petak, 4. ožujka 2011.

RAT RIJEČI UMJESTO INTERVENCIJE


ZAPAD PRED DILEMOM: NIJE VIŠE “ZAŠTO”, VEĆ - KAKO SRUŠITI GADAFIJA; PRO ET CONTRA "NON-FLY" ZONE; AMERIKANCI UGLAVNOM PROTIV
Piše: Erol Avdović
Francuski ambasador u UN-u Gerard Araud: "Non-fly"
zona nad Libijom nije sasvim prihvatljiva za Pariz
(Photo Webpublicapress 2011 UN)
U sjedištu Ujedinjenih naroda na East Riveru, ali i u Washingtonu – za sad je otvoren samo “rat riječi” sa Libijom. Topovi još šute u Tobruku, iako su velike ladje na čijim su palubama ratni avioni, koji su već učestvovali u operacijama u Iraku, na Kosovu i djelimično u Bosni – već doplovile do libijskih obala!
Iako su ekspresno usvojili paket sankcija, diplomati iz 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti ne pokazuju preveliki apetit za uvodjenje “zone zabrane letova” (“non-fly”) na Libijom. Za sada se u prvi plan ističu politički razlozi. Ali, bit će da je po srijedi logistika: radi se o odmjeravanje snaga, i Gadafijevih prijetećih riječi, da će se on boriti do zadnje kapi krvi i “do zadnjeg muškarca i žene”. Njegove riječi se sa ove strane Atlantika uzimaju sasvim ozbiljno.

LIBYAN LEADER ARAB WORLD's PERENNIAL GADFLY

Moammer Gaddafi at the UN General Assembly
(photo UN Archive 2010)
Analysis by Thalif Deen

UNITED NATIONS, Mar 4, 2011 (IPS) - The irrepressible Hollywood comedian and celebrated movie director Woody Allen once jokingly remarked that the 1917 Russian Revolution erupted when the serfs discovered that "czar" and "tsar" were one and the same autocratic monarch they hated.

But certainly the revolution in Libya last month did not start when the civilian demonstrators in the streets of Tripoli were told that "Qaddafi" and "Gaddafi" were one and the same eccentric leader they abhorred.

Ever since the revolution hit the front pages of newspapers worldwide, Libyan leader Muammar el-Gaddafi has been dismissed by critics as "mercurial", "unpredictable", "pompous", "delusional" and even "nutty".

I BALKANSKI “PSI RATA” MEDJU GADAFIJEVIM PLAĆENICIMA?




I mi smo vidjeli izvještaje, iste one koje su vidjeli mngi ljudi o mogućim plaćenicima iz raznih zemalja, ali nemamo detalja o tome, rekao je za Webpublicapress Metin Nezirki glasnogovornik Ban Ki-moona.


(kliknite ovdje za članak u Avazu)

Erol Avdović

Humanitarna katastrofa na libijskim granicama?
(Photo UN, March 2011)
NEW YORK, U.N. (Webpublicapress) – U sjedištu Ujedinjenih naroda (UN), zvanično nerado govore imaju li saznanja o broju i porijeklu plaćenika u aktualnom libijskom sukobu, o čemu već uveliko spekuliraju neki zapadni mediji. Priča o plaćenicima iz Afrike, alii iz srca Europe, “iz Srbije, Ukrajine i Rusije” koji su navodno indiskriminatorno otvarali vatru po libijskim civilima, već je obišla svijet, ali je u UN-u ne žele potvrditi. Kasne li to na East Riveru opet i neshvatljivo? Ovaj put za dijelom libijske zbilje.

utorak, 1. ožujka 2011.

GADAFIJEV REŽIM SE MORA SUOČITI S LICEM PRAVDE


BARACK OBAMA I BAN KI-MOON NAJAVILI HISTORIJSKU TRANZICIJU NA BLISKOM ISTOKU
Erol Avdovic
Ban Ki-moo: Libija ostaje u fokusu
(photo UN 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Nakon sastanka u Bijeloj kući, generalni sekretar U.N.-a Ban Ki-moon i predsjednik Barack Obama  složili su se da je režim Muamera Al Gadafiija “proglasio rat svome narodu”, te da se vlasti u Tripoliju toga trebaju suočiti s licem pravde zbog mogućih zločina protiv čovječnosti. 

Upravo o tome, kao i važnosti demokratskih promjena na Bliskom istoku, koje neki već nazivaju "historijskim", bilo je riječi u Washingtonu. U ito vrijeme i neovisno od Bijele kuće i UN-a, medijski analitičari su sigurni da će se ovaj proces promjena, u kojima je glavni akter narod, i to, kako se navodi -- od Alžira do Omana - sigurno nastaviti. Procesu se naravno ne vidi kraj, iako će se za njegov početak, vjerojatno uzeti -- datum prvog pučkog ustanka u Tunisu. Taj će se dan, možda u skoroj budućnosti slaviti kao početak demokratske tranzicije Bliskog istoka, ali i šire.

NA ISTOM KOLOSJEKU

Ban Ki-moon i Barack Obama su složili i da medjunarodna zajednica “treba čvrsto stati zajedno tokom ove historijske tranzicije prema više demokratskom, sigurnijem i prosperitetnijem Bliskom istoku”, priopćeno je iz centrale UN-a u New Yorku. Ban je posebno pohvalio Obamino “čvrsto liderstvo”, te sve učestalije američke zahtjeve Gadafiju, da “on mora da ode". U Washingtonu kao i New Yorku kao da počinje "rat riječi" sa Tripolijem.



ponedjeljak, 28. veljače 2011.

U.N. - ODLUČNO OKO LIBIJE


Vijeće sigurnosti UN-a, progovorilo jednim glasom oko Libije, namećući sankcije Gadafijevom režimu uključujuči i embargo na oružje. Po srijedi je opasna kriza s neizvjeznim sigurnosnim i ekonomskim posljedicama.
Zbog mnogo čega, čak su se i Rusija i Kina složile da se Medjunarodni krivični sud (ICC) u Haagu, ovlasti da započne istragu: da li je Gadafijev režim počinio zločine protiv čovječnosti, i sve to referira Vijeću sigurnosti.