srijeda, 30. ožujka 2011.

PADRE ROSSO SE VRAĆA KUĆI - U.N. ZATVORIO VRATA


PROPAO GADAFIJEV POKUŠAJ DA IMENUJE KATOLIČKOG SVEĆENIKAMIGUEL d’ESCOTO BROCKMANNA ZA AMBASADORA LIBIJE u UN-u.

Erol Avdović - WPP 
(AVAZ - link)


Miguel d’Escoto Brockmann:
Nesudjeni Gadafijev ambasador u UN-u
(Photo UN 2009 - Archive Webpublicapress)
NEW YORK U.N. (Webpublicapress) -- Stalna predstavnica SAD u UN-u ambasadorka Susan Rajs (Rice) pokvraila je planove Muameru Gadafiju, da na mjestu svog novog ambasadora u UN-u postavi bivšeg miunistra vanjskih poslova Nikarague Miguela Deskota Brokmana (Miguel d’Escoto Brockmann), koji je 2009 obavljao funkciju predsjednika Generalne skuptine UN-a.
NIŠTA OD CRVENOG SVEĆENIKA
Brokman, bivši katolički pop sa ordenom Lenjina, koga su zbog svoje lijeve orijentiranosti nazivali “Padre Roso” (Crveni otac) – trebao je u četvrtak ujutro održati konferenciju za novinare u UN-u, na kojoj bi se predstavio kao novi libijski ambasador na East Riveru. Ali, ispostavilo se da su Amerikanci otkrili niz legalnih nekonzistentnosti u njegovom nesudjenom ambasdorovanju u New Yorku.

KREATIVNA EKONOMIJA ŠANSA ZA ZAPADNI BALKAN


Hoće li uskoro krenuti bosanska verzija Hollywooda -- "Bosnawood" * I nigerijski “Nollywood”, poslije indijskog Bollywoda - primjer je koji bi mogao inspirisati * Da li bi BiH mogla postati prvi regionalni “wood” zahvaljujući kreativnim potencijalima s kojima raspolaže * 

Piše: Erol Avdović

Panel UNDP-a o "kreativnoj ekonomiji 2010"
(Creative Economy - photo Luiz Rampelotto)
NEW YORK, U.N. (Webpublicapress)Države koje se previse žale kako je sve crno i kako ekonomija u njihovim zemljama nikako da se odlijepi od zemlje, medju koje svakako spadaju i balkanske zemlje, trebali bi svakako pogledati najnoviji izvještaj UNDP-a (UN Development Program) – Programa za razvoj, pod nazivom “Kreativna ekonomija – izvodljiva razvojna opcija (Creative Economy – A Feasible Development Option) sa podacima za 2010.
KO JE SVE KREATIVAN
Prošle godine ta je “kreativna ekonomija”, ona koja izlazi van tradicionalnih stereotipa i pretpostavki o ekonomiji što počiva uglavnom na fabričkim dimnjacima iz koje se izvija crni dim – stvorila je dohodak od 600 milijardi dolara. Od 2008, kada je globalni ekonomski brod doživio brodolom od koga se još oporavlja, bilježići pad od 12 posto godišnje, creativna je ekonomija biježila konstantni rast, da bi prošle godine dostigla 14 procenata iznad nule. Učešće kreativne ekonomije u ukupnom ekonomnskom rastu planete u protekloj dekadi (od 2002 na ovamo) povećao se čak preko 40 posto.

utorak, 29. ožujka 2011.

ASIAN GROUP IN KEY ROLE IN HIGH-LEVEL U.N. ELECTIONS

By Thalif Deen (IPS U.N.)

UN Secretary General Ban Ki-moon and Hu Jintao
President of China  in Bejing
(Photo UN 2010 - Archive Webpublicapress)
UNITED NATIONS, Mar 29, 2011 (IPS) - The 53-member Asian Group, one of the largest regional groups in the world body, is expected to endorse the final candidates for two key positions in the organisation: the president of the next General Assembly sessions, beginning in September, and the secretary-general of the United Nations for the next five years, beginning in January 2012.

The Asian Group's enhanced role in the two elections this year has been triggered by the fact that both posts, according to time-honoured geographical rotation, belong to Asia.

In a "straw poll" conducted by secret ballot, the Group has already picked Ambassador Nassir Abdulaziz al-Nasser of Qatar over Kul Gautam of Nepal, a former deputy executive director of the U.N. children's agency UNICEF, to head the U.N.'s highest policy-making body. 


U.N.H.C.R. - IZ SRBIJE VIŠE POLITIČKIH IZBJEGLICA NEGO IZ AVGANISTANA


DRAMATIČAN PAD BROJA AZILANATA U SVIJETU: IZBJEGLICE PUTUJU U DRUGOM PRAVCU 
Najveći broj azilanata dolazi iz Srbije (uključujući Kosovo) * Drastično smanjen broj azilanata u Norveškoj i Finskoj * Čak 18 posto više azilanata željelo se 2010 skrasiti u Turskoj
Erol Avdović
UNHCR: Ko će odgovarati za dječije suze?
(Photo UN 2011 - Archive Webpublicapress)
NEW YORK, U.N. (Webpublicapress) – Nema više potrage za lagodnim životom na Zapadu, a ratne, političke, ekonomske i ostale izbjeglice iz Trećeg svijeta ili zemalja u razvoju sve manje traže “sigurno nebo” u zapadnoj hemisferi. Prema podacima UNHCR-a (UN Agencije za izbjeglice) – u pitanju je dramatični pad broja onih koji traže azil i to u period koji se odnosi na čak 10 godina.
Prošle godine zbirni broj azilanata u svijetu iznosio je 358,800, što je u cjelini 5 posto manje nego 2009. Usporedjujući taj broj sa 2001, kada je u svijetu bilo preko 620.000 prijavljenih azilanata, prošlogidišnji rezultati pokazuju taj dramatični pad od čak 42 posto.

ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

DA AMERIKA NIJE INTERVENISALA U LIBIJI – BENGAZI BI BIO SREBRENICA


Erol Avdović
Barack Obama i Ban Ki-moon: Identično oko Libije!
(Photo UN - Archive Webpublicapress 2011)
NEW YORK (Webpublicapress) – Prije nego što se obratio američkoj naciji u udarnom tv.terminu – pokušavajući da “proda” razlog zašto je sada on uveo zemlju u treći rat protiv neke muslimanske zemlje, bilo je jasno da je ovo najveći medjunarodni izazov za predsjednika koji već ušao u svoju treću godinu vladanja: Barak (Barack) Obama se cijeli vikend spremao da u ponedjeljak navečer, dokaže kako su SAD branile svoj “vitalni nacionalni interes”, kada su postali dio medjunarodne koalicije za zaštitu libijskih civila.
PRIJATELJSKO UBJEDJIVANJE
No, upravo taj narativ “odbrane nacionalnog interesa” u dalekoj Libiji, kada čak i 10 dana poslije prvih zračnih napada na Gadafijeva strateška postrojenja, aktuelni ministar odbrane Robert Gejts (Gates) – insistira da Libija nije ugrozila američke interese – direktno,  Obami je zapeo kao kost u grlu. Iz svih dijelova Kongresa stižu politički motivirane kritike na adresu predsjednika koji je zaobišao procedure dobijanja kongresne dozvole za vojnu intervenciju u Libiji.