subota, 23. srpnja 2011.

INTERVIEW - DAVID SCHEFFER: ZBOG ISKUSTVA S MILOŠEVIĆEM, TEMPO SUDJENJA MLADIĆU SE MORA KONTROLISATI


Razgovarao: Erol Avdović
(Avaz - link)

David Scheffer
David Scheffer jedan je od osnivača Haškog tribunala. Sada je (Mayer Brown / Robert A. Helman) profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava na Sveučilištu Northwestern Pravnog fakulteta u Chicagu. Bio je prvi američki ambasador za pitanja ratnih zločina 1997 - 2001 i savjetnik Madeleine Albright, od 1993 – 1996. Njegova knjiga, Sve duše koje nedostaju: osobne povijesti na sudovima za ratne zločine (All the Missing Souls: A Personal History of the War Crimes Tribunals -- Princeton University Press) pojavit će se u decembru.

DESNO ORJENTIRANI RADIKAL POČINIOC STRAVIČNOG ZLOČINA U NORVEŠKOJ


Monstruozni Andreas Breivik
Broj poginulih u stravičnom terorističkom napadu već je premašio 90 žrtava. Izjave, koje je osumnjičenik Anders Behring Breivik -  objavio na internetu navode na mišljenje da je "sklon desnici i da je neprijateljski raspoložen prema muslimanima", rekao je načelnik policije Sveinung Sponheim za javnu televiziju NRK. 

petak, 22. srpnja 2011.

NOVA REALNOST NA BALKANU?


Tadić i Dodik:
Ista balkanska politika
Beogradska i briselska politika su samo čekale ko će koga nadmudriti... piše u svom komentaru ljubljansko "Delo". Srpska politika je vješta u pravljenju se nevještom, piše u komentaru povodom hapšenja  osumnjičenih za ratne zločine Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "Delo" u komentaru koga potpisuje Vili Einspieler, još sugerira da je srpska politika šampion u lažima na Balkanu i da se varakanje sa EU nastavlja.

četvrtak, 21. srpnja 2011.

TADIĆEVA TRGOVINA

Erol Avdović (Dnevni avaz - komentar)


I dalje bez dovoljno pijeteta prema žrtvama, uz politiziranje i vlastitu palanačku računicu, Boris Tadić ponovo je napravio gaf kada je obznanio Hadžićevo hapšenje. Doduše, ovoga puta već očekivano!
- Učinili smo to zbog građana Srbije - rekao je predsjednik države koju je EU ovih dana nagradila s još jednim nepovratnim fondom; ovoga puta čak sa 178 miliona eura, i to u trenucima kad se evropske finansijske institucije ljuljaju iz temelja. 

POMOZIMO SOMALIJI: GLAD, BJEDA I DJEČIJE SUZE NA ROGU AFRIKE

Olga Kapustina/Azer Slanjankić



Vapaj djece iz Afrike
(WPP photo archive 2011)
U najgoroj suši u posljednjih 60 godina na Rogu Afrike već strada puno ljudi, medju njima su djeca najugroženija. Slike iz tog dijela opomena su savjesti čovječanstva: Izvori UN-a navode kako u dva najugroženija područja Somalije (Bakool i Shabelle) svakoga dana od gladi umire šestero djece. Više od polovine djece je pothranjena. I situacija u okolnim zemljama nije ništa bolja. Afrika je još uvjek mjesto gdje se ponajviše čuju jecaji i prepoznaju dječije suze. 

WASHINGTON FOR THE EARLIEST POSSIBLE TRANSFER OF GORAN HADZIC TO HAGUE


US Secretary of the State
Hillary Clinton: Sympathies
for the the victims
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK, (Webpublicapress) -- The US Secretary of State Hillary R. Clinton saluted Thursday the arrest of the officialy last Serbian war-crime fugitive Goran Hadzic, who was apprehended earlier on Wednsday in Serbia. Mrs. Clinton said Washington was looking forward to Mr. Hadzic’s  “earliest possible transfer” to the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague “so that justice may be served”.

srijeda, 20. srpnja 2011.

WHITE HOUSE: ARREST OF HADZIC - WILL BRING SOME MUCH NEEDED CLOSURE

The White House
(Photo - Webpublicapress 2011)
The United States welcomes the arrest of Goran Hadzic, who is charged with participation in the murder of hundreds of Croation civilians, among other crimes, and is the final remaining fugitive indicted for atrocities by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). 

