četvrtak, 24. ožujka 2011.

BAN KI-MOON NAJAVIO POLITIČKU SOLUCIJU ZA LIBIJU?


Francuzi vjeruju da Gadafi ne bi smio biti dio političkog dogovora u Libiji, ali ne pokazuju prvobitnu isključivost, kako je uvjet svega – Gadafijev odlazak. Francuski ambasador u UN-u, Gerard Araud potvrdio prigovore nekih zemalja članica Vijeća sigurnosti – koji izražavaju bojazan da je u vojnoj intervenciji poginuo izvjestan broj civila?

Erol Avdović
(AVAZ link)

Ban Ki-moon: "Politička solucija za Libiju..."
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK, UN (Webpublicapress) – Njegovi koraci možda izgledaju umorni, jer Ban Ki-moon, protekle nedjelje imao izazovna putovanja od Kaira, do Tunisa i Pariza, gdje je praktično dogovorena vojna intervencija u Libiji. No, zato su riječi generalnog sekretara UN-a, odmah po povratku u New Yorku bile veoma odlučne: Ban već poziva na iznalaženje “političkog rješenja” za Libiju, ali isto tako upozorava kako Gadafi ne drži obećanja o primirju:

“I pokraj ponovljenjih tvrdnji od strane libijskih vlasti, mi još ne vidimo dokaze o prekidu vatre. Niti smo vidjeli korake koje je libijska vlada trebala poduzeti na temelju njihovih obaveza prema ispunjenju rezolucija Vijeća sigurnosti ‘1970’ i ‘1973 (non-fly zone over Libya), rekao je Ban odmah nakon što je imao sastanak iza zatvorenih vrata sa članicama Vijeća sigurnosti.

srijeda, 23. ožujka 2011.

NEOPROSTIVO, OD MILOŠEVIĆA DO GADAFIJA


Erol Avdović
(Komentar AVAZ)
Kada u Americi kažu da su požurili s Gadafijem zato što su kasnili s Miloševićem, ostaje gorki okus sumnje da je arapska nafta skuplja i od balkanske krvi
Ekspresna vojna operacija protiv Gadafija nameće bar nekoliko pitanja uz isti imenitelj. Šta se njome dobiva, a šta gubi? I opet, zbog čega se kasnilo u Bosni svih onih godina, od 1992. do 1995? Zašto se, kada je trebalo, nije interveniralo i u drugim dijelovima planete?

BOSNA BI MOGLA POSTATI GLAVNI POSLOVNI HUB ZA AMERIČKI IZVOZ U JUGOISTOČNU EUROPU


AMERIČKO-BALKANSKI SAMIT U BALTIMORU

Erol Avdović

Thomas Countryman: Razočaran zbog bojkota Srbije
(Photo Webpublicapress 2011)
BALTIMORE (Webpublicapress) -- Očekujemo da će ovaj samit ojačati kooperaciju medju zemljama jugoistočne Europe, povećati eksport-import ali i ojačati ulogu vladavine zakona i poboljšati šanse cijelog regiona ka euroatlanskim integracijma, rekao je Thomas Contryman, pomoćnik asistenta državnog sekretara SAD. On je izrazio žaljenje što Srbija ne učestvuje  na ovom skupu samo zbog toga što je u Baltimoru prisutna delegacija sa Kosova. (See also Reuters report).

RAZOČARANI AMERIKANCI

- Znam da srbijanski biznismeni žele biti dio ovog komercijanoalnog okupljanja, ali to je odluka njihove vlade, koja je "razočaravujuća, jer više trgovine znači više radnih mjesta”, rekao je Countryman. Srbija je bojkotovala ovaj skup “sljedeći politiku da ne prisustvuje skupovima gdje su predstavnici vlasti u Prištini tretirani kao predstavnici neovisne države”, navode novinske agencije.

utorak, 22. ožujka 2011.

BAN KI-MOON NIJE KAMENOVAN U KAIRU

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a negira tvrdnje medija * Ban Ki-moon na ispravnoj strani historije.  

Martin Nezirky: UN pomaže izbjeglicama iz Libije
(Photo Webpublicapress 2011)
NEW YORK U.N. (Webpublicapress) – Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, Martin Nezirky demantirao je navode nekih medija da je prilikom posjete Egiptu, na Ban Ki-moona pokušan fizički napad. Upitan u New Yorku, da li su demonstranti u Kairu bacali čak kamenje na Bana, prvi portparol UN-a, rekao je da nisu.

NIŠTA PROTIV U.N.-a

“Dok je glavni tajnik sa svojom delegacijom dolazio na sastanak sa Arapskom ligom (League of Arab States), tamo je bila grupa prosvjednika koja je uzvikivala slogane, ne protiv Ujedinjenih naroda, i bilo je, kao što kažem, dosta glasnog uzvikivanja. Prema našem saznanju, nije bilo bacanja kamenja, onako kako su o tome (mediji – op.a.) izvjestili. I čak šta više, zbog laktanja koje se tamo dešavalo, odlučeno je da glavni tajnik napusti (to mjesto – op.a.) drugim putem. Niko nije bio povrijedjen u tom incidentu”, rekao je doslovice Nezirky.

nedjelja, 20. ožujka 2011.

ITALIJA UZ EVROPU U NAPADIMA NA LIBIJU

PISMO ITALIJANSKOG AMBASADORA u UN-u * NJEMAČKA JOŠ UVJEK PO STRANI * BAN KI-MOON PODRŽAVA AKCIJU

E. Avdović 
(link Avaz)

Strah od libijskih izbjeglica
(Photo UN 2011 - Libyan-Egyptian border)
NEWYORK (Webpublicapress - UN) Stalni predstavnik Italije u Ujedinjenim narodima ambasador Cesare Maria Ragaglini, informirao je grupu novinara u New Yorku, kako je još u subotu - osobno informirao generlanog sekretara Ban Ki-moona, “o italijanskoj participaciji u sprovodjenju rezolucije Vijeća sigurnosti br. 1973” kojom je uvedena zona zabrane letova nad Libijom.  Prema istim navodima, slična informacija upućena je i generalnom sekretaru Arapske lige, Amiru Mousi, ali ne iz New Yorka, već iz Rima.

SVIH SEDAM BAZA I OSAM AVIONA

“Italija će tako uzeti puno učešće, na jednakoj osnovi sa ‘koalicjom volje’(coalition of the willing) ne samo sa svojih sedam baza, već i sa osam aviona”, stoji u navedenoj poruci poslatoj na odabrane novinarske adrese u New Yorku.