utorak, 20. rujna 2011.

U UN-u OBAMA PRAVDAO INTERVENCIJU A ERDOGAN TRAŽIO VRAĆANJE PARA LIBIJI

Erol Avdović (Avaz - link)


Barack Obama i R. T. Erdogan
NEW YORK (Webpublicapress) –  Nakon što je u salu Ujedinjenih naroda u kojoj se održavao Visoki panel posvećen Libiji - svečano unesena nova libijska zastava američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak, kako je tranzicija ove sjeveroafričke zemlje već “uspješna priča”, bar kada je riječ o medjunarodnoj intervenciji koja je oborila režim pukovnika Gadafija.
Iz toga se mogu izvuči lekcije za budućnost, rekao je Obama kao prvi govornik Visokog panela UN-a posvećenog budućnosti Libije koga je dan uoči početka 66.zasjedanja Generalne skupštine otvorio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
NATO JOŠ NIJE ZAVRŠIO POSAO U LIBIJI
Obama je najavio da će već ove sedmice poslati američkog ambasadora i ponovo otvoriti američku ambasadu u Tripoliju, koja je zatvorena tokom borbi u Libiji. SAD će na taj način obnoviti regularne diplomatske veze sa Libijom.
Iako su neki govornici na ovom panelu naglasili kako su se već “ispunili uvjeti za prestanak zabrane zone letenja na Libijom”, uvedene 17.marta ove godine na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (broj 1973.), sugerišući da treba obustaviti produženu intervenciju NATO-a, Obama se s time nije složio. Američki predsjednik je iznio uvjerenje da Sjevernoatlanska vojna alijansa još treba pokrivati “bivše pobunjenike” u nastavljenim borbama protiv Gadafijevih naoružanih lojalista.
ULOGA UN-a
“Doista, to je prava uloga Ujedinjenih naroda, tako da svaka zemlja koja je danas ovdje prisutna može biti ponosna da je učestvovala u pomoći koju smo pružili Libiji da se spasu nevini životi”, rekao je Obama spominjući iznova spašavanje civila u Ben Gaziju, ali ne podsjećajući ovaj put na Srebrenicu.
Na stastanku je prisustvovao i Mustafa Abdul Jalil, predsjednik privremenih vlasti u ime Nacionalnog tranzicionog Savjeta (NTS) Libije. On je je svoje obraćanje počeo Bismilom (kratkom muslimanskom molitvom), i najavio, kako će njegova zemlja “prakticirati koegzistenciju i neće vršiti osvetničke napade”. Jalil je obećao i da će nove libijske  vlasti respektirati obaveze poštivanja ljudskih prava. Dodao je i da će se u Libiji održati prvi demokratski izbori, ali nije ništa govorio o datumu njihovog održavanja.
ERDOGAN TRAŽIO VRAĆANJE LIBIJSKOG NOVCA LIBIJCIMA

Zapaženo izlaganje na samitu o Libiji u UN-u, pored Obame imao je turski premjer Recep Tayyip Erdogan, koji je podsjetio da je libijski narod već skupo platio često pominjanju demokratsku tranziciju s 25.000 vlastitih žrtava. Iako je bez dvojbe podržao demokratiju u Libiji, Erdogan je spomenuo i visoku cijenu u ljudskim životima; po njegovim riječima od početka oružanih sukoba prije šest mjeseci stradalo je toliko mnogo Libijaca.

“Nadam se da će borba libijskog naroda za  demokratiju i slobodu biti završena u Sirtu, Bani Validu ii Sirhi”, rekao je Erdogaon, koji je prisutnima govorio i svom prošlonedjeljnom boravku u Tripoliju u okviru posjete region, uključujući Egipat i Tunis. Erdogan je rekao i kako treba prestati s “kolonijalnim odnosom” prema Libiji. Turski lider, u New Yorku je zatražio povratak libijskog novca Libijcima odmah:

“Želim ponoviti još jednom, da zamrznuta sredstava trebaju biti vraćena Libiji čim prije. U tom slučaju Libija će se oporaviti s vlastitim samopouzdanjem”, rekao je Erdogan.

JE LI OBAMA NAJLJUTIO ENGLEZE?

Odmah nakon Erdoganovog obraćanja, na koje je očigledno čekao da završi, predsjednik Obama je ustao i ne sačekavši vrlo kratko obraćanje britanskog ministra Williama Hague, izašao iz sale. Za njim je “kao na dugme” izletio francuski predsjednik Nikolas Sarkozi. Za to vrijeme Erdogan ii ggeneralni sekretar UN-a Ban Ki-moon, kao ii mnogi drugi ostali su da saslušaju engleski govor o Libiji.

Iz diplomatskih krugova se saznaje, da je Obama odjurio samo zato jer je imao drugi multilateralni sastanak u hotelu Waldorf Astoria, posvećen medjunarodnoj borbi protiv korupcije.
Nema komentara:

Objavi komentar