petak, 29. travnja 2011.

KAD NE MOGU POLITIČARI MOGU OBIČNI BOSANCI


Državna tajnica Hillary Clinton
NEW YORK, (Webpublicapress) – Ono što već dugo ne uspjeva političarima iz BiH, da se zvanično, po pozivu iz SAD -- susretnu sa američkom državnom tajnicom Hilari Klinton (Hillary Clinton) – pošlo je za rukom velikoj grupi bh.grajana u Washingtonu u četvrtak poslije podne.Više od 20 studenata i njihovih profesora iz srednjih škola iz BiH, koji učestvuju u Programu za mlade lidere (Youth Leadership Program), organizavanog od američkog Ministarstva vanjskih poslova (Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs) – susrelo se sa šeficom američke diplomatije, i pri tome su razmjenjene sasvim političke poruke.

DIPLOMATSKI BRODOLOM


Komentar: Erol Avdović
(Avaz - link)
Postoji vjerovatnoća da će tokom predstojeće posjete Vašingtonu i najavljenog susreta Ive Josipovića s najvišim američkim dužnosnicima, u Bijeloj kući, vrata odškrinuti i sam predsjednik Barak Obama (Barack). Onako slučajno, a sasvim namjerno!

Josipović bi tako postao prvi državnik iz regiona koji bi se u Bijeloj kući zvanično susreo s novim predsjednikom. Ivo Sanader bio je na istom mjestu gost Džordža Buša (George W. Bush) 17. oktobra 2006.

srijeda, 27. travnja 2011.

U.N. STAVIO SIRIJU POD LUPU ZBOG STRADANJA CIVILA


Deutsche Welle i Webpublicapress (WPP)
Bashar Jafari: Lista stradalih
(UN Photo 2011)
U otvorenoj debati, koja je zapravo trebala biti redovna mjesečna rasprava o Srednjem istokiu, Vijeće sigurnosti UN-a svoje dvosatno zasjedanje posvetilo je u cijelosti situaciji u Siriji. Vijeću se prvo obratio podsekretar UN-a za politička pitanja, Amerikanac Lyn Pasco (Lin Pasko), koji je iznio podatke o preko 300 ubijenih, kako je rekao mirnih prosvjednika u Siriji. Pasco je  rekao da UN raspolaže kredibilnim informacijama sa terena, po kojima je sirijska armija upotrijebila čak i artiljeriju protiv civila.

PARTYING LIKE IT'S 1977




Brian Whitmore (Radio Free Europe)

Is this Vladimir Putin?
A Russian leader gives a four-hour speech filled with empty platitudes about imaginary accomplishments, promises of a bright future, and dire warnings about dangerous foreign influences. The speech was interrupted 53 times by applause. Sound familiar? Several months back, I blogged about the striking similarities between Prime Minister Vladimir Putin and former Soviet leader Leonid Brezhnev. Each replaced a reformist predecessor who was ultimately seen as bumbling, erratic, and ineffective -- Nikita Krushchev in Brezhnev's case, Boris Yeltsin in Putin's. Both ushered in an era of stability and relative prosperity thanks to high oil prices. And both perceived a "golden age" that lasted roughly a decade.

NAJPOZNATIJI AFRIČKI SIN IPAK JE RODJEN U AMERICI


Erol Avdović

Barack Obama i Muhamed Al Baradei
(UN photo 2010)
NEW YORK (Webpublicapress) – Odgovarajući na sve veći broj konspirativnih optužbi o tome kako predsjednik Barack Obama – navodno nije rodjen u Americi, direcktor komunikacija Bijele kuće Dan Pfeiffer u srijedu je na adrese brojnih novinara u zemlji, uključujući i dopisnika Avaza – poslao elektronsku verziju kopije rodnog lista ovog predsjednika. Obama je za neke najpoznatiji "sin Afrike" ali ie i Amerikanac ništa manje.

utorak, 26. travnja 2011.

VLADA ŠRILANKE I TAMILSKI TIGROVI PROZVANI ZA RATNE ZLOČINE


Erol Avdović
Mahinda Samarasinghe,
Minister for Disaster Management
and Human Rights of Sri Lanka
NEW YORK, (Webpublicapress) – Prije nego što je panel eksperata u ponedjeljak navečer objavio svoj dugo očekivani izvještaj o Šrilanki (Sri Lanka), istinska kontraverza zametnula se prilično dugog kašnjenja. Izostao je i odgovor na pitanje - zbog čega su u Centrali UN, čekali uskršnje blagdane, da bi objavili ovaj dokumenat.

SANJA DRNOVŠEK: BORBA ZA ISTINU I PRAVDU NIKAD NE PRESTAJE


Razgovarao: Erol Avdović
Sanja Drnovšek-Seferović
Sanja Drnovšek je profesor u sistemu državnog obrazovanja u Čikagu, i mentor za mlade učitelje, te kreator Dopunske škole za bosasnki, španski i arapski jezik u okviru Karitasa. U žižu bh. interesovanja (Avaz - intervju) nedavno je dospjela kada ju je guverner države Illinois Pet Kvin (Pat Quinn) imenovao za člana Komisije za holokaust i genocid (Illinois Holocaust and Genocide Commission).

nedjelja, 24. travnja 2011.

BAN KI-MOON ŽELI DRUGI MANDAT NA ČELU UN-a




Piše: Erol Avdović

Ima li Ban Ki-moon podršku
Amerike? (UN photo 2011)
Kina, Rusija i SAD navodno su već kao i druge dvije stalne članice Vijeća sigurnosti obećale podršku Ki-moonu za novih pet godina načelu UN-a * Muslimanske zemlje nemaju ništa protiv Banovog reizbora * Jedino Skandinavci misle da bi ostanak ovog južnokorejanca na čelu Svijetske organizacije od 2012 do 2016 “bio sramota” * I blogeri misle da je učinak Ban Ki-moona od 2007 do sada “bio katastrofalan”  
NEW YORK (Webpublicapress) – Stara poslovica kaže: Da bi postao gospodar – političar mora pozirati kao da je sluga. Aktuelni generalni sekretar Ujedinjenih naroda izgleda zna kako se to radi.

BAN KI-MOON READY FOR THE SECOND U.N. TERM


News Analysis by: Erol Avdovic
Ban ready for new term
(UN photo 2010)
New York, (Webpublicapress) -- In order to become the master, the politician must pose as the servant. The UN Secretary General, Mr. Ban Ki-moon seems to konow how to do it.
There is no dilemma any more: Mr. Ban wants to run for the second term. Just on the Easter Eve Mr. Ban expressed hope Russia would support him, as news agencies reported - for a potential second term in the top U.N. post. Ban's five year term expires at the end of 2011.