petak, 13. svibnja 2011.

ZBOG KOSOVA VUK JEREMIĆ SE RAZOČARAO U BOSANCE


Erol Avdović (Deutsche Welle)
Vuk Jeremić (UN photo 2011)
Razmatrajući redovno tromjesječno izvješće glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o Kosovu - članice Vijeća sigurnosti dotakle su i zvanični zahtjev Srbije da se odrede o davanju mandata za posebnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima za veijeme sukoba na Kosovu 1999, kako je to prethodno, u svom izvješću ustvrdio specijalni istražitelj Europske komisije Dick Marti.

PREDSJEDNIŠTVO BiH USKRATILO OBRAĆANJE AMBASADORU BARBALIĆU OKO KOSOVA U VIJEĆU SIGURNOSTI


Erol Avdović

Barbalić (photo UN)
NEW YORK, (Webpublicapress) – Po prvi puta od kad je BiH ušla u Vijeće sigurnost, s mandatom od januara 2010 do decembra 2011, njeni predstavnici nije se obratito tokom jedne otvorene debate. Zbog nemogućnosti da Predsjedništvo BiH usaglasi stavove oko Kosova, na sjednici na kojoj se razmatra redovni – tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o Kosovo – Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti nije dostavio svoj govor sekretarijatu UN-a, nite se do pred početak sjednice – planirao obratiti Vijeću, piše Avaz, pozivajući se na dobro obavjšetene diplomatske izvore u UN-u.

srijeda, 11. svibnja 2011.

FIJASKO NA VELIKOJ SCENI


Erol Avdović

Malo je primjera, koji nasuprot mirnodopskom konceptu diplomatije, na dva ili više kolosjeka, bar jednu paralelnu diplomatsku traku koriste za huškanje; jer diplomatija je u biti - sprječavanje ili zaustavljanje rata, a ne obrnuto. Milorad Dodik tu lekciju izgleda nije učio u svojoj školi. Posljedna bosanska epizoda na Ist Riveru (East River) izvela je na čistac bar nekoliko (ne)očekivanih rezultata. 

utorak, 10. svibnja 2011.

U.N. NE PRIZNAJE PARALENU DIPLOMACIJU


Piše Erol Avdović
Inzko ocijenio da je referendum u RS protivan DejtonuInzko ocijenio da je referendum u RS protivan Dejtonu (photo DW)Alternativna predstavnica i veleposlanica SAD u UN-u, Rosemary Di Carlo podržala je najavljene restriktivne Inzkove mjere, “ako bude trebalo”. Ona je najavila da je Washington “u procesu pripreme vlastih mjera”, ako se vlasti u Republici Srpskoj (RS) odluče da ipak sprovedu referendum s ciljem da se marginaliziraju sudske instance na državnoj razini u BiH.
Stojeći zapravo sam – sa potpuno suprotnim stavovima, nasuprot skoro apsolutne većine onih koji su u Vijeću sigurnosti podržali Valentina Inzka u njegovim ocjenama kako je zagovarani referendum u RS-u prijetnja cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin krenuo je odmah u diplomatsku ofanzivu: Zatražio je od francuskog predsjednika Vijeća sigurnosti za ovaj mjesec, da distribuira Dodikovo pismo upućeno glavnom tajniku Ban Ki-moonu.

ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

VALENTIN INZKO - ODLUČNO PROTIV REFERENDUMA

Vijeće sigurnosti UN-a
(Photo Webpublicapress 2011)
Erol Avdović 
(AUDIO WDR Radio - U.N. New York)
Visoki predstavnik medjunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, rekao je u u New Yorku, kako su vlasti Republike Srpske (RS) nastavile da se zalažu za raspad zemlje (BiH), te upozorio da su institucije na državnoj razini "pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom".


nedjelja, 8. svibnja 2011.

SANKCIJE U DŽEPU VISOKOG PREDSTAVNIKA


Piše: Erol Avdović

Valentin Inzko
(UN photo)


Očekivani nastup visokog predstavnika Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti, bit će samo potvrda koliko je predsjednik manjeg bh.entiteta Milorad Dodik počeo sumanuto raditi u korist vlastite štete. Banja Luka je odlukom o referendum zasigurno produžila rok trajanja OHR-u. Od kako je rezolucijom Vijeća sigurnosti (br. 1031) 1995, ustanovljen mandat Visokog predstavnika za BiH, nikad ranije, u svih 39 izvještaja od strane svih sedam šefova OHR-a, od Carla Bildta do Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti – niti jedan dogadjaj u BiH nije izazvao ovakvu uznemirenost medju strancima – kao odluka Narodne skupštine RS o junskom referendumu.

INTERVIEW RAGHIDA DERGHAM: ARAPSKO PROLJEĆE SE NASTAVLJA


Razgovarao: Erol Avdović

Raghida Dergham on TV
Izvjesno je da će ovo "arapsko proljeće" postati naše arapsko ljeto, a onda i jesen i arapska zima. Očigledno je da se stvari neće promijeniti tako brzo i zbog svega onoga što se događa u Libiji, kazala je u razgovoru za "Dnevni avaz" Ragida Dergam (Raghida Dergham), poznata američka novinarka, koja je nedavno proglašena jednom od 100 najmoćnijih žena u arapskom svijetu. Rodom iz Libana, Dergam je stekla slavu u Sjedinjenim Američkim Državama.