subota, 19. veljače 2011.

ČUDO SE NA EAST RIVERU IPAK NIJE DOGODILO


PALESTINSKA REZOLUCIJA NIJE DOBILA NAJAVLJENU AMERIČKU PODRŠKU 
Erol Avdović
Susane Rice: Ipak veto za Palestinuu u UN-u.
 (Photo: Luiz Rampelotto,  2011)
NEW YORK (Webpublicapress) Samo 24 sata uoči glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, američke dnevne novine, medju kojima i “Wall Street Journal” najavljivale su, kako će SAD ovaj put biti u korist “palestinske rezolucije”. Neki su mediji, u petak, na sam dan glasanja, na svojim su portalima, još držali “vijest” kako je Amerika, u najmanju ruku spremna ostati uzdržana.

četvrtak, 17. veljače 2011.

MARTYIJEV IZVJEŠTAJ KAO SREDSTVO PRITISKA


I u UN-u svi traže brzu i faktualnu  istragu oko optužbi da su na Kosovu, navodno trgovali sa ljudskim organima. O ozbiljnosti ovog problema, govorio je u Vijeću sigurnosti i specijalni predstavnik Ban Ki-moona, Lamberto Zanieri.  I prema riječima srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, njegova vlada "protiv je politizacije" ovog slučaja, ali -- očito je da vlasti u Beogradu imaju vrlo fokusirane politčke nakane oko Martijevog izvještaja. 
Analiza: Erol Avdović
Šef UNMIK-a, Lamberto Zanieri
(Photo UN Library)
NEW YORK (Webpublicapress)Iako je podnošenje redovnog tromjesečnog izještaja u Vijeću sigurnosti od strane šefa UN-ove administracije na Kosovu, Lamberta  Zanierija prošao bez ikakvih disonatnih tonova, šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić, svoje najnovije obraćanje u Vijeću iskoristio je za frontalni diplomatski napad: Govoreći o izvještaju specijalnog evropskog izvještača Dicka Martyija, o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu  za praktično “fakturisanje” zahtjeva najvažnijem organu UN-a za  osnivane “ad hok” tijela za istragu afere koja je sada poprimila široke ramjere. Srbija je u jednome već uspjela: Kosovo je predstavljeno kao “nepouzdan partner” za početak dijaloga dogovorenog 9.septembra prošle godine u Generalnoj skupštini UN-a – rezolucijom, koju je sponzorisala EU, a Srbija, očito – tada, samo formalno prihvatila.

srijeda, 16. veljače 2011.

BAN KI-MOON (NE)BRINE ZA NOVINARE


Komitet za zaštitu novinara (CPJ) iz New Yorka obznanio: Pakistan najsmrtonosniji za novinare u 2010 * Od zemalja bivše Jugoslavije pomenuti samo Kosovo i Hrvatska * U Kini djeluje “Odjel za centralnu propagandu” * Čelniku UN-a prigovoreno da politički kalkuliše oko novinara
Erol Avdović
Paul E. Steiger (lijevo) predsjednik CPJ i Joel Simon,
izvršni direktor na press konferenciji u U.N.-u
(photo: Webpublicapress 15. 02. 2011)
NEW YORK (Webpublicapress)U skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom Komitet za zaštitu novinara (Committee to Protecti Journalits -- CPJ) i u ovogodišnjem izvještaju predstavljenom u sjedištu Ujedinjenih naroda nije štedio moćniike kada je riječ o ugrožavanju profesionalnih prava ili sigurnosti novinara.  Prozvane su mnoge državne strukture vlasti gotovo na svim merdijanima uz časne izuzetke. Primjedbe su upućene i na velike regionalne institucije, od ASEANA do EU, jer nisu dovoljno činile na zaštiti prava novinara, a ponekad i na njihovom fizičkom bitisanju.

nedjelja, 13. veljače 2011.

BOSNA NIJE BELGIJA I ZATO ME ZABRINJAVA KAŠNJENJE VLASTI


Exluzivno za Avaz iz New Yorka
Photo: Webpublicapress 2011 


Razgovarao: Erol Avdović

Catherine Ashton: Nažalost, Bosna nije Belgija
(Photo: Webpublicapress 2011 U.N.)
U sjedištu Misije EU u Ujedinjenim narodima, Catherine Ashton, ove sedmice – priredila je radni ručak za nekoliko novinara i članova Boarda direktora (Upravnog odbora) UNCA (United Nations Correspondents Association), medju kojima je bio dopisnik Avaza iz New Yorka. Bila je to prilika da šefici evropske diplomatije postavimo više pitanja oko BiH i regiona, te da čujemo njene odgovore iz prve ruke oko aktuelne situacije u Egiptu i šta u vezi svega namjerava poduzeti EU. Ashton je odgovorila i na “osjetljivo” pitanje o najavljenom nacrtu palestinske rezolucije o ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji, o čemu će se BiH morati izjašnjavati u Vijeću sigurnosti UN-a.

AVAZ – U Bosni i Hercegovini - već preko četiri mjeseca poslije izbora nisu konstituisane novoizabrane vlasti. To je doista, još uvjek manje nego u Belgiji, ali dozvolite da vas upitam, da li vas u EU više plaši Bosna ili Belgija u kojoj vlada kasni evo osam mjeseci?