petak, 1. srpnja 2011.

GLAD U SJEVERNOJ KOREJI: POČELI JESTI TRAVU?



Sjeverna Koreja: trpe i šute
(WPP photo archive)
PYONGYANG - Sjeverna Koreja zatvorila je sveučilišta na deset mjeseci, a studente poslala na rad u tvornicama, gradilištima i poljima, kako bi pomogli ekonomiji koja je u katastrofalnom stanju, tvrde južnokorejski mediji. Britanski veleposlanik Peter Hughes za Reuters je rekao da, iako o tome nije bilo službenog priopćenja, može potvrditi da su vlasti u Pyongyangu mobilizirale studente.

U.N. WOMAN'S AGENCY BEING "STRANGLED AT BIRTH"


By Thalif Deen (IPS - News link)


UNITED NATIONS, July 1, 2011 (IPS)
- When the United Nations inaugurated a landmark special agency for women last January, Secretary-General Ban Ki-moon set an initial target of 500 million dollars as the proposed annual budget for the new gender-empowered body. But nearly six months later, the voluntary funding for U.N. Women (UNW) from the 192 member states has remained painfully slow. Ambassador Hardeep Singh Puri, India's Permanent Representative to the United Nations, expressed disappointment over the funding shortfall. 



četvrtak, 30. lipnja 2011.

ZAPAD JE VEĆ PRESTRAŠEN OD ARAPSKIH DEMOKRACIJA

Razgovarala: Ceyda Nurtich Qantara.de  


Noam Chomsky (2011)
Gospodine Chomsky, mnogi tvrde da je arapski svijet nespojiv s demokracijom. Biste li rekli da nedavni događji pobijaju te teze?

Noam Chomsky: Te teze nikada ionako nisu imale temelja. Arapsko-islamski svijet ima dugu povijest demokracije. Redovno je unište zapadne sile. Iran je 1953. imao parlamentarni sustav, a SAD i Velika Britanija su ga uništile. U Iraku je 1958. bila revolucija za koju ne znamo kako bi završila, ali mogla je biti demokratska. SAD je tada u biti organizirao protuudar. 

AMERKANCI POMAŽU ODRŽIVI POVRATAK U BOSNI



Višegrad: Na Drini ćuprija
(WPP Archive 2011)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon u četvrtak je boravio u općini Višegrad.
 
Povod je bila završnica projekta podrške održivog povratka Bošnjaka u ovom dijelu Bosne u čijem je sufinansiranju učestvovala i ambasada SAD-a u BiH. Ambasador Moon, u pratnji supruge, ovom je  prilikom posjetio  povratničku porodicu Edina Karamana u naselju Okrugla. 

PHOTO EXHIBITION ISTANBUL 2011

Istanbul, Sultan Ahmet Mosque
(Photo Webpublicapress 2011)
You are kindly invited to see Exclusive Photo Exhibition -- My Istanbul by Hajat Avdovic with original images from Istanbul made this June 2011. For publishing photos please contact Webpublicapress. All rights reserved by Webpublicapress New York Copyright © 2011 Hajat Avdovic 


HRVATSKA NEĆE GLASATI ZA SLOVENIJU U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a?




Erol Avdović (Avaz - link)




Danilo Turk i Ban Ki-moon
(UN photo 28 June 2011)
Još se nezna kako će glasati BiH oko kandidature Slovenije za Vijeće sigurnosti za 2012 * Hoće li Sarajevo voditi računa o interesima gradjana BiH – štediša Ljubljanske banke za koju bi trebala garantovati država Slovenija * Bh ambasador u UN-u Ivan Barbalić na prijemu kod predsjednika Danila Turka u New Yorku.

