subota, 16. srpnja 2011.

U SARAJEVU UTEMELJEN SVJETSKI KONGRES BOŠNJAKA

Sarajevski mostovi 
(WPP Photo Archive)
(ONASA/WPP/Agencije) - U Sarajevu je u subotu 16. jula osnovan Kongres Bošnjaka svijeta, sa čije Osnivačke skupštine je upućen apel vlastima u BiH i međunarodnoj zajednici da odmah pokrenu proces promjene Ustava BiH. Za predsjednika je prema inicijalnom pisanju Sarajevo-X portala izabran Džemo Hot.







IZVJEŠĆE O "MAVI MARMARI" KASNI ZBOG KOMPROMISA?

Erol Avdović (Avaz - link)


Mavi Marmara (WPP archive 2010)
NEW YORK (Webpublicapress - WPP) – Izvješće četveročlanog panela za istragu, imenovanog od strane glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona - o napadu na turski brod “Mavi Marmara”, koji je 31. svibnja 2010. napadnut od strane izraelskih komandosa u medjunarodnim vodama Mediterana – dok je pokušavao dostaviti humanitarnu pomoć za Gazu -- je konačno gotov i njegov je sadržaj poznat čelniku Svjetske organizacije.

petak, 15. srpnja 2011.

GORKA LIBIJSKA PILULA REAL-POLITIKE

Piše: Erol Avdović


Da je Muamer Gadafi kojim slučajem manje šurovao sa Slobodanom Miloševićem, i uopće manje učio od srbijanskih savjetnika, možda bi mu na um pala neka bolja ideja, nego da u samom startu, pokuša tenkovima razbiti “Arapsko proljeće” u Libiji. A mogao je biti pragmatičan kao sudanski lider Muamer Al Basheer, koji je čak pristao da Južni Sudan prvi prizna kao nezavisnu državu. 

REPORTAŽA JUŽNI SUDAN: KAKO JE BITI NEZAVISNA DRŽAVA IZNENADA?

Hrvoje Ivančić
U.N. - zastava Južnog Sudana
(Photo Webpublicapress,
14 July 2011)
Bijeli Nil staloženo vijuga pored zelenih obala zaraslih u svakojako bilje. Između velikih grmova poslagane su malene kućice od blata i pruća iz kojih izviruju bezbrojna djeca koja polugola i bosa trčkaraju crvenom zemljom. Crna djeca iskreno prilaze i veselo pozdravljaju svakog prolaznika. Odmicanjem od rijeke naselja postaju sve gušća i šira. Počinju se pretvarati u grad.

MOŽE LI AMERIKA BANKROTIRATI KAO GRČKA?






Karikatura dolara gdje se George Washington drži za glavu
Dollar se čudi sam sebi (photo AP/DW)
(Deutsche Welle) Predstavnici Kongresa SAD-a i vlade u Washingtonu još uvijek nisu postignuli dogovor o podizanju gornje granice duga. No, ukoliko ne dođe ubrzo do dogovora, rejting agencije su najavile da bi mogle sniziti bonitet SAD-a. Demokrati i republikanci svakodnevno se "dogovaraju" sa predsjednikom Obamom, ali rješenje još nije na pomolu.

četvrtak, 14. srpnja 2011.

JUŽNI SUDAN: NAJBRŽE DO MJESTA u UN-u UZ POMOĆ MOĆNIH PRIJATELJA I PRIRODNOG BOGATSTVA

By Erol Avdović


NEW YORK, (Webpublicapress) – Od trenutka kada je 9.jula proglašena državna nezavisnost Južnog Sudana, do predvidjenog podizanja južnosudanske zastave na jarbol ispred zgrade Ujedinjenih naroda, kao nove, 193 članice Svjetske organizacije, proteklo je tek nešto više od 100 sati, što je brzina koju rijetko ko pamti ovdje na East Riveru, kada je prijem novih zemalja u UN u pitanju.

WEBPUBLICAPRESS: SOUTH SUDAN FLAG CEREMONY AT THE U.N.

KINA STRAHUJE ZA SVOJE NOVCE U AMERICI

Barack Obama i Hu Jintao
Barack Obama i Hu Jintao
Teško je i zamisliti koliko je to uopće novca: Kinezi su Amerikancima "posudili" 1,152 bilijuna dolara. Toliko je novca Peking uložio u kupovinu američkih državnih obveznica i na taj način Kina praktično financira američki (previsoki) državni dug.

srijeda, 13. srpnja 2011.

