subota, 19. ožujka 2011.

PROPAGANDA I HAAŠKA PRAVDA


Srbija će svoju hašku igru gluhih telefona nastaviti sve dok joj saveznik u tome budu i bosanski mentalitet i kod kulturne naivnosti
Erol Avdovic 
(komentar Avaz)
Sve što je Srbijanska vlada od Miloševića, preko Koštunice, evo do Tadića u kontinuitetu radila na polju "poštivanja" Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a broj 827 (Resolution text English), kojom je u maju 1993. osnovan Haški tribunal, jeste pokušaj da se izjednači krivica, da se negira agresija i u krajnjoj liniji anulira ratna šteta.
Kada portparol UN-a u New Yorku Farhan Haq, odgovarajući na pitanje šta će UN učiniti zato što Srbija ne poštuje odluku UN-ovog suda kojom su i Ganić i Divjak oslobođeni krivice, kaže: "Očekujemo da zemlje članice (UN-a) poštuju posao koji je odrađen na Haškom tribunalu", i to je opće mjesto. To ne stvara nikakvu obavezu da Srbija promijeni svoje ponašanje.

petak, 18. ožujka 2011.

U.N. PODRŽAVAJU VOJNU AKCIJU PROTIV GADAFIJA

NJEMAČKI VELEPOSLANIK u UN-u PETER WITTING UPOZORIO KAKO SE NE MOŽE POKRETATI VOJNA AKCIJA "KOJA SE TEMELJI NA OPTIMISTIČKIM PREDPOSTAVKAMA", JER TO MOŽE REZULTIRATI NOVIM LJUDSKIM ŽRTVAMA


Erol Avdović
(Audio WDR Radio link)



Veleposlanik Njemačke u UN-u Peter Wittng:
Berlin osudjuje kršenje ljudskih prava, ali nije za
vojnu intervenciju u Libiji (Photo Webpublicapress 2011)


Bila je to doista minimalna, pa možda čak i "pirova pobjeda": Sa svega jednim glasom iznad minimalne većine - Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom. Tako je francusko-britanski nacrt uz pridodani ruski amandman, ali i prilično žestoke prigovore iz Moskve, uz zahtjev da se pored zabrane letova  i automatski prekid vatre izmedju sukobljenih snaga osigura i nastavak diplomatske akcije. Uz prigovor Kine, Indije i Brazila, te sasvim jasne poruke iz Berlina -- da neće učestvovati u vojnim operacijama protiv Libije - ipak ostalo us jeni, da je Vijeće sigurnosti isposlovalo potrebni formalni dokumenat -- medjunarodni legitimitet za akciju, koju sada, praktično može započeti svaka zemlja članica NATO-a. Nije na odmet reći da će se očekivani sastamak zemalja koje su bliske toj opciji -- vojne intervencije protiv Gadafijevog režima, o svojim logističkim pripremama govoriti pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyija.

četvrtak, 17. ožujka 2011.

BOSNA PRESUDILA - MOGUĆA INTERVENCIJA PROTIV GADAFIJA?


EKSPRESNO USVOJENA ZONA LETENJA NAD LIBIJOM: ODOBRENE "SVE POTREBNE MJERE"

TRIJUMF FRANCUSKE DIPLOMATIJE * MOSKVA I PEKING OSTALI UZDRŽANI UZ SNAŽNE PRIGOVORE "ZBOG NEODGOVORENIH PITANJA" *  GLASAJUĆI U KORIST ZONE ZABRANE LETENJA BiH PRESUDILA U KORIST USVAJANJA * NJEMAČKA PROTIV VOJNE OPCIJE * NAGOVJEŠTAJ EVROPSKE PODJELJENOSTI * ULTIMATUM ILI NE

U.N. – 17.mart 2011 – 19:32 h local time

Francuski ministar Alain Juppe i Ban Ki-moon:
"Trijumf francuske diplomatije, ili nove podjele ..."?
(Photo UN 2011 - Arhiv Webpublicapress)
NEW YORK, (Webpublicapress – U.N.) – Sa svega jednim glasom iznad minimalne većine - Vijeće sigurnosti usvojilo je rezoluciju kojom se traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom. Samo nekoliko sati prije glasanja delegacije 15 zemalja članica usaglasile su se da ne bojkotuju francusko-britanski nacrt uz pridodani ruski amandman, koji je pored zabrane letova tražio i automatski prekid vatre izmedju sukobljenih snaga i nastavak diplomatske akcije.

