petak, 2. rujna 2011.

42 MILIONA DOLARA ZA ŠIRENJE ISLAMOFOBIJE U AMERICI


Piše: Erol Avdović

Na FOX TV se svašta čuje...
Kada su prije godinu dana novinari izvještavali o dvije paralelne parade oko njujorške “nulta tačke”, mjesta gdje su u terorističkim napadima 11.septembra 2001, u pepelu nestala dva stospratna nebodera Svjetskog trgovinskog centra (WTC), svi su se uglavnom zadržali na prostom redjanju suprotstavljenih mišljenja za i protiv izgradnje islamskog centra “Cordoba”. Sve ipak nije bilo spontana reakcija nezadovoljnika.


ZA I PROTIV

Jedni, za koje je cio komšiluk oko “nulte tačke” samo - ekskluzivno ideološko hodošašće, negodovali su, vezujući sve ono što nosi predznak “islamski” uz znane stereotipe. Sve se dešavalo i uz nemile epizode pokušaja javne paljevine Kurana. Ali, glasni su bili i oni koji su bili protiv korozije tradicionalnih američkih vrijednosti, jer tolerantnost, u nekim američkim sredinama, nažalost - više ne stanuje na znanoj adresi. Ne sasvim slučajno!

Upravo uoči desetogodišnjice terorističkih napada na Ameriku, a čemu se ovih dana pridaje ogromni publicitet – sada već pouzdano znamo ko je sve pokušao iskoristiti negativno javno mnijenje Amerikanaca i njihove, više emocije nego racionalno razmišljanje želio okrenuti protiv muslimana.

Faiz Šakir (Shakir) iz Centra za američki progres (Center for American Progress), ujedno glavni urednik časopisa “Razmišljaj progresivno” (ThinkProgress.org) ponudio je ovih dana zanimljivo otkriće, u kojem su taksativno pobrojane ličnosti, ali i dolarski iznosi donatora, koji su sponzorirali širenje islamofobije u Americi.

Na 130 stranica izvještaja objašnjeno je kako je i na koga potrošeno čak 42 miliona dolara iz sedam velikih fondacija u proteklih 10 godina, ne bi li se zapalile vatre antiislamske mržnje u Americi. Iako je od samog vrha, dakle predsjednika Baraka (Barack) Obame, do nižih činovnika administracije u Vašingtonu – poslato na stotine značajnih poruka kako je “Islam dio nas”, te ponudjeno mnogo primjera o tome kako su američki muslimani “na prvim linijama fronta odbrane nacionalnih intersa”, postjedanestoseptembarski stereotipi o Islamu i muslimanima još pongdje cvjetaju u Americi.

NEPRISTRASNI AUTORI

Plakat o postojanju islamofobije
“Nisam samo ja zaslužan za ovo razotkrivanje islamofobijske mreže, glavnih igrača i povezivanja svih tačaka i praćenju geneze antimuslimanske propaganda”, kaže Faiz Šakir. Zatim pominje imena ostalih autora ovog izvještaja: Vedžat (Wajahat) Ali, Eli (Clifton) Klifton, Met Das (Matt Duss), Li (Lee) Fang, i Skot Kejs (Scott Keyes). Interesantno je, da su samo dvojica autora ovog “raporta” muslimani, i da se on smatra krajnje objektivnim.
Izvještaj nazvan “Preduzeće zvano strah” (Fear Inc. – korjeni islamofobijske mreže u Americi), a njeni autori tvrde da je s ovim “definitivno skinut veo sa lica mržnje”, te upraćeni svi putevi novca, odakle je antislamska mržnja posljednjih godina finasirana u Americi.

“BOSANSKA VEZA”

Medju glavnim primaocima pet najpoznatijih “eksperta” koji su često vidjeni gosti na američkoj TV, ponajviše na FOX Newsu i CNN-u, je i “stručnjak” za borbu protiv terorizma i “otkrivanje terorističkih veza” na Balkanu Robert Spenser (Spencer). On inače vodi webstranicu “Jihad Watch”, za koju je pisao i notorni srbijansko/američki profesor Srdja Trifković, kome su vlasti Kanade zabranile ulazak u zemlju, jer, izmedju ostalog negira genocid u Srebrenici.

