subota, 26. veljače 2011.

BAN KI-MOON: U LIBIJI ĆE BITI JOŠ GORE!


Vijeće sigurnosti UN-a, jednoglasno je usvojilo rezoluciju "br. 1970", namećući sankcije Gadafijevom režimu uključujuči i embargo na oružje. 
Rusija i Kina složile da se Medjunarodni krivični sud (ICC) u Haagu, ovlasti da započne istragu: da li je Gadafijev režim počinio zločine protiv čovječnosti, i sve to referira Vijeću sigurnosti. Gadafi se ne osvrće na sankcije niti na apele Ban Ki-moona. 



Erol Avdović

Ban Ki-moon: "Gadafi ne sluša apele"
(photo Webpublicapress 2011)

NEW YORK, (Od stalnog dopisnika Dnevnog Avaza) – Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, a odmah zatim i velikom broju okupljenih novinara na East Riveru, generalni sekretar Ban Ki-moon, veoma je dramatično upozorio: “Situacija u Libiji bit će još gora”. Čelnik UN-a, rekao je kako se Muamer Gadafi ne osvrće na apele, te da i njegovov 40-minutni razgovor sa njim nije donio preokret. Gadafi nastavlja pucati po civilima.
TALAS NOVIH IZBJEGLICA
“Nisam siguran, nakon što sam ekstenzivno razgovarao sa pukovnikom Gadafijem, da će on odgovoriti na pozive medjunarodne zajednice”, rekao je Ban. Generalni sekretar UN-am poručio je da je situacija u Libiji pogoršava iz časa u čas:

petak, 25. veljače 2011.

AMERIKA ĆE UVJEK BITI UZ KOSOVO


Prijem u povodu treće obljetnice kosovske neovisnosti u New Yorku je priredila i generalna konzulica Republike Kosova u SAD, Arta Rama

Vlora Citaku, Kosovo's acting Minister of Foreign Affairs
(photo Webpublicapress - 2011)
WPP - E.A.

NEW YORK, (Webpublicapress) -- Obraćajući se gostima koji su se okupili da obilježe treću obljetnicu kosovske državne neovisnosti, u elitnom Univezitetskom klubu (University Club), u Washingtonu, vršiteljica dužnosti ministrice vanjskih poslova Kosova, Vlora Čitaku je zatražila od prisutnih da shvate realnost u njenoj zemlji: "Kao i svaki trogodišnjak, još smo blizu zemlje, ali prohodali smo. Možda još ne velikom brzinom, ali ipak idemo naprijed i krećemo se u pravcu kojem se cio region našeg dijela jugoistočne Evrope uputio - prema Brixellesu". Ono ja potom govorila, kako prije nešto više od deset godina, kosovska neovisnost za nju kao i za mnoge druge "bila samo san":

"Ja sam bila izbjeglica, protjerana iz svoje kuće, nisam imala ništa. Nisam imala haljinu ...", rekla je ne krijući vlastite emocije Čitaku: "Nikad nećemo zaboraviti ono što je Amerika učinila za nas", dodala je izražavajući vladi SAD punu zahvalnost i za pomoć koju Washington pruža Kosovu u kontinuitetu.

četvrtak, 24. veljače 2011.

HOW DID BOSNIA-HERZEGOVINA FARE IN THE SECURITY COUNCIL?






By Dulcie Leimbach





Ambassador Ivan Barbalic 2011
(photo Cia Pak - Webpublicapress Archive)
The country, still dusting off the ashes of war after 15 years, took on the presidency in January.

Ivan Barbalic is a good reader of English. In his monthlong role as Security Council president in January, the permanent representative of Bosnia-Herzegovina relied on press statements when he met with the United Nations press corps. Barbalic, a 35-year-old Bosnian Croat, took over the rotating presidency as a nonpermanent member of the council, presiding over briefings, consultations and open debates ranging from such topics as the country referendum in Sudan to the political jam in Cote d’Ivoire to the Middle East. Bosnia-Herzegovina, a country of nearly five million people, joined the council in January 2010 for a two-year term and was admitted to the United Nations in 1992 as a former federal state of Yugoslavia.

As president, Barbalic (pronounced BAR-ba-lich) first addressed the press corps early in the month, as is the custom, emphasizing that the country wanted to have “permanent and regular communication with journalists in order to make our common work better.” Yet throughout the month, Barbalic rarely veered from reciting council statements, taking questions from the press so occasionally that when he responded with answers, they were often in the mode of “Allow me not to comment on that.” The press corps hardly peppered him with questions, as they expected few enlivened quotes, one reporter said.

srijeda, 23. veljače 2011.

ZAKAZANO HITNO ZASJEDANJE VIJEĆA ZA LJUDSKA PRAVA U.N.



