subota, 15. siječnja 2011.

NOVI MANDAT PO SVAKU CIJENU?

BAN KI-MOON OBJAVIO PRIORITETE UN-a za 2011. (news analiza)
Ban Ki-moon: još šuti o drugom mandatu
(UN Photo 2011/Marc Garten)
Erol Avdović
NEW YORK (Od Avazovog dopisnika) - Obračajući se novinarima, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za štampu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon je priznao: “Ako je 2010 bila izazovna za UN, ova će bit još više”, rekao je. Zatim je poredao osam izabranih prioriteta za 2011 godinu, koje je prethodno referirao Generalnoj skupštini UN-a.

MOŽE LI U.N. SPRJEČITI KATASTROFU NA HAITIJU?



Erol Avdović
Na Haitiju je u proteklih tri mjeseca od kolere umrlo 3651 osoba, a zaraženo je bilo 171.304 osobe. Je li UN bio izvore zaraze ovom opakom bolešću?
Koliko može UN na Haitiju
(Photo UN - 2011)
NEW YORK (Od Stalnog dopisnika Dnevnog Avaza) – Prva godišnjica apokaliptičnog zemljetresa na Haitiju, u kome je za 47 sekundi stradalo  preko 200.000 ljudi, u Ujedinjenim narodima u New Yorku, obilježena je komemoracijom, na kojoj je generalni sekretar Ban Ki-moon – odšutio isto toliko sekundi.

nedjelja, 9. siječnja 2011.

BAN KI-MOON WANTS TO HELP U.N. PRESS

Is this a genuine wish, principal position or something third?

By Erol Avdovic

UN Ban Ki-moon, chatting with WPP's Erol Avdovic
(Photo: Cia Pak, Scan News 2011)
(Webpublicapress - UN)  “Yes, indeed we have invited the secretary-general long time ago to visit us, but he decided to come today to say hello and Happy New Year to the journalists”, says to Webpublicapress, Giampaolo Piolli, Italian journalist and veteran UN correspondent, for daily La Nazione.

Mr. Ban was invited by UNCA (United Nations Correspondents Association), an independent association of accredited UN press to visit working journalists. The idea was to show Mr. Ban -- an open office-plan, so he can get a real picture in which conditions journalists work.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a SPREMNO - AKO SE SITUACIJA U SUDANU IZMAKNE KONTROLI

UN BUDNO PRATI REFERENDUM U SUDANU
Erol Avdović
Referendum počeo u Sudanu: 9.januar 2011
(UN photo - Paul Banks)
(Webpublicapress - UN) Ujedinjeni narodi pažljivo prate dogadjaje od samog starta sudanskog referenduma, koji je započeo u nedjelju, a potrajaće narednih sedam dana. Najveća afrička zemlja, mogla bi se podjeliti na dva djela, ako se, kako to predvidjaju američki mediji pokaže da će preko 90 posto stanovnika južnog Sudana – glasati u korist svoje državne samostalnosti. Vijeće sigurnosti UN-a, na čijem čelu je ovog mjeseca bh. ambasador Ivan Barbalić, budno je preko vikenda pratilo početak referenduma.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a JE MJESTO ZA AFIRMACIJU BiH


Piše: Erol Avdović,
UN -- New York

Politički Poligon, "Sedmica"
AVAZ, 8. januar 2011


Za razliku od Hrvatske, koja se za mjesto u Vijeću sigurnosti izborila bespoštednom kampanjom i za to potrošila milione dolara, i Slovenije, koja se za to mjesto bori sada sa Madjarskom, da bi 2012, u ime istočnoevropske grupe od 23 zemlje, zamjenila BiH, angažirajući pri tom slične resurse -- Bosna je svoje mjesto u Vijeću ostvarila relativno lako. Kad je vidjela ko sve i zbog čega podržava BiH, jedna velika zemlja, Poljska se naprosto u toj trci otkazala još u januaru 2009.

Ima ih koji s pravom vjeruju, da je BiH, 17.oktobra 2009 u Generalnoj skupštini UN-a dobila čak 183 od ukupno 192 glasa, zahvaljujući pijetetu koje zemlje članice UN-a još uvjek gaje prema bosanskom infernu i Srebrenici posebno.