subota, 27. kolovoza 2011.

BEOGRAD - PRIŠTINA: PRIZNANJE I BEZ PRIZNANJA


Piše: Erol Avdović

Otvorena debata o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a, zakazana, 29. augusta, najvjerovatnije će ponovo pomjeriti “granicu” u korist  saznanja da je kosovska nezavisnot sasvim završen čin. Razumljiva je i uspostava kontrole na graničnim i carinskim prelazima na sjeveru, i dokinuće monopola nad uvozom srbijanskih roba na Kosovo, koji je od 2008, tekao bez recipročnog izvoza kososvskih proizvoda iste vrijednosti u Srbiju.

petak, 26. kolovoza 2011.

SLOBODNA BOSNA: ALKALAJ TRAŽI POSAO U NEW YORKU DOK MU SE MINISTARSTVO RASPADA


Pišu: Danka Savić i Marijana Miletić
Alkalaj u UN-u: u pozadini
Barbalić i Mirsada Čolaković
Već mjesecima traju nagađanja o tome ko ima najviše šansi da postane  novi ministar vanjskih poslova – pozicija koju neskriveno za sebe priželjkuje Zlatko Lagumdžija  trebala bi  pripasti kandidatu iz Republike Srpske, koja, opet, ima  ozbiljan problem sa odabirom kandidata koji bi imao podršku Milorada Dodika, ali i  predispozicije  koje su mu potrebne za ovo mjesto.

I JARE I PARE: BORIS TADIĆ HOĆE I EUROPU I KOSOVO


Merkel Tadiću: Europa je tamo!
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u četvrtak da Srbija ne može pristati na zahtjev da ukine svoje institucije na sjeveru Kosova i pored toga što, kako je rekao, postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) i datum početka pregovora o članstvu. Tadić zapravo - nikako da se odluči?!

četvrtak, 25. kolovoza 2011.

HELMUTH KHOL PROTIV MERKEL: NJEMAČKA IZGUBILA KOMPAS


 Andjelko Šubić (Deutsche Welle)

"Njemačka već godinama nije veličina s kojom se može računati - niti prema unutra, niti prema van", piše bivši njemački kršćanskodemokratski kancelar Helmut Kohl. Angela Merkel je prisiljena biti oprezna s tom kritikom. Doduše, u članku koji je ove srijede objavljen u časopisu "Internationale Politik" Helmut Kohl niti jednom riječju ne spominje "svoju curicu", kako su zvali sadašnju kancelarku Angelu Merkel u Kohlovo doba, ali glasno prosvjeduje kako Njemačka više nije ono što je bila u njegovo doba. Khol (na slici desno) smatra se inače za "političkog oca" aktalne njemačke kancelarke Merkel, koju je i pored toga što joj ne vjetaju ruže kod kuće, američki magazin "Forbes" izabrao za "najmoćniju ženu svijeta" u 2011.

srijeda, 24. kolovoza 2011.

ESNAFSKA SOLIDARNOST KOJE VIŠE NEMA


Piše: Sanja Vlaisavljević

Sanja Vlaisavljević
Saznali smo nedavno, po ko zna koji put, u sarajevskim slobodarskim medijskim krugovima, da nije bitno šta pišeš, nego gdje pišeš, i da upravo zbog toga možeš ostati bez posla - jer "narušavaš ugled" matičnoj kući. Opet se radnja dešava u "Oslobođenju". Na žalost brojnih Sarajlija, toj novini je ugled već odavno narušen.

MEGA CITIES COULD TRIGGER WATER SHORTAGES AND SOCIAL UNREST

Thalif Deen


Rio de Janeiro
STOCKHOLM, Aug 23, 2011 (IPS) - The rapid growth of urban population - described as one of the world’s major demographic trends - has triggered an explosion of "mega cities" in Asia, Latin America and Africa, causing a breakdown in basic services, including water supplies and sanitation facilities. And by 2050, about 70 percent of the world’s population will live in urban areas causing horrendous problems, predicts a new 80-page study released here by the World Wildlife Fund (WWF). 

utorak, 23. kolovoza 2011.

BOSANSKA SKANDAL DIPLOMATIJA SE NASTAVLJA


Ministar Sven Alkalaj
Radio Slobodna Evropa donosi osvrt Dženane Halilovic na rad u Ministarstvu Vanjskih poslova BiH, navodeći kako u toj instituciji "vremena za nedipolomatske ispade ima, od seks skandala, pa do službenih putovanja na egzotične lokacije, na koja je ministar potrošio 1,5 milion KM". Pri tome se posebno analizira mjesto i uloga ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, za koga se kaže da je u tehničkom mandatu proputovao "cijeli svijet". Sa tom slikom o Alkalaju slažu se i mnogi analitičari.

ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

BEZ HIPOKRIZIJE: MESIĆ ŽALI ZBOG PADA GADAFIJA


Prijatelji: Mesić i Gadafi 2010
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić oglasio se posebnim priopćenjem za tisak u povodu rušenja Gadafijevog režima u Tripoliju. Kao što je poznato pukovnik Gadafi smatrao se Mesićevim prijateljem, prenosi "Slobodna Dalmacija": "Pobuna ograničenih razmjera što je prije više od pola godine počela u jednome dijelu Libije , završava rušenjem režima u Tripoliju". U svom stilu Mesić je prozvao i UN iza čijeg okvira poduzela intervencija protiv Libije.

BIDEN U KINI: VIŠE OD IGRE


Piše: Erol Avdović (Nacional - Zagreb)
Podpredsjednik SAD Joe Biden
Kad se američki potpredsjednik Biden prošlog tjedna susreo s kineskim premjerom Wen Jibaom, sve je počelo koziranjem o tome kako su dvojica državnika rođeni iste godine (1942.). I, kao, obojica vole sport, posebno košarku. Nakon toga je nastao smijeh u dvorani, jer svi su odmah pomislili na fizički obračun (pogleday video) američkog tima  Georgetown Universityja i profesioonalnog kineskog sastava Bayi Rocketsa iz gradića Ningbo u provinciji Zhejiang.

U LIBIJI NOVA REVOLUCIJA POBJEDJUJE STARU?


Oprezan: Mustafa Abdel Jalil
Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NCT), političkog tijela libijskih pobunjenika, rekao je u ponedjeljak da je epoha Moamera Gadafija završena i izrazio nadu da će libijski čelnik biti uhvaćen živ. Na konferenciji za novinare u Bengaziju, Mustafa Abdel Džalil rekao je da za sada ne zna gdje se nalazi Moamer Gadafi, objasnivši da nekoliko dijelova Tripolija još nije pod nadzorom pobunjenika, uključivo onaj u kojem se nalazi Gadafijeva rezidencija.

BAN KI-MOON POZVAO GADAFIJA DA PREDA VLAST BEZ KRVOPROLIĆA

Erol Avdović (Avaz - link)

Generalni sekretar UN-a
Ban Ki-moon 
NEW YORK (Webpublicapress - UN) – Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon oglasio se u ponedjeljak povodom pada Tripolija u ruke Tranzicionog navionalnog vijeća Libije s apelom o brzom okončanju nasilja. U isto vrijeme američki predsjednik Obama rekao je kako je era Gadafijevog režima završena i pozdravio uspjehe pobunjenika, ponavljajući kako je Washington priznao NTC (Nacionalni tranzicioni konsil). Nastavlja se i medijsko nagadjanje gdje je "nesta" Muamer Gadafi i dokada i gdje se može skrivate, te tko o tome zna najviše?

TRIPOLI U RUKAMA LIBIJSKOG NARODA A GDJE JE GADAFI


Libijski narod na ulicama 
Tripoli (22 kolovoz 2011)
Libijski pobunjenici istakli su oporbene zastave i pucaju u zrak na Zelenom trgu u Tripoliju, slaveći ulazak u glavni grad Libije nakon šest mjeseci borbi, izvijestile su zapadne i arapske TV mreže u prvim satima ponedjeljka.Veliki trg, do sada rezerviran za pažljivo orkestrirane mitinge potpore Moameru Gadafiju, ispunjen je građanima koji bučno slave dolazak pobunjeničkih snaga koje su tijekom moći prodrle u Tripoli, javlja HINA i piše zagrebački NACIONAL.

nedjelja, 21. kolovoza 2011.

ZAŠTO ANGELA MERKEL NE IDE U SARAJEVO


Selma Filipović 
Tihic, Merkel i Izetbegovic:
Propali razgovori, Berlin 2010
Deutsche Weelle navodi kako je uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu i Beogradu (22.-23.8.), u Berlinu je najavljeno da će u fokusu razgovora biti međunarodne, bilateralne i gospodarske teme. Merkel, neće putovati u Podgoricu i Prištinu, ali niti u ide u Sarajevo. Zašto? Je li posjeta Bakira Izetbegovića i Sulejmana Tihića Berlinu, prošle jeseni uzrok što "nema potrebe" od kancelarkinog puta u BiH?