IVO SANADER ĆE MNOGE U HRVATSKOJ POVUĆI SA SOBOM NA DNO


Gordana Simonović (Zagreb)
Ivo Sanader (UN photo)
„Ako sam ja vođa zločinačke organizacije, šef mafije i, ne znam što još, kako je moguće da su me deset godina pratili u stopu.“ Tim se riječima bivši hrvatski premijer branio od pilatovskog pranja ruku njegove nasljednice, premijerke Jadranke Kosor i ostalih ljudi iz vrha Vlade i HDZ-a, koji su u proteklih sedam mjeseci tvrdili kako ništa nisu znali ili nisu imali ikakve veze s aferama za koje USKOK tereti Ivu Sanadera: među kojima su i one s međunarodnim adresatima, poput Hypo banke i preuzimanje upravljačkih prava nad INOM od stranke mađarskog MOL-a.

WIKILEAKS: AMERIKANCI JOŠ 2006. ZNALI DA U SRBIJI KRIJU RATNE ZLOČINCE


WikiLeaks:
I Amerikanci znali...?
Amerikanci su još 2006. godine, sugeriraju transkripti WikiLeaksa, pokušavali utjecati na to da se promijeni opća percepcija prema Haagu pa su vlastima u Srbiji poslali 11 preporuka o tome što konkretno napraviti u lovu na Ratka Mladića... Zbog otpora Vojislava Koštunice koji se vrlo otvoreno usprotivio američkim preporukama sve se rasteglo u narednih nekoliko godina. O tome je još ovog proljeća pisao webportal Plima.info.  "Koštunica treba javno, u medijskoj poruci, zatražiti hitno uhićenje Ratka Mladića i reći svim dužnosnicima Vlade da je to njih glavni cilj na kojem trebaju raditi, naglašavajući da će svi oni koji budu opstruirali taj cilj istoga trena biti smijenjeni. Ujedno treba pozvati i javnost na suradnju".

U SRBIJI JOŠ OD 2006. ZNALI GDJE SE KRIJE GORAN HADŽIĆ

Nenad Čanak ne vjeruje Tadiću!
(Nacional/Webpublicapress) -- Još tijekom 2006 godine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak govorio je kako se Goran Hadžić skriva u Fruškoj gori, odnosno u manastirima na tom području. "Njega drže tu, u manastirima u Fruškoj gori, što - pod navodnicima - nitko ne zna. I onda će se intervencijom policije, koja će efikasno reagirati, odjednom Hadžić pojaviti pred licem pravde, a Srbija će tako, navodno, demonstrirati suradnju s Haškim tribunalom", rekao je Čanak još prije pet godina.

TADIĆ USPOREDIO GORANA HADŽIĆA SA OSAMOM BIN LADENOM

Boris Tadić s tri prsta u E.U.
Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je na izvanrednoj konferenciji uhićenje Gorana Hadžića. "Goran Hadžić uhićen je jutros u 8:24 u Fruškoj Gori", rekao je, demantirajući pritom informaciju koja se prema njegovim riječima pojavila na HTV-u o tome da je Hadžić uhićen između vojnog objekta i manastira Krušedol. Prema Tadićevim riječima, Srbija je ovim završila sva najteža poglavlja u suradnji s Haagom.

utorak, 19. srpnja 2011.

KAKO AMNESTIRATI ZLOČINCE I RELATIVIZIRATI NJIHOVE ZLOČINE?

Piše: Žarka Radoja
Zločinačka trojka 2011
Nakon što je završena priča o jagodama i ruskim klasicima haškog optuženika Ratka Mladića, mediji u Srbiji pozabavili su se ratnim zločincima koji su se vratili u zemlju. Poslije odsluženja dvije trećine kazne na slobodu je pušten Veselin Šljivančanin, ratni zločinac osuđen na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubojstva zarobljenika na Ovčari, 20. i 21. studenog 1991. godine.

MASOVNI ZLOČINI U BOSNI SU SE MOGLI IZBJEĆI?







