četvrtak, 3. veljače 2011.

ŠUTNJA NIJE UVJEK ZLATO


Komentar: Erol Avdović (Dnevni Avaz)
Kraj bh.predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a
Govoreći jezikom brojki, jednomjesečno bh.predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, nominalno, predstavlja - uspjeh. Može se reći - dosad najveći diplomatski uspjeh, od primitka BiH u redovno članstvo Ujedinjenih naroda, u maju 1992.
Teme, koje su se u januaru našle na dnevnom redu Vijeća, od referenduma u Sudanu do rasprave o Bliskom istoku, sve do, u Sarajevu - izvikane tematske debate, u New Yorku su, uz striktna uputstva Sekretarijata UN-a – odradjena rutinski vrlo dobro.

ZAJEDNIČKI USPJEH CIJELOG REGIONA


Kraj predsjedavanja BiHVijećem sigurnosti UN-a:
Erol Avdović, (Deutshe Welle - U.N.)
New York, 03. februar/veljače 2011
Ambasador Feodor Starčević: Vrlo pohvalno o Bosni
(Photo U.N. - 2011)
Jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, od strane Bosne i Hercegovine privedeno je kraju, i ovu najvažniju rotirajuću funkciju u sistemu Ujedinjenih naroda, od početka mjeseca preuzeo je Brazil. Vrijeme je i za prve rekapitulacije bh.predsjedavanja Vijećem. Sudeći prema prvim reakcijama, bio je to uspješno obavljen posao u UN-u u New Yorku.
Iako su se na početku bh.predsjedavanja Vijećem sigurnosti mnogi pribojavali, kako će diplomate iz BiH, u New Yorku – odraditi taj posao, i zbog same činjenice, da u zemlji još vlada izvjestan politički vakum zbog sporog konstituisanja vlasti, strahovi izgleda, nisu bili -- sasvim opravdani.

POZDRAV ZASTAVI – ZBOGOM BAJRAKU


Erol Avdović

Dok su se Josipović i Tadić nastavljaju jedno drugom “ispričavati”, pardon “izvinjavati”, Davutoglu je “većem katoliku od Pape”, Radmanoviću, u sred bosanske Banja Luke rekao: Stop! I ovo je Bosna “jarane”! I zato ispravno tražio da se predsjednik Predsjedništva BiH sa njim rukuje pod zastavom Bosne i Hercegovine.
Ahmed Davutoglu i Ban Ki-moon
(photo - Luiz Rampelotto Europanews Wire)

Sječate li se kad je Dodik u Trebinju pomahnitalo bacio zastavu Bosne i Hercegovine sa stola? I sječate li se blijedih ii brzo ugaslih medijskih, političkih i ostalih “bosanskih” reakcija o tome? Zamislite samo da je guverner Texasa ili neki dužnosnik Kalifornije, tako brutalno odgurnuo zastavu SAD sa stola. Kakav bi to incident bio? O njemu bi se godinama pričalo, i što je još važnije bio bi adekvatno sankcionisan. A Dodikov incident već “zaboravljen”?!
Zato mi i gesta šefa turske diplomacije Ahmeda Davutoglua, da zatraži ujklanjanje entiteske zastave sa mjesta gdje se trebao susresti sa čelnikom državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ne nekim entiteskim zvančnikom – izgleda kao više od trunke probudjene savjesti. 

nedjelja, 30. siječnja 2011.

U.N. SILENT WHILE EGYPT BURNS


By Colum Lynch 
Bosnian ambassador at the U.N.
Ivan Barbalic -- silent president
of the Security Council - (photo
Cia Pak for Webpublicapress
)
Though the political unrest sweeping across Egypt, and other parts of the Arab world, threatens to topple the region's long-standing political order, the U.N. Security Council, the world's premier guardian of international peace and security, has chosen to watch events unfold from the sidelines. The council's presidency, led this month by Bosnia, has scheduled no meetings to address the crisis. None of the key powers, including the United States, has promoted any role for the 15-nation council in discussing the situation.
"As far as I know there is no discussion whatsoever as to what the Security Council can do in the coming days over Tunisia or Egypt or Yemen. It's just not an issue," one council member toldTurtle Bay. "We wouldn't know where to start and what would be the purpose." (Source TURTLE Bay - 2011)