utorak, 4. listopada 2011.

NOVA ADRESA

WebPublicaPress              NOVA ADRESA

OPALI PO MUSLIMANIMA

Evropa se plađi muslimana?
Da li je slika islama u medjima zaista negativna? Zašto je islamofobija u Njemačkoj porasla? I zašto mediji i političari radikalno kritikuju islam? Ubistvo iz časti, zabrana burki, terorizam. Kada njemački mejn-strim mediji izvještavaju o muslimanima, obično je to negativna slika, upozoravaju mnogi muslimani. Apeluje se na odgovornost medija, ali i svakog pojedinca, piše u prilogu Deutsche Wellea.

nedjelja, 2. listopada 2011.

JOŠ UVJEK AKTUELNI MAHATMA GANDHI

Prija Esleborn 


Mahatma Gandhi
Život i djelo Mahatme Gandhija su postali mit, a njegova popularnost je globalna. Od Martina Luthera Kinga, Nelsona Mendele i Dalaj Lame sve do Aung San Suu Kyi: svi oni sebe vide kao njegove nasljednike, a Gnadhijeve ideje su im istovremeno i inspiracija i opomena. Barack Obama takođe s ponosom izjavljuje kako je i on "gandijevac", mada je za mnoge ova usporedba sporna.

BANJA LUKA PLAĆA, WASHINGTON TROŠI, A BOSNA ISPAŠTA

Piše: Erol Avdović (Avaz - link)


Zvuči gotovo nevjerovatno, ali manji bh. entitet, iako siromašniji dio Bosne i Hercegovine, troši više novca za lobiranje u SAD nego bilo ko drugi s jugoistoka Evrope. Republika Srpska (RS) je na trećem, globalnom mjestu u Vašingtonu, odmah nakon prebogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji također izdvajaju milionske svote novca za lobiranje u Americi.