petak, 8. travnja 2011.

POLITIČKI ĆORSOKAK U BOSNI - SVE VIŠE VUKOVA SVE MANJE OVACA


Piše: Erol Avdović
(Avaz - link)


Amerikanci i dalje zabrinuti zbog političkog ćorsokaka u Bosni, ali još se nedovojno suprostavljau separatizmu * BH komentatori primjećuju da SAD suviše dugo staju na stranu očuvanju imena RS-a, kao “najzagarantovanijem” dijelu Daytona * “Vrijeme je za kompromis” – mantra koja se ponavlja 15 godina * Je li Željko Komšić stvarno predstavnik Hrvata u BiH


I dalje politički dezorjentirani puk u BiH:
(Izbjeglice 1992, photo UN -- WPP Archive)
 
Ono što već pola godine najviše zabrinjava Amerikance, je mogućnost te produžene blokade oko formiranja nove vlasti u BiH. Političko kalkulisanje, odvija se na opću štetu gradjana – birača, a ponajviše u korist partija koje su dobile većinu. Ali ne baš svih! Ovakav se epilog   dao naslutiti i iz prvih postizbornih najava glavnog izbornog dobitnika, predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije. Politička scena puna je varničenja, iako već sa prigušenim političkim detonatorom, oko isticanja maksimalističkih zahtjeva - za formiranjem trećeg entiteta s hrvatskim predznakom. Ali, zbog toga nije manje opasna! U Bosni, dakle - političkideja vu.

četvrtak, 7. travnja 2011.

RUŠENJE DAYTONSKOG ZIDA



Erol Avdović
(AVAZ - link)

Organiziranje “Daytona 2”, koji se vjerovatno ne bi tako ni zvao, jer takav se skup nikad više ne bi održao u karantinu neke vojne baze u Americi – bila bi dobra stvar za Bosnu i region. Jer, “Dayton 1”, osim zasluga za mir, u svakom je drugom pogledu gotovo katastrofalan.

U mnogome, “Dayton 1”, medju vlasnike političkog procesa u BiH ubacuje dodatne konfrontirajuće varnice; ostaje, dakle fitilj za lokalno političko bure baruta sa nesagledivim regionalnim posljedicama. Vrijeme je za njegovu povijesnu mirovinu.

ponedjeljak, 4. travnja 2011.

BOSANSKA PARADIGMA PROTIV RASTUĆE ISLAMOFOBIJE


Komentar: Erol Avdović

Glavnokomandujući NATO-a u Avganistanu, američki general Petraeus paljenje Kurana od 20. marta ispravno je opisao - kao čin “mržnje, krajnjeg nepoštovanja i enormne netolerantnosti”. Jer, tamo neki lokalni američki svećenik, kome nitko, legalno nije na vrijeme stavio soli na rep, uspio je, kako to već dugo prijeti - proizvesti sasvim globalne posljedice.

Naravno, u pravu je i predsjednik Obama kad kaže da ni ovakavo (ne)djelo, koje je osudio kao “ekstremnu netoleranciju i netrpeljivost” prema Islamu – neopravdava ubijanje nevinih ljudi! Iz osvete je - u Avganistanu već pobijeno preko 20 civila i radnika Ujedinjenih naroda. To je zapravo sasvim neislamski čin!