subota, 13. kolovoza 2011.

BAN KI-MOON OPREZNO OKO KOSOVA


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon
(Webpublicapress/agencije) -- Kao što se to i najavljivalo u diplomatskim krugovima, sjednica Vijeća sigurnosti posvećena redovnoj raspravi o Kosovu, po polugodišnjem izvješću o stanju u ovoj državi – pomjerena je za sam kraj augusta. Krajem prošlog mjeseca, u New Yorku je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić dramatično lobirao da se održi čak “hitna sjednica” Vijeća radi napete kosovske situacije, ali je isto tako – iza scene tražio odlaganje redovne rsprave o Kosovu.

KOSOVO NIJE RUSKI PRIORITET A PODRŠKA MOSKVE BEOGRADU JE SAMO NAČELNA

Tadić i Putin pragmatično!
Već neko vrijeme, bar za one koji prate dogadjanja u UN-u u New Yorku, očito je da Rusija nije bezrezervno uz Srbiju kad je Kosovo u Pitanju. I u diplomatskom prostoru je odavno lopta u zraku: Moskva čeka na novu pragmatičnost Beograda, savjetujući vjerojatno iza scene srbijanski politički vrh, da je došlo vrijeme da se postane praktičan. Kao odskora najveći kupci (pored Turaka) na Balkanu, Rusi su donekle frustrirani srbijanskom težnjom za status -qvo politikom oko kosovskog komada tog dijela jugoistočne Evrope, 

NIJEMCI OTIMAJU OLIMPIJADU ENGLEZIMA


Srećko Matić (Deutsche Welle)

Manuel Höferlin Manuel HöferlinIzgrednici su danima divljali ulicama nekolicine gradova Velike Britanije, palili su kuće i automobile, pljačkali trgovine u Londonu, Birminghamu i Manchesteru. Zabilježeno je i nekoliko ljudskih žrtava. Jedva da se orkanska bura na ulicama smirila, javili su se prvi političari koji zahtijevaju da se Olimpijadu 2012. iz sigurnosnih razloga premjesti u - Njemačku.

petak, 12. kolovoza 2011.

WILL BAN KI-MOON SABOTAGE U.N. MEETING ON RASIZM?







Ban Ki-moon with fans in UN
(Photo Webpublicapress 2011)
UNITED NATIONS, Aug 12, 2011 (IPS) - A coalition of non-governmental organisations (NGOs) is accusing the U.N. Secretariat of "sabotaging" an upcoming high-level meeting on racism by upstaging it with a nuclear security summit scheduled for the same day. The high-level General Assembly meeting to commemorate the 10th anniversary of the Durban Declaration on Racism is due to take place on Sep. 22, a decision taken by member states last December. 

ZBOG INTERVENCIJE U LIBIJI U.N. JOŠ OKLIJEVA PREMA SIRIJI





Piše: Erol Avdović (Avaz - link)



Ambasador Jaafar u UN-u



“Igre koje su igrali u Vijeću sigurnosti da bi rasturili Libiju, sada pokušavaju igrati protiv Sirije, ali vas uvjeravam da im to neće uspjeti”, rekao je sirijski ambasador u UN-u Bašir Džafar (Bashar Jaafar), obračajući se novinarima nakon što su to u ime EU ičinili diplomate iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Portugala. Sirijac je pokušao iskoristiti i priliku, i usporediti nemire u Velikoj Britaniji sa onim u njegovoj zemlji, svaljujuči drvlje i kamenje, zbog toga što upravo Britanci izbjegavaju nazvati sirijske prosvjednike, kao ii one u Engleskoj jednostavno “bandom”.

ZEMLJE ISTOČNE EVROPE NAJBOLJI AMERIČKI SAVEZNICI


Piše: Janosz Bugaiski

Janosz Bugaiski
Zemlje srednje i istočne Evrope postale su dosljedniji i konkretniji saradnici Vašingtona od nekoliko tradicionalnih saveznika i partnera. Iako se američka administracija sve više pokušava baviti vlastitim ekonomskim problemima, ona mora i održati efikasnu vanjsku politiku kako bi odbranila svoje globalne interese.

četvrtak, 11. kolovoza 2011.

DUCH COURT OPENS DOOR TO ACCOUNTABILITY FOR U.N. PEACEKEEPERS


By Thalif Deen
UN Peacekeepers
UNITED NATIONS, Aug 11, 2011 (IPS) - A landmark ruling by a Dutch court last month holding the Netherlands government liable for the failings of its soldiers on a U.N. peacekeeping mission may be used as a precedent for criminal liability involving sexual violence, according to human rights groups.


srijeda, 10. kolovoza 2011.

