subota, 30. srpnja 2011.

POLITIČKI RULET U WASHINTONU PRED ZAUSTAVLJANJEM


Piše: Erol Avdović

Obama protiv republikanaca
Iako je to prije njega Ronald Regan (Reagan) učinio 18 puta, a njegov prethodnik Džordž Buš (George W. Bush) sedam, tek je predsjednik Obama pod dosad nevidjenom vatrom svih političkih neprijatelja, “samo” zbog toga što traži visoku dolarsku pozajmnicu za plaćanje američkih budžetskih obaveza. Njegov se politički capital sada mjeri i u prestalom vremenu za dosezanje pune solventnosti svoje vlade.

TURSKA: ODLAZE STARI DOLAZE NOVI GENERALI


Ostavku dao šef Generalštaba Isik Kosaner
Ostavku dao šef
Generalštaba Isik Kosaner
(Deutsche Welle) -- Zapovjednik turskog stožera i čitav niz najviših časnika zajednički su podnijeli ostavku zbog politike turskog premijera Erdogana. Premijer kao da je bio spreman na ovaj potez jer su već počela nova imenovanja.Serija ostavki je očito bila vrhunac sukoba vojnog vrha Turske s tamošnjim premijerom i njegovom religiozno-konzervativnom vladom koja optužuje oružane snage kako su pripremali vojni puč protiv izabrane vlade te zemlje.

POLITIČKA OLUJA U TURSKOJ: JELI ODLAZAK GENERALA PROBLEM?



Abdulah Gul

Turski predsjednik Abdullah Gul negirao je danas da je zemlja u krizi poslije ostavke načelnika generalštaba vojske i još tri najviša vojna zapovjednika, ali je priznao da je to stvorilo "vanrednu" situaciju. "Nema kriza ni dugotrajnog problema u Turskoj", rekao je izmedju ostalog predsjednik Republike Turske.

U.N. RIGHTS COMMITTEE BREAKS 43-YEAR ISRAELI TABOO ON GAZA

By Thalif Deen

Generation of Palestinians are 
suffering for to long (UN photo)
UNITED NATIONS, Jul 29, 2011 (IPS) - When the United Nations General Assembly created a three- member special committee to investigate Israeli human rights violations in occupied territories back in December 1968, the Jewish state reacted with obvious anger. And not surprisingly, the committee was barred from entering any of the occupied territories - forcing the three members to hold sittings in Cairo, Amman and Damascus where Palestinians from the West Bank and Gaza were given a hearing twice a year.

NEMOJMO SE ZAVARAVATI, BORIS TADIĆ JE SAMO PROZAPADNI LIDER VELIKE SRBIJE


Piše: Snežana Čongradin

Snežana Čongradin
"Mi ne verujemo dobrim namerama muslimana“, ovim rečima je predsednik Republike Srpske obeležio 11. jul 2011. godine, dan kada su oružane snage države na čijem je čelu počinile genocid nad osam hiljada srebreničkih muslimana. Taj rasistički govor, kakav je u rudimentarnom obliku mnogo pre njega lansirala bivša predsednica bosanskih Srba, Biljana Plavšić - izjavom da su „muslimani genetski kvaran materijal“ - ne smeta predsedniku Srbije da Dodiku danas ukazuje državnu i političku podršku, ispoljava naglašenu ideološku naklonost i javno utemeljuje jedno veliko, krajnje lično prijateljstvo.

petak, 29. srpnja 2011.

DIPLOMATSKA SIROČAD


Piše: Erol Avdović

To što bh.diplomate u UN-u “ne smiju” puno talasati, iako je BiH članica Vijeća sigurnosti, posebno kad je riječ o Kosovu -- slika je dejtonske stvarnosti, koja Bosnu prati kao usud od Sarajeva do New Yorka. Ali, i ogledalo jednog pogrešno sponzoriranog profesionalnog mentaliteta. Kad god se u Vijeću sigurnosti, kao onomad, govori o Kosovu, glavne bh.diplomate gotovo zanjeme. Liče na zbrinutu djecu, ali ipak, na “siročad”, koju “tuku”, a nedaju im plakati.

POSLIJE ARAPSKE REVOLUCIJE USKORO DOLAZI RUSKI REVOLT


Piše: Janosh Bugaiski
Janosh Bugaiski
Postsovjetski prevrat mogao bi jače testirati Zapad nego što je to učinio arapski revolt. Planiranje takvih scenarija sada mora postati prioritet kreatora zapadne poltike kako ne bismo bili potpuno nespremni i bespomoćni kada nevolje eruptiraju. Zatalasani efekti socijalne revolucije i promjene režima u sjevernoj Africi i Srednjem istoku uskoro će doseći granice autoritarnog kaiša koji stišće zemlje bivšeg Sovjetskog saveza.

