subota, 20. kolovoza 2011.

SVI ZNAJU SAMO SARAJEVO NE


Erol Avdović (Avaz - dnevni komentar)
Da je Hrvatska Amerika, što nije, a kako to uoči dolaska Angele Merkel u Zagreb primjećuju upravo hrvatski komentatori, njemačka kancelarka bi na prvoj stanici svog balkanskog političkog piknika, na kojem želi potvrditi lidersku poziciju u tom dijelu Evrope, imala prvo susret s hrvatskim državnim odvjetnikom. On bi je onda ispitao šta ona zna o poslovima Ive Sanadera. U skladu s načelom prvo pravo, pa tek onda politika!

POSTOJI LI VEĆ “BOSANSKI FAKTOR” NA AMERIČKIM PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA?

Piše: Erol Avdović

Barack Obama ide dalje
-- Kad malo bolje razmislim opet ću glasati za Obamu, ne zato što je ispunio sva predizborna obećanja, jer u najvećem slučaju nije, i ne zato što je karizmatičan, ili što nas je spasio recesije, jer nije, već zato što je njegova opozicija medju republikancima, bar za sada -- naprosto katastrofalna, kaže mi jedan ugledni liječnik imigrant sa Srilanke na zajedničkom iftaru kod jednog ambasadora u UN-u, dok žustro govori o startu Obamine predsjedničke kampanje, prošle sedmice na sjeveru Amerike.

petak, 19. kolovoza 2011.

U.N. REMEMBERING FALLEN AND BRAVE HUMANITARIAN WORKERS


Ban Ki-moon with Valerie
Amos (left) and Antony Lake
(Photo Hajat Avdovic
Webpublicapress 2011)
(Webpublicapress/UN News Center) -- August 19th which has been proclaimed as World Humanitarian  Day three years ago by UN General Assembly to commemorate the 2003 Canal Hotel bombing in Baghdad, was commemorated on Friday at the UN Headquarters in New York.

BRAZIL REVS UP SOUTH-SOUTH COOPERATION


By Thalif Deen
Flag of Brazil
UNITED NATIONS, Aug 19, 2011 (IPS) - As one of the world's emerging economic powerhouses, Brazil is vigourously pursuing one of the key economic objectives on the U.N.'s development agenda: South-South Cooperation.The Brazilian Cooperation Agency is currently participating in scores of economic projects, mostly in the agricultural sector, in over 80 developing countries in Asia, Africa and Latin America and the Caribbean. 

četvrtak, 18. kolovoza 2011.

BOSANSKI NEPOTIZAM I KORUPCIJA


Piše: Mirela Kukan (Avaz - link)
Mirela Kukan
Nakon premijerovog brata, ministrovog zeta, gradonačelnikovog sina... sve nade u buđenje političke volje za borbu protiv korupcije pale su u vodu. U Bosni i Hercegovini ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije na najvišem nivou, upozorila je Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO), važna institucija Vijeća Evrope, koja je izvijestila o katastrofalnoj situaciji u našoj zemlji. Novinski stupci u posljednja dva dana preplavljeni su informacijama o nepotističkim imenovanjima na važne direktorske pozicije, koje provodi nova vlast predvođena SDP-om.

REIZ CERIĆ POHVALIO DODIKA ZBOG FERHADIJE


Reis Mustafa ef. Cerić i Dodik
Jedna lokalna vijest iz Banja Luke mogla bi imati globalni odjek, jer riječ je o krajnje smirujućim tonovima u raznim medjuetničkim i političkim tenzijama još uvjek frustriranoj dajtonskoj Bosni. Vijest zaslužuje pažnju i zbog toga jer se odnosi na dvije javne ličnosti koje su najčešće polaraizirano politički suprostavljene -- Miloradu Dodiku i Mustafi Ef. Ceriću.

MERKEL NA BALKANU: EUROPA NA DLANU


Piše: Damir Grubiša
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel pohodit će 22. kolovoza Hrvatsku u sklopu svoje zapadnobalkanske turneje. Posjetit će i Srbiju i Crnu Goru, a Hrvatska će biti prva postaja na tom putu. Angela Merkel je danas jedan od najvažnijih političkih igrača na europskoj i svjetskoj sceni. Nakon početnog nesnalaženja tijekom izbijanja svjetske gospodarske krize kada se, poput Nicholasa Sarkozyja, založila za uvođenje zaštitnih carina na njemačke automobile, Merkel se vratila na siguran europski put.

srijeda, 17. kolovoza 2011.

