subota, 3. rujna 2011.

KRIZA BH. DIPLOMATIJE



To što je Željko Komšić uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu tvrdio da BiH u New Yorku -- neće vezati svoj stav uz želje Srbije, bez obzira šta su se o tome u Banja Luci dogovarali Milorad Dodik i Vuk Jeremić, samo je još jedna priča za narod: politički placebo, koji ne može otkloniti bosansku glavobolju.

ZBOG IZVJEŠĆA U.N.-a LEDENO DOBA TURSKE I IZRAELA


Ahmed Davutoglu i
Ban Ki-moon (UN photo 2010)
Čak 105 stranica obuhvatno izvješće UN-a o izraelskom napadu na turski brod Mavi Marmara, koji je prevozio pomoć u Pojas Gaze u svibnju 2010 nije zadovoljilo Tursku, koja je taj dokumenat UN-a proglasila "ništavnim" Koliko je to izvješće eksplozivno, kako piše Süddeutsche Zeitung (SZ) moglo se odmah vidjeti kad je kao reakcija na to izvješće UN-a uslijedilo protjerivanje izraelskog veleposlanika iz Ankare te je došlo do eskalacije svađe s Izraelom, prenosi Deutsche Welle.

petak, 2. rujna 2011.

42 MILIONA DOLARA ZA ŠIRENJE ISLAMOFOBIJE U AMERICI


Piše: Erol Avdović

Na FOX TV se svašta čuje...
Kada su prije godinu dana novinari izvještavali o dvije paralelne parade oko njujorške “nulta tačke”, mjesta gdje su u terorističkim napadima 11.septembra 2001, u pepelu nestala dva stospratna nebodera Svjetskog trgovinskog centra (WTC), svi su se uglavnom zadržali na prostom redjanju suprotstavljenih mišljenja za i protiv izgradnje islamskog centra “Cordoba”. Sve ipak nije bilo spontana reakcija nezadovoljnika.

WIKILEAKS: SLOVENIJA UMALO UZELA NEKE ZATOČENIKE S GUANTANAMA


Borut Pahor
U pregovorima s SAD-om koji su prethodili potpisivanju Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom slovenski premijer Borut Pahor do zadnjeg se trenutka zauzimao za tzv. drugi Rehnov prijedlog o rješenju graničnog prijepora i prijetio nastavkom blokade hrvatskih pristupnih pregovora, otkrivaju dokumenti koje je među više od 250.000 američkih diplomatskih brzojava u petak objavila zviždačka organizacija Wikileaks, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

četvrtak, 1. rujna 2011.

U.N. KRITIKOVAO TURSKU ZBOG "MAVI MARMARE"


Mavi Marmara 2010
U izvješću Ujedinjenih naroda o upadu izraelskih komandosa na turski brod, “Mavi Marmara” 31. maja prošle godine, koji će biti objavljen u petak (2. septembra), ističe se da su izraelske snage koristile “prekomernu i nerazumnu silu” i da je gubitak života neprihvatljiv. Devet turskih državljana poginulo je usljed akcije izraelskih komandosa u medjunarodnim vodama Sredozemnog mora tom prilikom.

ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

KOME ĆE PRIPASTI GADAFIJEVE MILIJARDE


Muamer Gadafi
Koliko je milijardi Gadafi deportovao iz zemlje tokom svog 42-godišnjeg režima, nikada neće biti poznato. Procjene se kreću od 80 do 150 milijardi dolara. Bar je jedan dio te imovine pronađen i zamrznut na bankovnim računima u inostranstvu. Veliki dio novca je je i u američkim bankama. Nacionalni tranzicioni savjet (NTS) sada zahtjeva isplatu tog novca. I može li se preko UN-a kontrolirati kome će otići Gadafijeve milijarde. Za Markusa Klaima iz Fondacije Nauka i Politika je to legitiman zahtjev. Međutim, Klaim smatra da ne bi trebalo tako brzo isplaćivati Gadafijev novac. „Finansijska sredstva u ovom momentu nisu najvažnija za Libiju.

nedjelja, 28. kolovoza 2011.

SARAJEVO I DALJE VAŽNO ZA ANKARU


Samir Huseinović (Deutsche Welle)
Ahmet Davutoglu
Poruke njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua gotovo su identične; paralelne strukture na Kosovu su nepoželjne, a dijalog Beograda i Prištine neminovan. One su sa odobravanjem prihvaćene u Prištini, ali su u Beogradu i Banjoj Luci izazvale negativne reakcije, uz ocjene lokalnih lidera da "međunarodna zajednica nastavlja praksu dvostrukih standarda".

NEW YORK ODAHNUO: TV I POLITIČARI OBJAVILI DA JE OLUJA PROŠLA!

Erol Avdović (Avaz - link)

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg:
Predostržnost nije na odmet! (27. 08. 2011)
HARIKEN “HISTORIJSKIH RAZMJERA”  PREPLAŠIO NJUJORČANE I RELATIVNO MIRNO, BEZ OLUJNIH VJETROVA, IAKO SE  DANONOČNO NAJAVLJIVAO TAJ “CRNI” SCENARIO, PROLAZI SAMO S PUNO KIŠE, ALI NA SREĆU – BEZ RAZARANJA I TORNADA. JESU LI POLITIČARI (OPET) PRETJERALI, A MEDIJI "POMOGLI" U UZGAJANJU KULTURE STRAHA: TREBA LI VJEROVATI SVOJIM ČULIMA ILI "SAMO" MEDIJIMA? HARIKEN "IRENA" POMOGAO TRGOVCIMA DA OSTVARE EKSTRA PROFIT