subota, 12. veljače 2011.

BALKANSKI PAKT SIGURNOSTI


Regionalni okvir Dejtona još je neprikosnoven, ali je njegova unutrašnja struktura skoro pa potrošena * Treba razdvojiti "Dayton" kao regionalni pakt sigurnosti i mirovni sporazum koji je nesmotreno reducirao Republiku Bosnu i Hercegovinu na državnu dvoentitetsku tvorevinu.  


Dejtonski sporazum prevazišao je granice Bosne i Hercegovine, ali i vrijeme u kojem je postignut. Taj mirovni pakt, prema ocjeni američkih i drugih političkih eksperata, najveći je uspjeh diplomatije SAD od postizanja mira u Vijetnamu 1973. godine.


Prema riječima bivše državne tajnice Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), bio je to početak novog američkog liderstva za 21. stoljeće. Bosna je bila povod, a zahvaljujući Bilu Klintonu (Bill Clinton), on se dogodio uprkos i tada, prije 15 godina, opoziciji republikanski većinskog Kongresa. 



četvrtak, 10. veljače 2011.

BOSNA DO KRAJA OVE DEKADE U ČLANSTVU EUROPSKE UNIJE


Erol Avdović
U organizaciji Clintonove fondacije, u New Yorku je održan poludnevni panel posvećen Daytonskom sporazumu: Pored predsjednika Hrvatske Ive Josipoviča na konferenciji je govorio i cčlan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bill Clinton at the U.N.
(Photo Luiz Rampelotto - Europa News Wire)
Kada se danas nakon petnaest godina govori o Daytonu, i kada još o tome govore glavni protagonisti tog američkog mirovnog sporazuma, onda je vrlo važno razdvojiti turobnu prošlost i nadati se bolju – europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
EUROPSKA BUDUĆNOST
To bi u najkraćem mogao biti zaključak poludnevnog panela, na kojem je pored bivših i aktuelnih političara i SAD, BiH i Hrvatske, učestvovala i Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za sigurnost ii vanjsku politiku. Diskusija je bila podjeljenja u dva dijela: u prvom se više govorilo o ratu u BiH i posthladnoratvoskom okruženju u tom dijelu jugoistočne Europe. Panel je bio naslovljen: “Amerika na raskršću: Daytonski sporazum ii početak diplomacije 21. Stoljeća”.