THAĆI: SRPSKI DUŽNOSNICI ILEGALNO NA KOSOOVU


Odlučni Thači: Nema više
povratka na staro
Amra Zejneli (RFE) -- Premijer Kosova Hashim Thaçi je i tokom sastanka vlade u petak zatražio da se sprovedu recipročne trgovinske mere sa Srbijom. On je intervenciju specijalne policije 25. jula ocenio novom epohom za Kosovo.Ilegalna trgovina na severu, prema rečima premijera, je prekinuta 100 posto.

NJEMAČKI ZAPOVJEDNIK N.A.T.O.-a NA KOSOVU: SLIJEDEĆI PUT PUCAMO!


Njemački general Biler:
Zapovjednik KFOR-a
Zapovjednik KFOR-a (NATO snaga na Kosovu) general Erhard Biler rekao za Radio Televiziju Kosovo (RTK) da će, ako se blokada puta nastavi, biti prinuđen da iskoristi voja ovlašćenja. Biller je izjavio da mu "nije lako pala" odluka da povuče jedinice sa srpskih barikada u Rudaru i da je to učinio u korist građana Zvečana.

IPAK, TRGOVAČKI RAT IZMEDJU KOSOVA I SRBIJE


NATO ponovo intervenira
(DW/WPP) -- Dok traju najnoviji pogranični nemiri na kosovsko-srbijanskoj državnoj medji, uz gomilanje balvana na magistralnim putevima prema jugu, oko čega se uredno brinu srpski ekstremisti, analitičari nastoje proniknuti u srž najnovijeg sukoba na sjeveru kosova. Deutshe Welle donosi interesantnu storiju o trgovačkom ratu imedju dvije zemlje, potvrdjujući staru tezu, kako je iza svakog sukoba, ipak - ekonomski interes.

BOSANSKI FOLKLORNI MOTIVI ZA POKOLJ U NORVEŠKOJ: JEDNO RAZMIŠLJANJE I O "REPUBLICI SRPSKOJ"





Senad Avdić



Masovni ubica Anders Behring, da je striktno slijedio svoje srpske (pra)uzore, podijelio bi žrtvama čokoladicu i rekao: „A sad, pravac Potočari“. Šta bi se desilo da je mahniti norveški ubica Anders Behring Breivikpobio svu nedužnu, zaprepaštenu dječicu na otoku Utoya pred Osla, a potom sa istomišljenicima i pomagačima u zločinu formirao Profašističku Autonomnu Oblast – PAO UTOYA?


KONAČNO SLOBODAN: GENERAL JOVAN DIVJAK STIŽE U SARAJEVO


Umirovjleni general armije Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak, koga su po  potjernici izdatoj u Beogradu, prije pet mjeseci zatvorili u Beču -- konačno je oslobodjen. Austrijsko pravosuđe odbacilo je zahtjev Srbije za izručenje Jgenerala Divjaka, koji je od petka slobodan čovjek. Divjak se očekivao u Sarajevu u petak poslije podne, nakon obavljanja pravnih formalnosti prema sudu u Beču, javila je TV1. Odbacivanje zahtjeva Srbije potvrdili su i iz organizacije Obrazovanje gradi BiH, čiji je Divjak direktor.

četvrtak, 28. srpnja 2011.

PARLAMENT U PRIŠTINI: USPOSTAVITI VLAST NA CIJELOJ TERITORIJI KOSOVA


Parlament Kosova
(WPP Archive 2011)
Skupština Kosova usvojila je u četvrtak na svojoj izvanrednoj sjednici rezoluciju kojom obvezuje kosovsku vladu da ostvari ustavnu vlast na cijelom području zemlje. Skupština je pozvala međunarodnu zajednicu da podrži kosovske institucije u uspostavljanju reda i mira na cijelom području i istodobno pozvala sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da sačuvaju mir, omoguće ostvarivanje ustavnog poretka i vladavinu zakona.

srijeda, 27. srpnja 2011.

KOSOVSKI BALVANI


Erol Avdović (Avaz - dnevni komentar)
Vrijeme je da BiH prizna Kosovo, kako Sarajevo ne bi bilo uhvaćeno na spavanju. Kada u Vašingtonu čuju da su magistralni putevi između Kosova i Srbije još "blokirani balvanima koji potpuno onemogućavaju prolazak vozila", onda je to znak za punu diplomatsku uzbunu. Jer, mnogi se još sjećaju balvan-revolucije od Knina do Kosovske Mitrovice prije skoro 20 godina.

