subota, 17. rujna 2011.

ODGOJ MALIH ŠOVINISTA


Rat je loš za sve ...
„S Albancima, Romima i Hrvatima se ne bih družila jer odudaraju od ostalih", „Romi, Muslimani, Albanci, Hrvati, Židovi jer mrze srpski narod!!!"; „Albanci zbog svog zla koje su nanijeli srpskom narodu"... Ovo su samo neki od najekstremnijih odgovora na pitanje o tomu koje nacionalnosti srednjoškolci u Srbiji smatraju za neprijateljske. Istraživanje je proveo Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

OMAŽ PRIJATELJU: FERID MUHIĆ O NEDŽADU IBRIŠIMOVIĆU

Nedžad Ibrišimović
Predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, Ferid Muhić, dirljivim riječima oprostio se od velikog pisca Nedžada Ibrišimovića: Nedžad Ibrišimović, čovjek najplemenitijeg karaktera, pisac najvećeg formata, napisao je, između ostalog, prof. dr. Muhić.

ponedjeljak, 12. rujna 2011.

U BUSHEVOM RATU PROTIV TERORIZMA POBJEDILA JE KINA


Obama i Bush, 11. 09. 2011
Središnji komemorativni skupovi za gotovo 3,000 žrtava napada održani su na mjestima pada četiri oteta zrakoplova u New Yorku, Shanksvilleu u Pennsylvaniji i kod zgrade Pentagona u predgrađu Washingtona. Tisuće ljudi, među kojima su bili najviši državni dužnosnici i obitelji žrtava, okupilo se na komemorativnom skupu na mjestu Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, gdje je desetljeće nakon tragedije otvoren Nacionalni spomenik 11. rujnu.

POSLIJE "9-11" KAO I PEARL HARBOUR-a DRŽAVA JE UČINILA AMERIKANCE "PARANOIDNIMA"


Profesor John Mueller
Razgovarao: Erol Avdović


Džon Miler (John Mueller) profesor je i dekan Nacionalnih sigurnosnih studija na državnom Univerzitetu u Ohaju. Spada u red najpoznatijih istraživača javnog mnijenja u Americi, za šta je dobio najveću američku nagradu iz te oblasti (Warren J. Mitofsky Award for Excellence in Public Opinion Research). Autor je više apsolutnih bestselera o temi 11. septembra i nacionalne sigurnosti, postkomunizma i američke vanjske politike, o čemu piše bez dlake na jeziku. 

nedjelja, 11. rujna 2011.

LEKCIJE 11. SEPTEMBRA


Obilježavanje desete obljetnice terorističkih napada na Ameriku, ovog 11.septembra, posebno u Njujorku podsjeća na bol i stradanje koji su doživjele sve američke žrtve ovih bezumnih akata neljudskosti. Osim za ljudsku solidarnost prilika je ovo i da se podsjetimo drugih stradalnika u proteklom desetljeću, od Bombaja do Balija, od Londona do Istanbula, i učestalog bombaškog bezumlja medju nevinim u Pakistanu. I posebno, i već suviše dugo - na Bliskom istoku.

STRAH JOŠ STANUJE U AMERIČKIM DOMOVIMA


Piše: Erol Avdović

9-11 ruševine u New Yorku
Kada je nekim stanovnicima Njujorka, uoči najavljenih udara tropskog harikena kome je još dato ime “Irena” – prošlog vikenda naredjeno da se evakuiraju, a drugima da se zatvore u svoje domove i prije toga snabdiju vodom za piće, baterijama, svijećama i konzervama, mnogi su se prisjetili – kako je to izgledalo odmah nakon 11.septembra.