KRIZA POVJERENJA

Erol Avdović (Avaz - dnevni komentar)


Ovi američki problemi su rješivi, rekao je Barak Obama (Barack) dok je berza u Njujorku rekordno tonula. No, bilo je to ipak premalo da ohrabri isprepadane investitore. Za mnoge koji žive u najmoćnijoj zemlji svijeta nepovjerenje u budućnost poprima cinična obilježja psiholoških koliko i ekonomskih parametara.

NOVI HLADNI RAT OKO SIRIJE U UN-u


Piše: Erol Avdović (Nacional - Zagreb)
Sarkozy (WPP)
To što je Bijela kuća već učinila "najduži" korak prema Siriji otkako je kriza u ovoj državi kulminirala masovnim ubijanjem prosvjednika protiv Basharova režima, ne znači da bi se u toj arapskoj zemlji mogla ponoviti Libija, pogotovo kad je riječ o mogućoj vojnoj intervenciji. Gledano iz vizure Washingtona, oštra retorika i prijetnje se nastavljaju: glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izglačao je prilično šifrirana upozorenja, ali to ne znači da se sirijskom režimu približio "dan D". Kakva je medjutim uloga Francuske u pomjeranju "crvene linije" prema Siriji i koliko je Nicalaos Sarkozy jedan od glavnih igrača u tom hladnoratovskom kolopletu? To pitanje, čini se - treba posebno račlaniti!

IBSA COALITION AN EMERGING PLAYER IN GLOBAL DIPLOMACY


By Thalif Deen
India, Brazil, South Africa:
Diplomatic join-venture 2011

UNITED NATIONS, Aug 10, 2011 (IPS) - The beleaguered government of Syrian President Bashar al-Assad has so far defied the Security Council, ignored appeals by U.N. Secretary-General Ban Ki-moon, rejected pleas from neighbouring Turkey and the Arab world, and summarily dismissed the threats and sanctions by Western powers.

WOLFANG ISCHINGER: PODJELA KOSOVA NE DOLAZI U OBZIR


Autori: Bahri Cani i Nenad Briski
Deutsche Welle: General Erhard Bühler proteklih dana nije brinuo samo o sigurnosti, nego je i posredovao u kosovskom sporu. Sada su Srbi nejedinstveni i postavlja se pitanje da li je zaista moguće izbjeći eskalaciju na Kosovu?

BRITANSKI PISAC OČITAO BUKVICU NOVINARKI BBC-a


Darcus Howe protiv BBC-a
(Nacional Zagreb) -- Britanski BBC je doživio neočekivanu blamažu tijekom prijenosa uživo sa londonskih ulica na kojima ovih dana vladaju neredi. Reporter je naišao na televizijskog voditelja i pisca Darcusa Howea, zamolivši ga za komentar o neredima, no da su na BBC- u znali kakav će komentar dobiti, sigurno ga ne bi ni tražili. Howe potječe sa Trinidada i Tobaga i sam je sedamdesetih sudjelovao u protestima i bio uhićen kao pripadnik Crnih pantera.

DA LI ĆE BiH GLASATI ZA PRIZNAVANJE PALESTINE U UN-u?


Piše: Erol Avdović
Predsjednik GS Joseph Deiss
NEW YORK / U.N. (Od stalnog dopisnika "Dnevnog avaza") -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedjeljak je u Jerusalemu ugostio 19 ambasadora akreditiranih u Vašingtonu te Miroslava Vujičića, šefa Kabineta Nebojše Radmanovića, koji je za ovu priliku doletio iz Sarajeva. Lobiranje će vjerojatno potrajati do treće sedmice u septembru kada je moguće glasanje u Generalnoj skupštini (GS) UN-a.

NEPRAVDA U BRITANSKOM DRUŠTVU DUGO SE IGNORIRALA


Torsten Huhn (Deutsche Welle)
Huliganstvo ili nešto drugo?
Razmjeri koje je dostiglo nasilje u Londonu i drugim britanskim gradovima su potpuno iznenadili Britance. Ustvari se činilo kao da je sve prilično u redu: konzervativno-liberalna vlada je svoj program štednje uspjela progurati bez većih prosvjeda; gospodarska situacija doduše nije super, ali ipak je podnošljiva. I sada su tu ti randali koji ometaju lijepu sliku olimpijskog grada Londona, koji se svijetu za godinu dana želi predstaviti kao blistava metropola.

utorak, 9. kolovoza 2011.