TURSKA SE NE ŠALI SA SIRIJOM


Erol Avdović

Ahmet Davutoglu
NEW YORK (Webpublicapress) – Prema pisanju turskog tiska vlasti u Ankari sve su frustriranije potezima sirijske vlade zbog nastavka stradanja civila u toj zemlji. Prema riječima jednog turskog diplomate u UN-u u New Yorku, Turska se u slučaju Libije i Sirije opredjelila za kurs podrške demokratskim promjenama: “Demokratija i ljudska prava su u osnovi te naše strategije”, rekao je ovaj diplomata u razgovoru za Webpublicapress.

PARALELNA BH. DIPLOMACIJA: PRAVAC WASHINGTON I BRUXELLES


Hrvatski Sabor BiH
Uredi Hrvatskog narodnog sabora u Washingtonu u Bruxellesu trebali bi biti otvoreni već do kraja godine, saznaje  radio Deutsche Welle od voditelja odjela za međunarodnu suradnju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Martina Raguža. Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor, koji okuplja izabrane zastupnike dva HDZ-a te, još osam manjih političkih stranaka, aktiviran je nakon ponovnog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, te uspostave vlasti u Federaciji bez predstavnika stranaka (dva HDZ-a) za koje je na izborima u listopadu prošle godine glasala većina bh. Hrvata.

utorak, 16. kolovoza 2011.

UPCOMING U.N. DEBATE ON KOSOVO WITH A SENSE OF CONTROVERSY

By Erol Avdović

UN's Farhan Haq
(Photo Hajat Avdovic
Webpublicapress 2011)
NEW YORK (Webpublicapress) -- UN Security Council decided to move the regular debate on Kosovo from previosily confirmed 24th to August 29th,  after authorities in Belgrade requested for that change of the date in New York. The new date was granted earlier last week. It was confirmed to Webpublicapress (WPP) by the acting deputy spokesman for the UN Farhan Haq. The move wouldn’t look a bit strange, if Srebian foreign minister Vuk Jeremić, by the end of July did not come to New York to seek urgent Council’s meeting because of deteriorating situation in Northern Kosovo. He was then unsuccessful in his bid.

PALESTINA ĆE DOBITI PODRŠKU U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a ALI I AMERIČKI VETO U VIJEĆU SIGURNOSTI


Piše: Erol Avdović

Ban Ki-moon i Joseph Deiss
(Photo Webpublicapress 2011)
Dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza u Sarajevo, kako bi dobio podršku bh. Predsjedništva za glas u Generalnoj kuštini UN-a, ali i u Vijeću sigurnosti gdje BiH stoluje do kraja ove godine potvrda je kako se BiH doživljava u svijetu, bar u narednih nekoliko mjeseci, bez obzira na sve poznate unutrašnjopolitičke razmjerice u zemlji. Ima u tome simbolizma koliko i pragmatičnosti -- da Palestina želi dobiti javnu podršku Bosne usred Sarajeva.

ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

EUROZONE CRISIS COULD SPILL OVER INTO DEVELOPING WORLD


By Thalif Deen
Who will be next to fall?
UNITED NATIONS, Aug 15, 2011 (IPS) -- When the global economy was hit by a severe recession in 2008- 2009, the negative fallout impacted heavily on the world's developing nations, hindering the U.N.'s key development goals, including plans for the elimination of extreme poverty and hunger worldwide by 2015. 

MOŽE LI BiH BITI SAMO “NEUTRALNA” OKO PALESTINE


Piše: Samir Huseinović (Deutsche Welle)

Mahmmoud Abbaz
Iako eventualno priznanje nezavisne palestinske države i njen prijem u punopravno članstvo UN-a ne zavisi od BiH već interesa moćnika na globalnom planu, palestinski se lideri bore za svaki glas u Vijeću sigurnosti UN-a gdje je Bosna i Hercegovina nestalna članica. Ako u Svjetskoj organizaciji i dođe do takvog izjašnjavanja, analitičari vjeruju da će BiH biti neutralna.

nedjelja, 14. kolovoza 2011.

SLIJEDI NOVA BOSANSKA TUŽBA PROTIV SRBIJE ZBOG GENOCIDA U SREBRENICI


Kasim Trnka
Radio Slobodna Evropa (RFE) suočila je dva mišljenja o tome da li postoji šansa da Bosna i Hercegovina zatraži od Međunarodnog suda pravde reviziju procesa protiv Srbije za genocid i agresiju. U novom izdanju programa Most RFE -- polemisali su Radoslav Stojanović, profesor međunarodnog prava iz Beograda, i Kasim Trnka, profesor ustavnog prava iz Sarajeva. Stojanović je najavio da će "do kraja života negirati genocid" u Bosni, a Trnka reviziju sudskog procesa!