Erol Avdović
Predsjedavajući Vijeća sigurnosti u februaru - Brazil:
Brzo reagovali oko Libije (photo UN 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress) Vijeće za ljudska prava UN-a, u srijedu  poslije podne je objavilo da će u petak održati specijalno zasjedanje posvećeno Libiji. Kako WPP saznaje u centrali Svjetske organizacije, sa tog će se skupa poslati dosad najžešće upozorenje i zahtjev Gadafiju – da odmah prestane sa nasiljem prema demonstrantima.

ZAHTJEVI ZA ISKLJUČENJEM LIBIJE

Sastanak će se održati na zahtjev 50 zemalja, dakle više nego što ovo tjelo, koje zasjeda u Palati nacija u Ženevi (Geneve) ima članica. Ironija je zapravo, što je Libija članica ovog 47-članog vijeća, pa će ovo biti prvi slučaj da Savjet raspravlja o svojoj članici. U UN-u u New Yorku, već su se mogli čuti zahtjevi da se Libija potpuno isključi iz Savjeta za ljudska prava, ali se još ne zna hoće li se o tome govoriti u petak.

KO ĆE ZAMJENITI GADAFIJA

Kritike Tripoliju: Ban Ki-moon i Hillary Clinton
(Photo UN Archive)

Piše: Erol Avdović
Ako Muamer Gadafi slijedećih dana padne, ili, ako se u Libiji dogodi krvoproliće koje je njegov sin al-Islam al-Gadafi usporedio sa bivšom Jugoslavijom, Washington bi opet mogao biti iznenadjen brzim razvojem dogadjaja. Ili, u najmanju ruku ostati bez promtnih odgovora na pitanja koja se nameću. Na neka od njih uglavnom pokušavaju odgovoriti američki mediji, ali administracija još šuti. 
PRAGMATIZAM UMJESTO PRINCIPA
Gadafi je sve do nedavno bio “uspješna priča” za Amerikance, koji su od ovog arapskog vlastodršca, optuženog da je bio sponzor terorističkih napada na Panamov avion, na čuvenom “letu 103”  - srušenom iznad Lockerbiea, (Škotska) 1988 – bili napravili “kontroliranog neprijatelja”. Kada je Gadafi s milionima dolara kompenzirao žrve bombaškog napada na američki jumbo-jet, odustao od sklapanja nuklearnih elemenata oružja za masovno uništenje, i na koncu osigurao prioritetne energetske koncesije British Petroleumu i ostalima iz te globalno povlaštene energetske elite, zapadne sankcije Libiji su podignute još 2004.

utorak, 22. veljače 2011.

BAN KI-MOON PORUČIO GADAFIJU: NE PUCAJTE PO CIVILIMA!


Erol Avdovic



 Nekad srdačno: Ban Ki-moon i Muammar al-Qadafi 
(8 September 2007 Sirte, Libya - UN photo/archive) 
NEW YORK (Webpublicapress) – Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon bez zadrške je osudio upotrebu sile protiv civila u Libiji, u dosad najoštrijoj reakciji od serije upozorenja koja su odavde sa East Rivera upućena već svrgnutim ili uzdrmanim arapskim vlastodršcima od Magreba do Persijskog zaljeva.

BAN NE MARI ZA GADAFIJEVU STRANU PRIČE

Ban je rekao da je “užasnut” sa navodima medija o neselektivnoj upotrebi sile od strane Gadafijevog režima širom Libije, i poglavito u Tripoliju i Bengaziju. Ban Ki-moon u ponedjeljak navečer imao 40-minutni telefonski razgovor sa pukovnikom Gadafijem. U sjedištu UN-a, za sad se medjutim malo govori o tome šta je u tom prilično dugom razgovoru Gadafi poručio čelniku Svjetske organizacije. "To su senzitivne stvari koje mi obično ne komentiramo", rekao je jedan dužnosnik UN-a u New Yorku.

ponedjeljak, 21. veljače 2011.

NIKO NA BALKANU NIJE VIŠE PRIORITET U WASHINGTONU


DANIEL SERWER ZA WEBPUBLICAPRESS (WPP): 
LAGUMDŽIJINO UPOZORENJE JE ULTIMATUM
Razgovarao: Erol Avdović
Daniel Serwer, Washington, February 2011
(photo Webpublicapress)
U kratkom razgovoru za WPP, poznati analitičar iz Washingtona - Daniel Serwer naznačio je da ne treba  previše očekivati od najavljene posjete Jima Stainberga. Ipak, Serwer kaže da bi u Sarajevu, već trebali znati iskoristiti – pozitivni kontinuitet američke vanjske politike prema BiH i regionu. U danu kada se u Washingtonu prvo u Bijeloj kući, a onda u State Departmentu sa podpredsjednikom Bidenom, a onda državnom tajnicom Clinton – sastao još jedan balkanski lider (premjer Makedonije Nikola Grujevski) – Serwer se priključio kritičarima bh.diplomatije, kojoj ne uspjeva da organizuje sastanke sa državnom tajnicom ili podpredsjednikom SAD, niti jednom političaru iz BiH u posljednjih nekoliko godina.