AKO PADNE EURO PAŠĆE I KONVERTIBILNA MARKA U BOSNI i HERCEGOVINI


Faruk Vele (Avaz - link)
Kriza pogadja običnog čovjeka
Mi smo tako mali da nas svaki cunami može strahovito pogoditi, kaže Grabovac • Građani neće moći plaćati kredite, banke će uzimati imovinu. Rušenje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), crni ponedjeljak na tržištu vrijednosnih papira i dramatičan pad svjetskih berzi, prije svega u Aziji, udar na euro...

"CRNI PONEDJELJAK" SE NIJE DOGODIO ALI WALL STREET IPAK BRINE


Piše: Erol Avdović
Wall Street ipak zabrinut
NEW YORK (Od stalnog dopisnika Dnevnog avaza) - Dionice skoro svih vodećih kompanija, uključujući i najveće banke, avioprijevoznike, već u prvim satima znatno umanjile svoju vrijednost, da bi DOW Johns na kraju dana završio sa 634 poena u minusu. "Crni ponedjeljak", kako je unaprijed prozvan prvi dan ove sedmice, zbog očekivano burne reakcije američkih berzi, prije svega Wall Streeta, na odluku o snižavanju američkog kreditnog rejtinga, ipak u Sjedinjenim Američkim Državama nije započeo s panikom.

SOUTH SUMMIT OF WORLD LEADERS IN SEARCH OF VENUE

By Thalif Deen


World in political flame (WPP)
UNITED NATIONS, Aug 9, 2011 (IPS) - The ongoing political turmoil in Libya has derailed plans for a major summit meeting of developing nations scheduled to take place in Tripoli in October. Billed as the third South Summit, the meeting was to be attended by world leaders from the 131 developing countries that comprise the Group of 77 (G77), the largest single coalition at the United Nations. 

ponedjeljak, 8. kolovoza 2011.

LARISA KONDRACKI: NA FILMU SMO MORALI UMANJITI UŽAS KOJI SE DOGODIO U BOSNI


Razgovarao: Erol Avdović

Larisa Kondracki
The Whistleblower (Zvizdač istine – prev.aut.) je politički triler koji govori o autentičnim navodima Ketrin (Kathryn) Bolkovac, američke policajke hrvatskog porijekla, u sastavu UN policijskih snaga u BiH (IPTF), koja je 1996 otkrila umješanost visokih dužnosnika UN-a u trgovinu ljudima i zaštiti organizatora lanca prostitucije. Bolkovac koja je zbog svojih otkrića bukvalno protjerana iz UN-a, napisala je knjigu o tome, a po njoj je kandaska rediteljka Larisa Kondracki snimila film.

SRBIJA SE PRERAČUNALA: SITUACIJA NA KOSOVU ČVRSTO U RUKAMA N.A.T.O.-a


Piše: Fran Višnar (Vjesnik)
Trenutačno pogoršanje stanja na Kosovu nužno je i legitimno sigurnosno pitanje. Hoće li doći do eskalacije i oružanih sukoba ovisi i o snazi i brzini reakcije KFOR-a. Ukupno 5900 vojnika iz 43 zemlje svijeta nije dovoljno ako Srbi bez fige u džepu doista krenu u »Treći srpski ustanak«. Stoga su nužna pojačanja kako bi se u sadašnjoj fazi iščekivanja postrojbe KFOR-a ravnomjerno odmarale i popunjavale svoje zalihe.

nedjelja, 7. kolovoza 2011.

HOĆE LI AMERIKA POSTATI “BANANA REPUBLIKA”?


Piše: Erol Avdović

Barack Obama: Kako dalje?
NEW YORK, (Od stalnog dopisnika Dnevnog avaza) -- Cijelog vikenda u New Yorku je padala dosadnja “jesenja” kiša usred dugog i odavno ne ovako toplog ljeta. I u nedjelju su ulice bile neuobičajeno puste! Kao da su svi štedjeli adernalin za ponedjeljak, kada su berze na Wall Streetu trebale prve reagirati na odluku kreditne kompanije Standard & Pour’s (S&P). Ova agencija u prošli petak je spustila kreditni rejting još uvjek zvanično najmoćnije svjetske ekonomije – SAD - sa super tri “AAA” na prosjećna “dva plus AA”.

MILORAD DODIK: BOLJE BITI ENTITET U BiH NEGO PROVINCIJA U SRBIJI


Piše: Faruk Vele (Avaz - link) 
Dodik zaboravio šta je pričao
«Republika Srpska nije država», «Bolje je biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji», «Krivci za dešavanja u BiH su nacionalističke stranke», «Dejtonska BiH je naš put», «Karadžić mora odgovarati»... Ne, ovo nisu aktuelni medijski istupi nekog zaboravljenog demokrate iz Banje Luke koji bi zbog ovakvih stavova danas morao strahovati  za budućnost svoje djece.