KOSOVO OPET GORI: VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a STAVLJA TU TEMU PONOVO NA DNEVNI RED


Hashim Thaci
(Jutarnji list - Zagreb/Webpublicapress -UN - New York) -- Vojnici iz sastava KFOR-a oklopnim su vozilima blokirali put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici. Pucnjava je prestala, ali svugdje se vide tragovi razaranja, javlja RTS. Premjer Kosova Hašim Tači u stalnim je konzultacijama sa članovima svog kabineta, dok Beograd izgleda ponovo kreće u diplomatsku ofanzivu. U medjuvremenu, Vijeće sigurnosti UN-a kojim ovog mjeseca predsjedava Njemačka, načelno se nije saglasilo da na zahtjev Srbije održi izvanrednu otvorenu debatu u povodu situacije na Kosovu. Tome su se usprotivili SAD, Velika Britanija i Francuska, dok su Rusi inzistirali na održavanju takvog sastanka.

IPAK KONSPIRACIJA: NORVEŠKI TERORISTA JE DIO EUROPSKE DESNICE OD KOJE SE JOŠ SVAŠTA MOŽE OČEKIVATI?


Ubojica Breivik:
"Vitez templara"?
Na tajnoj lokaciji u Londonu aprila 2002. godine devet pripadnika ekstremne desnice okupilo se da bi osnovali Viteški red templara Evrope, malu panevropsku grupu kojoj je cilj da osvoju političku vlast i protjera islam sa evropskog kontinenta. Devet godina kasnije, jedan od te devetorice koji je prisustvoao sastanku, izvršio je masakr kakav Norveška nije vidila do sada ubivši najmanje 76 osoba. To je verzija događaja o kojoj bi se moglo govoriti na osnovu manifesta na 1.500 strana, koji je napisao Anders Bering Breivik. Uz navode koje prenosi HINA, da su u Skandinaviji već 15 godina "udomaćeni" dobro etablirani krajnje desni političari, za neke je ovo dovoljan razlog za uzbunu.

NORWAY’s BOMBER SHOULD LEAVE THE BALKANS ALONE


By Marcus Tanner
Marcus Tanner:
Analyzing far-right in Europe
It’s not surprising that Anders Behrin Breivik claimed NATO’s bombing of Serbia in 1999 was one the factors behind his decision to carry out last Friday’s atrocities in and near Oslo. For years, Serbia’s "heroic resistance to Islam" in Bosnia and Kosovo – their words – has been a cause célèbre with the extreme right in Europe, an oft-quoted example of Europe’s ignominious surrender to world Muslim domination.

utorak, 26. srpnja 2011.

AMERIKANCI KRITIKOVALI PRIŠTINU, ALI NE ZABORAVLJAJU NA PROVOKACIJE BEOGRADA

(Avaz - link)
NEW YORK (Webpublicapress) – Po prvi put u posljednjih više od nekoliko godina Sjedinjene Države kritikovale su vladu u Prištini, zbog unilateralne odlukje koja je u ponedjeljak izazvala tenzije na graničnim prelazima sa Srbijom. U priopćenju koje se pripisuje vršiocu dužnosti zamjenika glasnogovornika američkog Ministarsva vanjskih poslova (The State department) Heide Bronke Fulton, SAD  izražavaju “žaljenje zbog sinošnje akcije vlade Kosova – da preuzme kontrolu na carinsko-graničnim prelazima na sjevernom Kosovu”.

POČETAK PADA ANGELE MERKEL?

Iva Krtalić (Nacional - Zagreb)

Angela Merkel: Koliko je sati?
Šefovi zemalja eurozone prošlog su se četvrtka uspjeli dogovoriti oko novog programa za (barem privremeni) spas Grčke i eura – to je uspjeh s kojim njemačka kancelarka Angela Merkel odlazi na ljetnu pauzu. No pohvale na račun briselskog konsenzusa stoje uz bok kritikama općeg ponašanja njemačke vlade u europskoj krizi, kao i pada popularnosti i slabih ocjena koje na polovici mandata dobiva demokršćansko-liberalna koalicijska vlada.

