subota, 25. lipnja 2011.

SVE JE POČELO PRIJE 20 GODINA I "MALO" RANIJE
Yugosfera - Eurosfera (Photo WPP 2011)


Do proglašenja nezavisnosti Hrvatske i Slovenije nije došlo iznenada - četiri tjedna prije tog 25. juna 1991. je u Hrvatskoj održan referendum na kojem se 94 posto građana izjasnilo za odvajanje iz jugoslavenske federacije. A Slovenci su tu svoju želju dokumentirali u jednom referendumu još mjesecima ranije.

STIPE MESIĆ: DODIK JE ISTI KAO MILOŠEVIĆ - SREĆA DA NEMA ORUŽJA

petak, 24. lipnja 2011.

FERID MUHIĆ: BOSNA JE ŽRTVA POVIJESNIH FALCIFIKATA I KOLEKTIVNE AMNEZIJE


Razgovarao: Erol Avdović

Predsjednik BANU: 
prof. dr. Ferid Muhić
Profesor Ferid Muhić dao je ekskluzivni intervju, i prvi ovakve vrste za Webpublicapress, u kome se se osvrće na početak rada prve Bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti (BANU), čiji je i prvi izabrani predsjednik. On kaže da BANU nije stvorena preko noći, već da je izraz preko stogodišnjeg sna Bošnjaka. Muhić nagovještava da će se prva bošnjsčka akademija znanosti - izmedju ostalog baviti "liječeenjem" kolektivne povijsne amnezije kod Bošnjaka. 
četvrtak, 23. lipnja 2011.

ALEKSANDAR VELIKI IPAK PREVELIKI


Statua koja predstavlja Aleksandra Makedonskog u Skopju
Aleksandar Veliki u Skopju

(WPP/DW) Njemačke novine pišu o tome kako statua koja predstavlja Aleksandra Velikog, ili jednostavno "Aleksandra Makedonskog", kako to predstavljaju oni, koji su statuu visoku 12 metara na isto toliko visokom prestolju - postavili u glavnom gradu Republike Makedonije u Skopju, ponovno kida grčke živce. Naravno, kad je riječ o Makedoniji, još uvijek je aktualan spor s Grčkom zbog imena. Tim povodom Neue Zürcher Zeitung (NZZ) donosi članak o tome da bi Makedonija mogla ponovno uznemiriti grčke duhove postavljanjem 12 metara visoke brončane statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skopju.

srijeda, 22. lipnja 2011.

BAN KI-MOON WILL NOT RUN FOR PRESIDENT OF KOREA


By Thalif Deen
Ban Ki-moon
(Photo Luiz Rampelotto)
UNITED NATIONS, Jun 22, 2011 (IPS) - Ban Ki-moon, who has been re-elected Secretary-General of the United Nations for a second five-year term beginning next January, dismissed longstanding speculation that he plans to run for the office of president in his home country, South Korea. Asked by IPS whether he will step down as the world body’s chief administrative officer if there is a "resounding call" for his candidacy within the next five years, he said he was aware of news reports and speculation, based on opinion polls, supporting him for president of Korea. "I have said that I am committed to my job as secretary-general mandated by member states," he said. 

ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

U.S. CONGRESS PRAISE JOURNALISTS FOR THEIR WORK IN BOSNIA


Omarska (WPP Archive 1993)

Sometime, politicians do follow the work of journalists: In her recent statement before the U.S. Congress, Republican Sue Myrick recognized the victims of the concentration camp in Omarska and praised British journalists Ed Vulliamy, Penny Marshall and Ian Williams on their brave reporting that helped uncover the horrors of Omarska to the world.

nedjelja, 19. lipnja 2011.

DUNJA MIJATOVIĆ: INTERNET JE KLJUČ DEMOKRACIJE


Međunarodni zvaničnici za slobodu medija sa četiri kontinenta su u deklaraciji napisali da je pristup Internetu ključ pluralizma i slobode mišljenja u 21 vijeku. Dunja Mijatović dijeli mišljenje da pristup Internetu spada u osnovna ljudska prava. „Imamo dobar primjer za to u Finskoj. Tamo je građanima zakonom osigurano pravo na pristup internetu. Ostale države bi mogle da slijede taj primjer. U drugim evropskim državama ulažu se određeni napori u tom pravcu, ali bez rezultata. U kriznim regionima u svijetu građanima nije omogućen pristup svjetskoj mreži.

LJUDSKA PRAVA KAO INSTRUMENT GEOSTRATEGIJE


UN HRC - sve počelo 2006
(Webpublicapress 2011)

Uspostava novog UN-ovog Vijeća za ljudska prava (2006), trebalo je da predstavlja novi početak u borbi za ljudska prava. Ovo Vijeće naslijedilo je bivši organ UN-a - Komisiju za ljudska prava, koja je djelovala punih 60 godina. Svi su očekivali da će rad sada da bude mnogo efikasniji, prenosi Reinhard Schweppe, predstavnik Njemačke u Vijeću za ljudska prava. "Novina je bila takozvani UPR. Univerzalni proces procjene stanja u pojedinim državama. To je bila neka vrsta 'državnog tehničkog pregleda' na polju poštivanja ljudskih prava." Ali, šta se zapravo dogodilo - čitajte u prilogu Deutsche Wellea.