subota, 6. kolovoza 2011.

AMERIKA VIŠE NIJE NA VRHU: DOLAZI KINA...

KAKO TADIĆEVA SRBIJA I DALJE PRAVI SVINJARIJE U KOMŠILUKU


Piše: Andrey Nikoladis

Nikoladis: Ne isplati se biti fin!
Da se razumijemo: ja znam da fini, liberalni i tolerantni regionalni intelektualci o politici Borisa Tadića trebaju govoriti u komplimentima. To je em u duhu pomirenja, em u duhu nove saradnje, em u duhu evropskih integracija (kako kažu: “U Evropi ćemo svi mi sa područja bivše Jugoslavije ponovo biti zajedno”, (hoćemo, baš kao i u smrti), em pomaže da se dobije kolumna u nekoj od Tadićevih novina.

petak, 5. kolovoza 2011.

UMIJE LI BOSNA MISLITI



Bivši ambasador Singapura u UN-u Kišor (Kishore) Mahbubani, napisao je 1998 bestseller “Umiju li Azijati misliti” (Can Asians Think), izazivajući jedan cijeli, inače ultrauspješni mentalitet, da odgovori na prosta pitanja vlastite egzistencije, od ekonomije do politike. Njegovu bi knjigu trebali mnogi čitati na Balkanu!

četvrtak, 4. kolovoza 2011.

IS ETHNIC VIOLENCE BACK IN BALKANS?



Kosovo in spot light again
Ethnic violence is back in the Balkans. And once again, it has taken the West by surprise. This time the focal point is northern Kosovo, the region north of the Ibar River.

COUNTRYMAN: BOSNA TAPKA U MJESTU VEĆ ČETIRI GODINE


Thomas Countryman
(Photo Webpublicapress)
Bosna i Hercegovina danas nije ništa bliža Evropskoj uniji nego što je to bila prije četiri ili pet godina, rekao je danas u intervjuu novinskim agencijama u BiH zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Thomas Countryman. Dodao je da mu je iskreno žao zbog ove činjenice, posebno u svjetlu vidljivog napretka ostalih zemalja u regionu.

srijeda, 3. kolovoza 2011.

OD 300 TERORISTIČKIH NAPADA SAMO JEDAN ODPADA NA ISLAMSKE RADIKALE


Piše: Bisera Fabrio (Globus - Zagreb)
Američka inercija?
Nakon pokolja u Oslu svi su analitičari odmah kriknuli: Al-kaida! Muslimani! Arapi! Čim su počele stizati vijesti iz Osla, većina je svjetskih analitičara stala unisono tipkati tekstove i komentare o zadanoj temi napada u Norveškoj. O krivcima nisu trebali puno razmišljati. Da su samo proučili podatke koji o napadima na svoje države članice ima Europska Unija, a radi se o javnom dokumentu, možda ne bi bili tako sigurni. 

AZEM VLASI: NE SANJATE O PODJELI KOSOVA


Azem Vlasi
Nedugo poslije najave dviju strana, u Prištini i Beogradu, da će ostati na svojim pozicijama oko Kosova, uslijedile su mnoge medijske analize, o tome zagovara li Srbija praktično podjelu Kosova, nudeći to već neko vrijeme "izmedju redova" u svojim diplomatskim nastupima od UN-a do evropskih institucija. Ne treba medjutim ni sanjati o tome, poručio je iz Prištine Azem Vlasi.

KOSOVO: WHO IS TALKING PARTITION HERE?


By Stefano Glantin
Gerard Galluci
An interview with Gerard Gallucci, the former UN Regional Representative in Mitrovica, in which he discusses how the actions of Pristina and the support of NATO has – by hardening the line between Serbs and Albanians – made partition ever more likely. But, is this a "reality" that is wanted only by Belgrade, and dynamics that is pushed for a long time by Serbian authorities -- once they have realized that they indeed lost Kosovo?

utorak, 2. kolovoza 2011.

JEREMIĆEV DEBAKL I RUSKI NOŽ U LEDJA?


Piše: Erol Avdović (Nacional - Zagreb)
Jeremić u UN-u prošlog tjedna
(Photo Webpublicapress 2011)
Bio je to pravi diplomatski debakl za Srbiju kad je krajem prošlog tjedna šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić tražio, pa nije dobio mogućnost da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a zbog novog plamena na Kosovu. U New York je ministar vanjskih poslova Srbije doletio žurno, iz Bejruta, nakon što je zamjenik stalnog predstavnika Srbije u UN-u Milan Milanović uputio pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti za srpanj, njemačkom veleposlaniku Peteru Wittingu, tražeći “izvanrednu sjednicu” Vijeća povodom nove kosovske eskalacije.

