četvrtak, 22. rujna 2011.

MORALNI PAD OKO PALESTINE



Kada se Bosna i Hercegovina kandidirala za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti kao predstavnica 23 država istočnoevropske grupe zemalja u UN-u, njena direktna rivalka Poljska, već na početku 2009 odustala. Bosna je imala politički kapital na koga Varšava nije mogla računati.

srijeda, 21. rujna 2011.

BOSNA I HERCEGOVINA PRESUDIT ĆE PALESTINI U VIJEĆU SIGURNOSTI?



Analiza: Erol Avdović

Abbas i Komšić bez dogovora
(Sarajevo, august 2011)
NEW YORK (Webpublicapress) – Glas Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a mogao bi biti presudan kod preglasavanja oko prijema Palestine u Ujedinjene narode. Ukoliko se Palestinci odluče da u petak predaju aplikaciju za punopravno članstvo u UN-u u Vijeće sigurnosti (VS), ne samo da će se naći na udaru najmoćnije diplomatije svijeta, SAD, već će se suočiti sa dobro obradjenim diplomatskim terenom – država članica koji neće glasati u korist prijema ove države u Svjetsku organizaciju. Medju njima bi mogla biti i BiH.

utorak, 20. rujna 2011.

U UN-u OBAMA PRAVDAO INTERVENCIJU A ERDOGAN TRAŽIO VRAĆANJE PARA LIBIJI

Erol Avdović (Avaz - link)


Barack Obama i R. T. Erdogan
NEW YORK (Webpublicapress) –  Nakon što je u salu Ujedinjenih naroda u kojoj se održavao Visoki panel posvećen Libiji - svečano unesena nova libijska zastava američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak, kako je tranzicija ove sjeveroafričke zemlje već “uspješna priča”, bar kada je riječ o medjunarodnoj intervenciji koja je oborila režim pukovnika Gadafija.

nedjelja, 18. rujna 2011.

VIJEĆE SIGURNOSTI ILI GENERALNA SKUPŠTINA UN-a: PALESTINA ANTE PORTAS


Piše: Erol Avdović (Avaz - link)
Vijeće sigurnosti UN-a
(photo Webpublicapress 2011)
Nakon 23 godine čekanja, od proglašenja nezavisnosti svoje države, Palestinci ove jeseni, možda već do kraja ovog mjeseca, žele legalizirati svoj državni status s punim članstvom u Ujedinjenim narodima i tu više nema nikakve dileme. Jedino što Palestinci ne znaju kako će to realizirati jer su im na put stale Sjedinjene Države.