I BOSNA BI MOGLA OSJETITI POSLJEDICE AKO SE OBAMA NE DOGOVORI SA REPUBLIKANCIMA


F. Karalić (Avaz - link)
US Capitol - Washington
Za razliku od SAD, BiH nema mehanizme zaštite. Prava kriza u BiH tek dolazi tvrde analitičari koji prate globalna ekonomska zbivanja. Nakon propasti pregovora između predsjednika Baraka Obame (Barack) i predstavnika Republikanske stranke o smanjivanju američkog deficita te podizanju gornje granice zaduženosti, kao i sve jačim upozorenjima da su Sjedinjene Države pred bankrotom, stručnjaci strahuju da će se posljedice osjetiti u cijelom svijetu, pa i u Bosnu i Hercegovinu.

ponedjeljak, 25. srpnja 2011.

POLITIČKI BANKROT ILI “SAMO” NOVA FINANSIJSKA KATASTROFA?


Piše: Erol Avdović (New York)
Predsjednik Obama
(25 juli 2011)
Obračajući se u 16-to minutnom govoru Amerikancima iz Bijele kuće, predsjednik Barak (Barack) Obama, pozvao je republikance da prekinu "ovaj cirkus", jer Amerikanci zaslužuju veću i bolju brigu političara kada je riječ o efikasnosti njihove vlade. Navodeći da je predsjednik Ronald Regan (Reagan) čak 18 puta u toku svoja dva mandata - podizao gornju granicu "dozvoljenog" zaduženja, kako bi vlada mogla platiti račune, a to znači isplačivati socijalne beneficije, mirovine, kao i zdravstvene usluge -- Obama je podsjetio da je na to, zbog rasta troškova čak sedam puta bio prinudjen i njegov predhodnik Džordž Buš (George W. Bush), pa ga Kongres nije blokirao. 

HIGH-LEVEL U.N. MEETING ON YOUTH: WE AGREE TO DISAGREE ...


Photos: Hajat Avdovic (Webpublicapress)

U.N. High-Level Youth Meeting
(Photo - Webpublicapress 2011)
NEW YORK (Webpublicapress - The United Nations) -- The UN High-Level meeting on Youth went on Monday following the General Assembly last March resolution - to hold the two-day gathering in New York to discuss issues and concerns of the younger generation. Many speakers including UN Secretary General Ban Ki-moon started their addresses touching upon terrible tragedy in Norway over the last weekend.

BIJELI SREBRENIČKI CVJETOVI U AMERIČKOM KONGRESU

(Avaz - link)
Cvjetovi Srebrenice i u Americi
NEW YORK (Webpublicapress) -- Mnogi od američkih kongresmena, članova Bosanskog kružoka (Conressional Caucus of Bosnia) pod Kapitol hilom (Capitol Hill – “Kongresno brdo” u Washingtonu), u julu su na svojim reverima imali prilike nositi  simbolično uradjene Bijele cvjetove Srebrenice. Cvjetove su napravile žene iz gračanickog udruženja "Gračanicke kere" sa Majkama Srebrenice.

MRŽNJA PREMA VLASTITOM OTVORENOM DRUŠTVU

Jens Stotenberg,
premjer Norveške 
Naveo da je na djelovanje podstaknut još 1999. godine, iz protesta što se norveška vlada uključila u NATO-ovo bombardiranje Srbije. Norveška policija saopćila je jučer da Norvežanin Anders Behring Brejvik (Breivik), koji je priznao da je izveo bombaški napad u Oslu i pucnjavu na otoku Utoja, tvrdi da je djelovao samostalno. No, policija će ipak provjeriti ove navode. 

nedjelja, 24. srpnja 2011.

UBOJICA IZ NORVEŠKE MRZIO MUSLIMANE, N.A.T.O. I PRAVDAO EGZODUS ALBANACA SA KOSOVA


Norvežani u bolu i
nevjerici ...
(WPP/Agencije) - Jutarnji list iz Zagreba donosi izvješče "iz minuta u minutu" o razvoju krvave drame u povodu terorističkog napada u Norveškoj. Jutarnji piše kako je "odjeven u ronilačko odijelo te držeći automatsku pušku", okrutni i hladnkrvni ubojica ubojica "Breivik je svoj pokolj najavio na YouTubeu nekoliko sati prije eksplozije". Navodno se još prije više od 10 godina protivio NATO napadima na Srbiju, jer je smatrao da su "braća Srbi u pravu što žele očistiti Kosovo od muslimana i poslati ih nazad u Albaniju ..." Ubojica je u svakom slučaju mrzio ljude. Nažalost, norveške vlasti ga nisu na vrijeme uočile, prepoznale njegove zle namjere i spriječile teroristički čin koji je šokirao svijet, a Norvežane zavio u crno.