HRVATSKA TURISTIČKA OBMANA


Piše: Ivan Pandžić (Nacional - Zagreb)
Dubrovnik (WPP Archive)
Iako se za model poslovanja hrvatskoga turizma odavno može reći da je potrošen, svojim se turizmom volimo hvaliti. U srpnju i kolovozu dolazi nam polovica od 10 do 11 milijuna turista koliko prosječno godišnje imamo. Ako je vrijeme dobro, bilježimo dobre rezultate, u rujnu i lipnju se mučimo, a ostalih mjeseci hoteli rade sporadično ili uopće ne rade, a turista i nema previše.

CRNU GORU NA PUTU KA E.U. OMETA SRBIJA


Sveti Stefan
Ističući da najnovija eskalacija tenzija na Kosovu, te prilično rigidan stav srbijanskih vlasti oko "dileme" Kosovo ili Europa, vjerojatno usporava Srbiju ka EU, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković u utorak je za beogradski list Blic rekao da bi Crna Gora usvojila izborni zakon i dobila datum početka pregovora s Europskom unijom da nije bilo miješanja Beograda.

ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

LIBYA PARALYSES SECURITY COUNCIL ON SYRIA


By Thalif Deen
UN Security Council
(Photo - Webpublicapress)
UNITED NATIONS, Aug 1, 2011 (IPS) - The U.N. Security Council has continued to remain politically paralysed on the indiscriminate killings of civilians in Syria, and that paralysis, according to U.N. diplomats, has been triggered ironically by the ongoing turmoil in another Arab nation - Libya. The devastation caused by Western military forces in Libya - justified under the guise of protecting civilian lives - is deterring at least two veto-wielding permanent members of the Council, namely Russia and China, from supporting any strong action against Syria. 

SWARTZ-SCHILING: ZA SVE JE IPAK KRIV BEOGRAD




Christian Swartz-Schiling
Christian Schwarz-Schilling, dao je intervju za njemački radio Deutschlandfunk (DLF), koga  prenosi Deutsche Welle, u kome ovaj bivši visoki predstavnik za BiH optužuje Beograd da još opstruira normalizaciju stanja na Kosovu. A aa pitanje, zašto EU nema jasnu politiku spram Srbije, Christian Schwarz-Schillingodgovara:  Time ustvari mislim da Evropa nema jedinstvenu politiku spram Srbije. Time što pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova, Unija, odnosno komesarka za vanjsku politiku Catherine Ashton, izbjegavaju slanje jasnih poruka jer smatraju da za to moraju da imaju podršku svih članica.

BiH IMA PRAVO I TREBA NAPRAVITI REVIZUJU TUŽBE PROTV SRBIJE


Vlado Mrkić (Avaz - link)
Sir Geoffrey Nice
Miloševićev tužilac 
Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvatate prvostepenu presudu iz 2007., nego to isto znači da će drugi pisati vašu historiju. Bivši haški tužilac Džefri Najs (Geoffrey Nice), koji će na našim prostorima ostati zapamćen po tome što je vodio proces protiv Slobodana Miloševića, smatra da BiH treba pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju. On kaže da je ovo naša obaveza kako nam ne bi "drugi pisali historiju".

PREOSTALI POČINITELJI GENOCIDA U BOSNI I MLADIĆEVI JATACI U SRBIJI MORAJU ODGOVARATI


Serge Brammrtz
(UN photo 2011)
Glavni tužilac Haaškog tribunala Serge Brammertz, rekao je da domaći sudovi moraju nastaviti s procesuiranjem svih izvršitelja genocida. Ponovo je izrazio i zabrinutost što neki u Srbiji "ne prihvaćaju i poriču genocid u Srebrenici". Podsjetio je i kako će Ratku Mladiću u Hagu suditi za individualnu odgovornost za zločine u BiH i kako je važno da "države bivše Jugoslavije nastave rad nakon prestanka mandata Haškog suda".- Njima ostaje privesti pravdi brojne počinitelje zločina u Srebrenici, koji su bili na nižim zapovjednim dužnostima. Odgovornih za genocid u Srebrenici još ima na slobodi, upozorio je Brammertz.

nedjelja, 31. srpnja 2011.

BORIS TADIĆ U ULOZI VATROGASCA U SKUPŠTINI SRBIJE


Tadić i dalje preferira EU
(Webpublicapress/Avaz) -- Zastupnici u Skupštini Srbije u subotu već više od osam sati zasjedaju na vanrednoj sjednici. Oni koji su imali prilike pratiti TV prenos iz skupštine Srbije mogli su se uvjeriti, kako Boris Tadić i sve ono što je predsjednik Srbije izgovorio u odgovoru srbijanskim narodnim poslanicima - doista izgleda kao govor mirotvorca. Tadić je zapravo bio u ulozi vatrogasca koji je s vremena na vrijeme gasio nacionalistički požar koji se rasplamsavao u srbijanskoj Skupštini, maltene uz ksenofobične povike.