subota, 7. svibnja 2011.

BAN KI-MOON IGNORIRA DODIKOVO PISMO


Erol Avdović

NEW YORK, (Od Avazovog dopisnika) -- Predsjednik manjeg bh.entiteta Milorad Dodik dosta je pisao generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu žaleći mu se na najnoviji izvještaj Valentina Inzka. Iz diplomatskih krugova bliskih francuskom ambasadoru u UN-u Gerardu Araudu Avazu je potvrdjeno da je to pismo stiglo, i da o njemu ne žele komentirati.


POLITIKA BEZ PRAVDE


Erol Avdović

Kada je onomad, glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog suda (International Criminal Court – ICC), Luiz Moreno-Ocampo, u UN-u obznanio kako je 100 posto siguran da je libijski vodja Muamer Gadafi počinio zločine protiv čovječnosti, mnogi su u toj brzini prepoznali  odlučnost medjunarodne zajednice da se sa notornim vlastodršcima - ne odugovlači kao nekad sa Slobodanom Miloševićem.

petak, 6. svibnja 2011.

BOSNA U VIJEĆU SIGURNOSTI: LOJALNOST NIJE DOVOLJNA


Piše: Erol Avdović

Srdačno: Barbalić i Ban Ki-moon
(UN photo 2009)
Bosna i Hercegovina vjerovatno će dobiti dosad najvažniju mirnodopsku diplomatsku bitku – ostajući relativno uspješna u svom angažmanu u Vijeću sigurnosti UN-a. Ali će na kraju tog dvogodišnjeg mandata, na koncu ove 2011, kako stvari stoje, ipak biti zemlja koja je izgubila “diplomatski rat”, jer bh.diplomatija je već dugo obezglavljena. Uostalom, po jutru se često dan poznaje.

srijeda, 4. svibnja 2011.

O SLOBODI TISKA I NOVINARIMA: SVA NAŠA MEDIJSKA KURVANJA


Piše: Erol Avdović


Ovoga maja navršava se 20 godina od usvajanja Deklaracije u Vindhoku (Windhoek Declaration). Po tom papiru je, upravo na afričkom kontinentu, u Namibiji, dodatno razvijen koncept slobodnog novinarstva – i postavljeni parametri, kako novinarstvo može doprinjeti ekonomskom boljitku i razvoju demokracije.  Sve se dogodilo u Africi 1991, ali odjek je bio globalni.

utorak, 3. svibnja 2011.

U.N. SPREMAN ZA ISTRAGU O NAVODNOJ TRGOVINI ORGANA NA KOSOVU


Carla Del Ponte
(UN photo)

NEW YORK (Webpublicapress) -- Obraćajući se novinarima u UN-u u New Yorku, u svom nacionalnom kapacitetu, predsjednik Vijeća sigurnosti za ovaj mjesec, francuski ambasador Gerard Araud, izjavio je da je zadovoljan što EULEX, snage na Kosovu vode istragu oko navodne trgovine ljudskim organima. Nasuprot inicijalnom protivljenju vlasti u Beogradu, te njihovoj težnji da se istraga prebaci na UNMIK (UN administracija na Kosovu), za sad sve glavne konce oko toga vuću evropske snage.

ponedjeljak, 2. svibnja 2011.

ORGANIZATION OF ISLAMIC CONFERENCE: TERRORISM IS AGAINST TEACHINGS OF ISLAM

By Webpublicapress
Ekmeleddin Ihsanoglu (UN photo)
NEW YORK (Webpublicapress) -- In the statement issued in Jeddah on May 2. the Secretary General of the Organization of the Islamic Conference (OIC) - Turkish professor Ekmeleddin Ihsanoglu said - he  has followed with great attention the reported killing of Osama Bin Laden who was responsible for many unjustified bloodshed and attacks against innocent civilians.




nedjelja, 1. svibnja 2011.

AMERIKANCI LIKVIDIRALI BIN LADENA U PAKISTANU


Predsjednik SAD Barack Obama
(UN photo 2010)

NEW YORK (Webpublicapress) – Preko sat vremena odgadjano je dramatično najavljeno i kako su to ovdašnji mediji nazvali – povijesno obraćanje američkog predsjednika, kojom je u nedjelju navečer, nešto poslije 11 sati iz Bijele kuće Barack Obama objavio da je Osama Bin Laden ubijen u Pakistanu i da su dotičnu operaciju izvele američke specijalne snage. Obama je rekao da je tu operaciju osobno autorizirao.

KAKO DO DEMOKRATIJE NA BLISKOM ISTOKU


Piše: Erol Avdović
Zbunjenost oko Bliskog istoka
(UN Photo)
U pravu je komentator New York Timesa Roger Cohen kad kaže da su Evropa i Amerika zajedno još iznenađene - razvojem dogadjaja u Libiji, Jemenu, Egiptu i Tunisu – gdje je sve započelo ovog Arapskog proljeća. Suviše dugo, Washington i drugi evropski centri globalne moći, štitili su i ponašali se kao da vjeruju, da će diktatori poput Hosni Mubaraka, Ben Alija ili Muamera Gadafija – trajati vječno. (Avaz - link)