srijeda, 21. rujna 2011.

BOSNA I HERCEGOVINA PRESUDIT ĆE PALESTINI U VIJEĆU SIGURNOSTI?



Analiza: Erol Avdović

Abbas i Komšić bez dogovora
(Sarajevo, august 2011)
NEW YORK (Webpublicapress) – Glas Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a mogao bi biti presudan kod preglasavanja oko prijema Palestine u Ujedinjene narode. Ukoliko se Palestinci odluče da u petak predaju aplikaciju za punopravno članstvo u UN-u u Vijeće sigurnosti (VS), ne samo da će se naći na udaru najmoćnije diplomatije svijeta, SAD, već će se suočiti sa dobro obradjenim diplomatskim terenom – država članica koji neće glasati u korist prijema ove države u Svjetsku organizaciju. Medju njima bi mogla biti i BiH.


KOMŠIĆ PRIVATNO “ZA” – ALI…

“Prvo, niko još nije vidio palestinsku molbu za prijem u UN, pa tako ni mi. Zato je još rano govoriti, dok se ne vidi ide li ta molba u Vijeće sigurnosti ili Generalnu skupštinu UN-a. Ako me pitate privatno, ja sam za prijem Palestine u UN zbog mnogo razloga, ali zna se kako se odlučuje u Predsjedništvu BiH”, rekao je za Webpublicapress predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić, na izlasku sa zasjedanja Visokog UN panela posvećenog Libiji, uoči otvaranja 66.zasjedanja Generalne skuptine UN-a.

On je dodao, kako valja sačekati petak i obraćanje palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa Generalnoj skupštini, nakon čega će biti aktuelno govoriti o stavu BiH po tom pitanju. Komšić će u New Yorku boraviti do nedjelje kad se vraća u Sarajevo.

Ukoliko sve dodje na dnevni red u Vijeće, za izglasavanje prijema Palestine u UN potrebno je dvotrećinska većina ukupno 15 članica VS; to znači da minimum devet zemalja mora glasati u korist prijema, pod uvjetom da niti jedna od stalnih pet članica ne uloži veto.

AMERIČKI PRITISAK

Zemlje koje se suprotstavljaju ulasku Palestine u redovno članstvo UN-a ove jeseni, predvodjene SAD, u posljednjih 24 sata na East Riveru vode diplomatsku rovovsku borbu, kako bi osujetili Palestinu bez upotrebe veta. Ukoliko, pored Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koje će gotovo sigurno ostati uzdržane, SAD ne osiguraju još najmanje tri zemlje članice, koje će isto tako biti uzdržane, Obamina administracija će morati upotrjebiti veto – želi spriječiti prijem Palestine u članstvo UN-a.

IZBJEĆI VETO PO SVAKU CJENU

No, Ameriku bi to dovelo u situaciju izoliranosti u odnosu na arapski svijet, odakle se, čak i od najodanijih saveznika poput Saudijske Arabije – u Washington šalju upozorenja da bi veto Palestini dodano “zatrovao i zahladio” odnose sa arapskim državama. Obamina administracija želi to izbječi, ali je isto tako jasno da će iznova biti na strani Izraela, ma kakvu političku cijenu za to bude morala platiti u islamskom svijetu.

KO JE ZA A KO PROTIV

Da bi osujetila Palestinu u Vijeću sigurnosti bez veta, SAD sada traži saveznike u BiH, Portugalu, Gabonu i Nigeriji, nakon što je vjerovatno osigurala u najmanju ruku uzdržanost Kolumbije, koja bi čak kao i Njemačka glasati izravno protiv prijrma Palestine u UN. Ostale zemlje članice VS, Brazil, Južna Afrika, Liban, Rusija i Kina, prema svim najavama – glasat će u korist prijema Palestine u UN. BiH, kao i predstavnici zemalja s čijom uzdržanošću SAD kalkulira – odbija da se nad nima vrši bilo kakav američki ili drugi pritisak kako bi odustali od podrške Palestini. Dobri poznavaoci prilika u UN-u ipak tvrde da je pritisak prisutan tu, ali da je on sasvim suptilan.

Nema komentara:

Objavi komentar