HISTORIJA SE PONAVLJA: NOVA GENERACIJA ZLOČINACA NA STAROM MJESTU

Zločinci opet dolaze?
Ljubljansko "Delo" piše da je i pored toga što je zločinac (Ratko Mladić), već iza rešetaka, posijano sjeme zla i dalje klija u regionu, gdje bi se mogli pojaviti novi zločinci poput njega -- s istim nacionalnim (srpskim) obilježjima. Stavljanje Ratka Mladića iz rešetaka mnogi su vidjeli kao priliku za početak pomirenja među etničkim zajednicima u BiH koje i 15 godina poslije rata žive u odvojenim paralelnim svjetovima, ocjenio je ljubljanski list "Delo" u komentaru povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

AMERIKANCIMA NE MOŽEŠ PODVALITI

Jonathan Moore
(Photo State Dep.)
M. Smajić (Avaz - link)


Svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali u Bratuncu se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije, rekao zamjenik američkog ambasadora u BiH  Džonatan Mur (Jonathan Moore) kada je u utorak, 12. jula posjetio je Srebrenicu i Bratunac, nakon što je okončano obilježavanje 16. godišnjice genocida. Visoki američki diplomata je rekao, kako Amerikanci ne žele prisustvovati komemoracijam koje organiziraju "oni koji negiraju genocid".

ponedjeljak, 11. srpnja 2011.

SREBRENICA JOŠ BOSNU BRANI

Erol Avdović 

Bez obzira na kašnjenje s vojnom intervencijom u BiH, i to što je predsjednik Bill Clinton u ljeto 1995, stavio veto na podizanje embarga na oružje (?!), kada je američki Kongres, već bio odvezao ruke bh. braniteljima – ukinuvši tu sramnu rezoluciju UN-a, bar u Washingtonu, uz sve te povjesne mrlje svjetske politike – Srebrenica Amerikancima predstavlja civilizacijsko uporište na koga se i dan-danas pozivaju.

TURKISH DEPUTY PRIME MINISTER IN SREBRENICA: FROM NOW ON - TURKEY WILL BE ALWAYS WITH BOSNIA


Bulent Arinc: Turkey will be
always with Bosnia (2011)
NEW YORK (Turkish Haberler - TH) By TWITTER -- Turkish Deputy Prime Minister Bulent Arinc, who is in Srebrenica to join remembrance ceremony to mark the 16th anniversary of mass killing of Bosnians, expressed how he felt about the tragedy on his Twitter account." Today, I am in Srebrenica," Arinc said. "I am in a city where nearly 10,000 MuslimBosnians were killed viciously and human dignity was trampled upon. I will represent my country at the ceremony to be held in the memory of people who faced genocide."

UMJESTO RIJEČI: SREBRENIČKI INFERNO

Bosno moja ti si moja mati. Srebrenico Sestrom ću te zvati...

nedjelja, 10. srpnja 2011.

SVIM SREBRENIČKIM MAJKAMA: ČEKALA JE MAJKA SINA


Link pjesme Mahira Paloša (Muzika i lirika -- Kemal Monteno): "Čekala je majka sina" - link! 1971. godine Mahir Paloš nastupio je na banjalučkom festivalu "Prvi aplauz", na kojem pjevao pjesmu "Čekala je majka sina". Tu pjesmu za njega napravio Kemal Monteno. Naravno, svi znaju šta se desilo sa tom pjesmom. Postala je megahit. Ali, čini se da je aktuelna i dan dans, jer govori o neprevazidjenom bolu majke za svojim izgubljeim djetetom. Gotovo sa elementima antičke tragedije - muzika govori više od riječi.

ZAŠTO BORIS TADIĆ NIJE SRBIJANSKI WILLY BRANDT

Piše: Erol Avdović

Neponovljiva odvažnost:
Willy Brandt u Berlinu 1970
Aktuelni predsjednik Srbije nastavlja na svoj način komentirati zločin od kojeg se zgražava Evropa i sav civilizirani svijet. Govoreći o Srebrenici, on opet pokušava staviti u istu ravan stradanja žrtve i ubojice, a o genocidu, koga je dokazao Haški tribunal ne progovara ni riječi; čini se sasvim namjerno! Boris Tadić u nedjelju je rekao, kako “na godišnjicu strašnog zločina u Srebrenici treba iskazati poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama, ali i svim stradalim pripadnicima drugih naroda koji su izgubili život tokom rata u bivšoj SFRJ”. Eto zato Tadić nije i još ne može biti novi evropski Willy Brandt!

ŠTA SRBIJA STVARNO MISLI O SREBRENICI...?


Sramotno slavljenje Ratka Mladića
Da se rat u BiH "ipak nastavlja" drugim sredstvima, potrudili su se da podsjete aktivisti fašističko-terorističkog udruženja "Srpski narodni pokret 1389. - Naši 1389." iz Beograda jutros su širom Srbije poljepili plakate s likom ratnog zločinca Ratka Mladića uz napomenu da mu čestitaju "oslobođenje 'srpskog grada' Srebrenice od, kako navode, muslimanskih terorista".