(Webpublicapress/Nacional) 


Mladić i Michael Rose... (WPP)
Iako je to sada u sferi nagadjanja, važno je iznova registrovati pisanje medjunarodnog tiska, koje ovih dana čini se opravdano proziva medjunarodnu zajednicu i sam NATO savez zbog kašnjenja s vojnom intervencijom u Bosni izmedju 1992 i 1995. Naravno - s jasnom porukom, da su se masovni zločini, najstrašniji u Europi, od Drugog svjetskog rata na ovamo, pa i sam genocid u Srebrenici - možda mogli izbjeći. 

OKUPANA TRILATERALA

Erol Avdović




Da nije bilo, u strartu, medijski razbijenih sumnji, kako lideri BiH, Hrvatske i Srbije, na Brijunima – “prave neku novu Jugoslaviju”, susret predsjednika Josipovića, Tadića i Komšića, u okruženju Titove zaoštavštine, bar kao predožba - doista bi izgledala tako. Ovako, ovaj je skup, uz novo pobrojavanje sa “liste želja” – više ličio samo teoretskoj razradi one regionalne arhitekture, koja nalikuje nekoj budućoj – valjda sasvim interesnoj “jugosferi”, kako je to prošle godine nazvao dobro obavješteni londonski “Economist”. 

ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

REGIONALNI LIDERI: SKUPA PROTIV NOVOG VALA KRIZE



JURICA KÖRBLER - (Vjesnik - Zagreb)

Potpuno se razumiju?
Na prvoj trilaterali predsjednika Hrvatske, Srbije i članova Predsjedništva BiH na Brijunima konstatirano je da se lideri zemalja jugoistoka trebaju što više i češće susretati i potaknuti suradnju kako bi se sve zemlje regije pripremile za novi val ekonomske krize koja već potresa eurozonu. Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović gotovo tri sata razgovarali su o stanju u regiji, a gosti hrvatskog predsjednika čestitali su Hrvatskoj na završetku pregovora s Europskom unijom.

Arms Trade Treaty May Bypass Anti-Riot Weapons

By Thalif Deen

UNITED NATIONS, Jul 18, 2011 (IPS) - When weeklong negotiations on the control and regulation
of the global arms trade were concluded last week, there was one missing link in the proposed treaty: riot control equipment used recently against peaceful demonstrators in the streets of Egypt, Libya, Bahrain, Syria, Yemen and Jordan.

OPASNE IGRE U WASHINGTONU

Barack Obama dao ultimatum za dogovor republikanaca i demokrata
Barack Obama dao ultimatum...
Christine Bergman 
(Deutsche Welle) -- U Vašingtonu se trenutno grozničavo pregovara o podizanju granice zaduženja. Trenutno, državni dug ne smije da pređe granicu od 14,3 hiljada milijardi dolara. Međutim, to više nije dovoljno kako bi se očuvala budžetska likvidnost. Da bi se povećala granica zaduženja neophodna je saglasnost Kongresa, koja se tokom proteklih desetak godina dobijala gotovo automatski. Međutim, sada se tome protive republikanci, a oni imaju većinu u Predstavničkom domu. U pitanju su politički principi, ali mnogo više je na kocki.

BOSNI SADA TREBA “BIJELA KNJIGA”

Piše: Muhamed Filipović

Muhamed Filipović
Bosna je jedina država koja do danas, dvadeset godina nakon nastanka, nije izdala nijednu relevantnu zvaničnu publikaciju o sebi. Pojam „bijela knjiga“ ušao je u upotrebu kao oznaka za djelo koje izdaje neka država, vlada ili određena kvalificirana grupa o pitanjima čija su rješenja sastavni dio međunarodnog političkog establišmenta i pravnog osnova rješavanja određenih problema jedne države ili naroda.

BOSNA ĆE PRIPASTI BOSANCIMA, KOJI ĆE SE DIJELITI SAMO NA BOGATE I SIROMAŠNE

Rijad Durkić

Viza za budućnost?
Jednog dana u ovoj našoj državi (Bosni – op. red.) nacionalne podjele postat će dio historije. Sjećat ćemo se s nostalgijom kako smo se nekad dijelili po ustavnom ključu, prepoznavali po nametnutom prefiksu konstitutivnih naroda i kako su nas pucale predrasude čim bi se suočili sa nečijim imenom i prezimenom. Sad je to sasvim izvjesno, jednom će sve to biti jučer, običano sjetno sjećanje kolike smo nekad bili budale.