petak, 17. prosinca 2010.

BAN KI-MOON I DALJE NA UDARU KRITIKE

BAN KI-MOON PRED IZBOROM

Hoće li se ponovo kandidovati: Ban Ki-mon
 (photo Luiz Rampelotto - Europa News Wire 2010)

Autor: Erol Avdović

Sekretarijat UN-a, pod Banovim vodstvom opisuje se kao “kuća u rasulu” * Ujedinjene narode sve manje vide kao relevantnog partnera u rješavanju svjetskih problema * Bana žele spriječiti da obnovi mandat generalnog sekretara, na glasanju naredne 2011. * Na završnoj konferenciji za novinare 17. decembra,  Ban Ki-moon je ponovo odbio da se izjasni hoće li se kandidovati za drugi mandat; poručio je kako će se o tome oglasiti početkom naredne godine.

NEW YORK, (WPP/UN) – Kako se približava vrijeme u kojoj će generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon morati da obznani da li će se kandidirati za svoj drugi petogodišnji mandat, raste napetost na East Riveru. Sve je više onih kritikuju čelnika Svjetske organizacije. Bespoštedni rat riječi se nastavlja.

četvrtak, 16. prosinca 2010.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a UKINULO SANKCIJE IRAKU


photo by WPP - UN

IRAK PONOVO POSTAJE NORMALNA DRŽAVA

Erol Avdović,
UN - New York


Irak je korak blize povratku na ulogu važne zemlje izvoznice nafte i značajnog tržišta, sto može biti od koristi i zemljama zapadnog Balkana” kaže za WPP, Dr. Darko Moćibob bivši šef programa za Irak * Joe Biden predsjedavao sjednicom Vijeća sigurnosti * Alkalaj ponovo u New Yorku


NEW YORK, (Webpublicapress - WPP/UN) -- Vijeće sigurnosti UN-a, ukinulo je sankcije Iraku, koje su ovoj zemlji bile nametnute skoro 20 godina od Prvog zaljevskog rata, odmah nakon invazije Saddama Husseina na Kuvait. Na sjednici koju je vodio podpredsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, jer SAD ovog mjeseca predsjedavaVijećem sigurnosti UN-a, dokinuta su tri mandata UN-a, i van snage je stavljeno 70 rezolucija. Službenom Bagdadu, tako je dozvoljeno da profunkcioniše kao istinska država: