.

Pred vikend je u ruke akreditovanih novinara na East Riveru procurio izvještaj UNMIK-a. Kako to doznaje Webpublicapress (WPP) – u izvješće glavnog tajnika UN-a neće biti uključeno pismo srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova, adresirano na čelnika Svjetske organizacije Ban Ki-moona. Jednostavno, pismo je izgleda zakasnilo da bi se inkorporiralo u ovo izvješće.

PISMO NEĆE UTJECATI

Vuk Jeremić isposlovao produženje sjednice
Dolazak pisma u centralu UN-a u New Yorku za Webpublicapress, tek u petak je potvrdio glasnogovornik generalnog tajnika Farhan Haq. Upravo Haq je nagovjestio da pismo neće biti uvršćeno u izvješće generalnog tajnika UN-a, koje će poslužiti za cjelodnevnu debate o Kosovu koncem augusta.

U pismu se, saznaje WPP navode pritužbe lidera Srba sa sjevera Kosova zbog odluke kosovskog ministarstva unutarnjih poslova da svoje operacije proširi na općine sa srpskom većinom, kroz aktivnosti ROSU; odranije se za sve izravno proziva i kosovski premjer Hashim Thaci.

U svom izvješću Vijeću sigurnosti, kako to navodi novinska agencija FENA Ban Ki-moon poziva sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

POZIV ZA OBJE STRANE

- Pozivam sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak ostvaren u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje situacije, navodi se u izvještaju.



Izvještaj generalnog tajnika o Kosovu, pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest prije izbijanja najnovijih incidenata. Zbog toga se ukupna situacija na sjevernom Kosovu u dokumentu ocjenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju izdvojenog perioda. 



Napetosti su, kao što je poznato eskalirale porasle kada je ROSU započela dnevne patrole u multietničkim oblastima na sjeveru Kosova, kao dio napora Prištine da tamo vrši vlast, stoji u izvještaju. 



IZBJEĆI UNILATERALNE AKCIJE

Boris Tadić i Ban Ki-moon u UN-u
Bilježi se da je još sredinom maja odluka istog ministarstva u Prištini da rotira sastav policijskih stanica također pojačala napetosti na sjeveru. Napetosti na sjeveru Kosova i dalje su razlog za zabinutost, tvrdi Ban Ki-moon. 



- U tom smislu, nastaviću da ističem da osjetljiva pitanja u vezi sa sjeverom Kosova mogu biti riješena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama, ističe glavni tajnik UN-a.

Ban je, navodi iznova FENA, izrazio zadovoljstvo što se dijalog između Beograda i Prištine “intenzivno nastavio u tom periodu, i što je imao prve konkretne rezultate”. On je pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da i dalje ohrabruju strane da čine napore i  da se pozabave preostalim izazovima.

U izvješću se pozdravljaju dogovori na planu slobode kretanja, matičnih knjiga i fakultetskih diploma, i pozivaju Beograd i Priština da se u potpunosti angažuju na njihovoj primjeni.

- Moje je čvrsto uvjerenje da taj dijalog ima potencijal da premosti razlike između strana i riješi niz pitanja koja pogađaju živote ljudi na terenu, izjavio je Ban.

U.N. PODRŽAVA E.U.

Premjer Kosova Hashim Thaci
Primjećujući da obje strane nailaze na protivljenje zbog tog angažmana, generalni tajnik UN-a izražava uvjerenje da će pozitivne posljedice dogovora, kada budu primjenjene, dovesti do šireg razumjevanja i koristi koje mogu proizaći iz dijaloga.

UN ostaju privržene svojoj podršci ulozi Evropske unije u dijalogu, i spremne da pruže stručnu pomoć, naglašava se u izvještaju.

Generalni tajnik UN-a podsjetio je da su kosovske vlasti potvrdile spremnost da sarađuju s istragom o navodima iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima i pozdravile formiranje specijalnog tima EULEX-a s takvim zadatkom, koji će postati operativan do kraja ljeta, javlja izmedju ostalog FENA.

AGIM ČEKU U NEW YORK

Agim Cheku i Hashim Thaci obilaze počasnu gardu
Prema istim medijskim navodima taj tim će biti lociran u Bruxellesu ili Prištini, a rad na tom procesu je u podmakloj fazi, navodi se u izvještaju.


U medjuvremenu, u New Yorku ii Washinhtonu, naredndog tjedna će boraviti ministar odbrane Kosova Agim Cheku, saznaje Webpublicapress iz dobro obavještenih diplomatskih izvora. Cheku će se u Washingtonu sastati sa visokim dužnosnicima Obamine administracije. On je jedan od najpoznatijih vojnih zapovjednika KLO (Kosovske oslobodilačke armije).

Nema komentara:

Objavi komentar