GLAS BiH BIO PRESUDAN

Za rezoluciju je na kraju glasalo 10 članica, dok je čak pet članica bilo uzdržano. To je samo jedan više od minimalne dvotrećinske većine od devet članica, koliko je potrebno da bi se neka rezolucija izglasala. Može se reći da je glas BiH bio jedan od dva koji su presudili u korist uvodjenja “non-fly” zone nad Libijom. Medju pet uzdržanih bili su Rusija i Kina (uz Njemačku, Brazil i Indiju), dok su SAD glasali u korist rezolucije.


srijeda, 16. ožujka 2011.

TRKA SA VREMENOM I SA GADAFIJEM


RUSI USPORILI DONOŠENJE ODLUKE * FRANCUZI OPTIMISTI OKO SVOG PRIJEDLOGA * PROŠLO 10 SATI ZA INTERVENCIJU

Erol Avdović
(link Avaz)

Zamjenik ambasadora Libije u UN-u, Ibrahim Dabashi:
"Treba intervenirati u slijedećih 10 sati"
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK (Webpublicapress U.N.) – Prava drama u Vijeću sigurnosti odigravala se u srijedu navečer, kada se u jeku pregovora o francusko-britanskom prijedlogu rezolucije o “non-fly” zoni nad Libijom Rusi predložili svoj tekst prijedloga. Time, kao da je donkle odgana i sumnja, da je dosadašnje rusko oponiranje naporima ostvarenju što bržeg konsensusa oko nove rezolucije za Libiju -- bilo “samo kozmetičko”. Rusi su doista, kao i Kinezi, uz Indiju, Brazil i Njemačku ostali protiv uvodjenja zabrane-zone letenja.



utorak, 15. ožujka 2011.

RUSI SE PROTIVE, AMERIKANCI SKEPTIČNI


REZOLUCIJA O ZABRANI LETENJA NAD LIBIJOM PREDSTAVLJENA, ALI MEDJU ČLANOVIMA VIJEĆA SIGURNOSTI PODJELE OSTAJU

Erol Avdović
(link original: AVAZ)

Hillary Clinton i Vitaliy Churkin u UN-u.
(Photo UN 2010 - Webpublicapress Archive)
NEW YORK (Webpublicapress U.N.) – Diplomati iz 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, u utorak poslije podne dobili su u ruke prvi nacrt rezolucije, koju je u ime grupe arapskih zemalja predstavio libanski ambasador u UN-u, Nawaf Salam. Rezoluciju kojom se faktički traži uspostava zone zabrane letova nad Libijom skrojile su Francuska i Velika Britanija, a do utorka poslije podne – rezolucija još nije imala oficijalnih sponzora, osim ove tri zemlje.

OKUPACIJA LIBIJE?

O rezoluciji će se medjutim, sigurno govoriti još dosta, jer su Rusi, kako se to saznaje iz diplomatskih izvora, koji su učestvovali u konsultacijama iza zatvoreinih vrata nastavili da ulažu primjedbe “tačku po tačku”. Moskva za sad predvodi grupu zemalja koje pokazuju vrlo malo apetita za pomenuti britansko-francuski prijedlog.


IF NON-FLY ZONE DOES NOT WORKS COULD GADAFFI BECOME FIDEL CASTRO OF SAHARA


BOSNIAN MEMMORIES HUNTS DIVIDED U.N. SECURITY COUNCIL OVER LIBYA’s NO-FLY ZONE:

By Erol Avdovic
Lebanese ambassador Nawaf Salam:
Arabs support non-fly zone over Libya?
(Photo UN - Debra Berkowitz 2011
)
NEW YORK, (Webpublicapress – WPP) - To act or not to act, it is a rather Shakespearean dilemma at the UN Security Council - called to authorize a no-fly zone over Libya. Some even hinted -- it is now too little too late for imposing such no-fly zone, since forces loyal to Moammar Gaddafi have launched a counter-offensive against rebels getting much of the country under their control. Diplomats in New York stay defiant: “It is never too late”, the Security Council told reporters on Monday. It could be very difficult as well.
A GAME-CHANGER
Evoking - not a great UN experience in Bosnia, French ambassador to UN, Gerard Araud, only a few weeks ago wasn’t sympathetic to the idea of a no-fly zone in Libya.