Trifković je na stranicama “Jihad Watcha” objavio povijest o svojoj (nesudjenoj) studiji “o Bosni”, nakon što mu je Američki savjet za vanjsku politiku (American Foreigin Policy Council) - odbio objaviti orginalni tekst o “rastu ili padu radikalnog islama, na nacionalnom, regionalnom ili globalnom nivou”. Prema vlastitom priznanju, Trifković se čak u tom tekstu imao namjeru “obračunati” sa dokazanim autoritetom u poznavanju islamskog svijeta, profesorom Džonom Espozitom (John Esposito) čija su tumačenja Islama uvrštean u oksfordsku enciklopediju (Oxford Encyclopedia of the Islamic World). Naravno da nije uspio, niti se usudio pokušati.

SPREGA POLITIKE I KAPITALA

Na listi propagatora širenja antiislamske mržnje su još Frenk Gefni (Frank Gafney), za koga se navodi da je u samom vrhu “centralnog nervnog sistema antimuslimanske propagande” u Americi.

Gefni, koji vodi Centar za sigurnosnu politiku (Center for Security Policy) svojevremeno je napisao kao su džamije u Americi u suštini promovirale “šerijatski program pobune” (?!). Još gore, njegov kolega, Dejvid Jerušelmi (David Yerushalmi) iz Društva za američku nacionalnu egzistenciju (Society of Americans for National Existence) je otvoreno poručio Amerikancima, da je Islam “u ratu sa judeokršćanskom civilizacijom (Evropom i Amerikom – op.a.), a muslimani su naši neprijatelji”.

Slijedeći u koga je pomenuti izvještaj upro prstom je Danijel Pajps (Daniel Pipes) iz Foruma za Srednji istok (Middle East Forum). On je, izmedju ostalog pokazao otvorene antiimigrantske sentimente, izdvajajući muslimane kao posebno “egzotične useljenike”, koji “stvaraju više neprilika nego drugi”.

Na koncu, u toj grupi koji su pojeli milione dolara proteklih 10 godina je i Stiven (Steven) Emerson, prepoznatljivo lice sa američkih TV ekrana, iz Projekta za istraživanje terorizma (Investigative Project on Terrorism). Emerson nije ni okom trepunuo kada je rekao, kako su “više od 1.4 milijarde slijedbenika (Islama – op.a.) na neki način sankcionirali genocid, planirali genocid, kao dio svoje religiozne doktrine” (?!).

AKTIVISTI PROTIV IZGRADNJE DŽAMIJA

Ovoj petorici “eksperata” uveliko su asistirali aktivisti poput Pamele Geler (Geller), jedne od suosnivača organizacije za zaustavljanje islamizacije - (Stop Islamization of America). Ona je, poznata i po tome što je bila na temeljima mnogih džamija čije je podizanje nastojila osujetiti, uglavnom bez uspjeha. Tu je i Dejvid Horovic (David Horowitz) podržavalac pomenutog Jihad Watcha na kome se često tretira Bosna.

POLITIČARI NA PLATNOM SPISKU

Medju političarima, izvještaj kao potrošače novca za antiislamsku propaganda spominje – Alena Vesta (Allen West) i Njuta Gingriča (Newt Gingrich), jednog od predsjedničkih kandidata koji će se bori za republikasku nominaciju za izbore 2012.

NAJVEĆI DONATORI

Medju finasijerima širenja te propagande su poznate kompanije “Donors Capital Fund”, “Lynde and HarryBradley Foundation”, “Russell Berrie Foundation”, “Anchorage Charitable Fund” sa Aljaske, te “William Rosenwald Family Fund”, i “Newton and Rochelle Becker foundations”. Oni su zapravo skupili preko 42 miliona dolara i velikodušno podjelili ih “izvodjačima radova” u širenju propagande.

Nema komentara:

Objavi komentar