ISTANBUL ĆE OBILJEŽITI TRAGEDIJU SREBRENICE


Istanbul, Plava dzamija
(Photo Webpublicapress 2011)

Mladi ljudi bosanskog porijekla u Turskoj pokrenuli su inicijativu za obilježavanje 16. godišnjice genocida u Srebrenici s nizom javnih događaja u Istanbulu, prenosi Sarajevo-x web-news portal, prenoseći navode iz turskog dnevnika Hürriyet. Ovu informaciju potvrdio je za Webpublicapress i dopisnik ovih turskih novina u New Yorku Dogan Uluc.

srijeda, 29. lipnja 2011.

I GADAFI I NATO NASTAVLJAJU RUŠITI LIBIJU

Erol Avdović (Avaz - link)

Muamer Gadafi (WPP)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Na konsultacijama iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem su prisustvovali i predstavnici BiH u New Yorku, posvećenim situaciji u Libiji – izrećene su oštre kritike na račun nastavka NATO intervencije u kojoj ginu civili, navode diplomatski izvori na East Riveru. O tome je, u kratkoj, ali jezgrovitoj diskusiji u okviru otvorene debate koju je na temu “globalne vladavine i UN-a” (Global governance and UN) organizovao predsjednik Generalne skupštine UN-a Joseph Deiss, govorio ambasador Inidije u UN-u, Hardeep Singh Puri.

JE LI PROČITANA NATAŠA KANDIĆ: IPAK NISU SVI ISTO KRIVI

Piše: Faruk Vele

Na istom zadatku:
 Nataša Kandić (lijevo)
i Carla del Ponte 
Nakon što je predsjednica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić podnijela ostavku na mjesto predsjednice Koalicije nevladinih organizacija za REKOM (inicijativa za pomirenje), čije je osnivanje upravo ona inicirala, sasvim je jasno da se bliži kraj pompezne ideje o jednoj regionalnoj komisiji za utvrđivanje istine o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

 Kandić, koja je na raspolaganju imala trogodišnji budžet od skoro sedam miliona maraka,  uspjela je prikupiti tek oko 400.000 od milion traženih potpisa za ovu inicijativu koju su udruženja žrtava u BiH prepoznala kao interes države Srbije, jer se temeljila na izjednačavanju krivice.  



utorak, 28. lipnja 2011.

ROPSTVO U SRCU BERLINA


Moderno ropstvo

Azer Slanjankić

Slučaj tridesetogodišnje Indonežanke Dewi bi mogao ući u udžbenike prava. Njemački institut za ljudska prava ima namjeru da njen slučaj izvede, ako treba, čak i pred njemački Ustavni sud. U osnovi se radi o pravnom pitanju šta je u Njemačkoj važnije: diplomatski imunitet ili ljudska prava?

ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

NA BOSFORU OD BIZNISA DO SPIRUTUALNOSTI: AMERIČKI KONCEPT ZA BALKANSKE BIZNISMENE


Piše: Erol Avdović

Aras Konjhodžić, predsjednik FEBA
(Photo Webpublicapress 2011)
ISTANBUL (Webpublicapress) – Kako to u svojoj knjizi “Spiritualnost u biznisu” (Spirituality in Business: The Hidden Success Factor) piše autor Michael Stephen svjedočeći, da u mnogim američkim kompanijama već odavno prakticira duhovni odmor radi boljeg fokusiranja na posao – sve se postiže uz potrebno bolje obostrano upoznavanje onih koji namjeravaju raditi zajednički posao, ali povjerenje je ključ zajedničkog uspjeha. A povjerenje se najlakše doseže pomoću spiritualnog angažmana.

nedjelja, 26. lipnja 2011.

PRAVAC SARAJEVO: OVOG LJETA FINALNA PODJELA IMOVINE S.F.R.J.



U Sarajevo po dogovor!
Prema tvrdnji zagrebačkih medija, a kako to prenosi beogradski B-92 postignut je dogovor o predaji ambasada bivše SFRJ Hrvatskoj: to je dogovoreno poslje sastanka Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine SFRJ, 19. maja, u Beogradu.Tada je, navodno, srpska strana potpisala sporazum sa Hrvatskom, Slovenijom, BiH i Makedonijom, obavezavši se da će vratiti imovinu nekadašnje SFRJ.