subota, 18. lipnja 2011.

SARAJEVO JE KULTURNA PRIJESTOLNICA EVROPE


Sarajevo (WPP Archive 2011)
Hoće li Sarajevo postati evropska prijestonica kulture, bit će poznato uskoro. Evropski parlament usvojio je 12. maja ove godine Rezoluciju kojom je definiran pravni osnov za nominaciju Sarajeva i iznimno dodjeljivanje titule evropske prijestonice kulture za 2014. godinu. Predsjednik Jirži Buzek (Jirzy) uputio je Rezoluciju Evropskoj komisiji, Evropskom vijeću i Komitetu regija i sada se očekuje konačna odluka. Inicijator projekta je Ibrahim Spahić, direktor Međunardnog centra za mir (IPC) i Festivala "Sarajevska zima". 




- Još u ljeto 1993., kao specijalni gost Festivala "Avinjon", promovirao sam tu ideju i formirali smo Asocijaciju "Sarajevo", čiji je predsjednik bio direktor Festivala "Avinjon" Bernar Fevr d'Arsije (Bernard Faivre D'Arcier).

Evropska zajednica razmatrala je tada zahtjev Grada Sarajeva i "Sarajevske zime" za proglašavanje Sarajeva kulturnom prijestonicom Evrope, koju je podržalo 11.000 intelektualaca i umjetnika, kao i Evropski parlament, Vijeće Evrope i UNESCO. S obzirom na tadašnje okolnosti, Sarajevo je, simbolično, kroz Festival "Sarajevska zima", proglašeno prijestonicom evropske kulture između Antverpena 1993. i Lisabona 1994. 



Iz ovog projekta proistekle su poslije i velike kulturne manifestacije i asocijacije kao što su: "Brisel Sarajevo" ili "Open Road Stokholm - Sarajevo", koju su predvodili Ingmar Bergman, Bibi Anderson, Liv Ulman i mnogi drugi, "Otvorena lista za Sarajevo za Evropski parlament", "Sarajevo - srce Evrope" u Italiji, "Barcelona za Sarajevo", "Art Bridge Huston Sarajevo" i mnogi, mnogi drugi - kaže Ibrahim Spahić na početku razgovora za "Avaz".



Regionalna povezanost



Sarajevo je 2001. bilo domaćin "X Bijenala mladih Evrope i Mediterana" i tada je obnovljena inicijativa o Sarajevu kao kulturnoj prijestonici Evrope, inspirirana i prvim međunarodnim konkursom BiH za "Concert Hall Sarajevo", na kojem je učestvovalo 40 zemalja i kandidirano 400 projekata, kao i projektom biciklističke staze "Transaraj" od Kozije ćuprije do Rimskog mosta i arhitektonskim rješenjem "Rimska fontana u Sarajevu". 



Iste godine IPC - "Sarajevska zima" promovirao je ovu inicijativu od Pariza, Brisela i Strazbura, Ljubljane, Beograda, Prištine, Skoplja, Podgorice, Soluna, Tirane, Bukurešta, Sofije do Čišinaua u okviru projekta "Link Diversity" za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi. 



- U Sarajevu je 2003/2004. godine realiziran pilot-projekt "Prvi interkulturalni grad Vijeća Evrope", koji je danas jedna od najznačajnijih kulturnih inicijativa Vijeća Evrope, kao i "Prvi interkulturalni, interreligiozni forum Vijeća Evrope", koji je okupio više od 200 intelektualaca Evrope i svijeta. Iz svega toga proistekla je ideja da na 100. godišnjicu sarajevskog atentata te na 30. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara i Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" i 60. godišnjicu Evropske konvencije o kulturi kandidiramo Sarajevo za evropsku prijestonicu kulture 2014. Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je ovu inicijativu 2008.

Nakon posjete Komiteta za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta, na čelu s Doris Pak (Pack), i podrške ovoj inicijativi, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen poslao je početkom ove godine pismo u kojem je potvrdio interes Sarajeva za dodjelu, po iznimnoj proceduri, titule kulturne prijestonice Evrope 2014. - pojašnjava direktor IPC-a sarajevski put ka evropskoj prijestonici kulture.

Realizacijom ovog projekta u gradu bi se uspostavio novi, urbaniji ritam života, unutar kojeg je moguće, rekonstrukcijom postojećih kulturnih institucija i gradnjom nove infrastrukture grada, umreženih s evropskim i svjetskim prijestonicama, osigurati regionalnu i transgraničnu povezanost s različitim kulturama u centralnoj, jugoistočnoj Evropi, zemljama Mediterana i Baltika, kao i u drugim regijama Evrope i svijeta. 



- Očekujemo da će kultura biti pokretačka snaga odnosa među građanima, kao i ekonomskog i socijalnog razvoja grada.



Milion noćenja



Bit će to grad u kojem ćemo dočekati onoliko turista koliko grad ima stanovnika. Ukoliko se analizira period 2006. - 2010. kada je riječ o turističkim noćenjima u Sarajevu, konstantan je rast od pet do deset posto po svim osnovama.

Dodjeljivanjem titule kulturne prijestonice Evrope 2014. taj će procent sigurno rasti, a posebno nakon tog perioda, do 2020., kada se očekuje više od milion noćenja godišnje. 

U skladu s tim, vidljivo je da je imidž grada Sarajeva i njegov internacionalni profil vezan za turističku industriju, koja korespondira sa potencijalima Sarajeva od zanata do vrhunskih umjetničkih ostvarenja.

O tome svjedoče i priznanja da je Sarajevo jedna od najinspirativnijih kulturnih turističkih destinacija u Evropi. Sada je potrebno raditi na tome da se razvoj grada učini još dinamičnijim i da ekonomska dobit bude takva da omogući nove kreativne poslove. Većim ulaganjem u kulturu i umjetnost grad i Bosna i Hercegovina dobili bi šansu više za vlastiti razvoj - pojašnjava Spahić.

Izvršni i Organizacioni komitet rade na prijedlogu organizacione šeme za profesionalnu i vrhunsku realizaciju ovog projekta.



- Konsultiramo se s umjetnicima i institucijama i organizacijama kulture i umjetnosti i gradimo mrežu gradova s kojima ćemo na bazi reciprociteta formulirati zajedničke programe - zaključuje Spahić.



Pisma podrške



- Osim podrške Evropskog parlamenta, koji je jednoglasno usvojio Rezoluciju da se Sarajevu iznimno, iako BiH nije članica Evropske unije, dodijeli titula evropske prijestonice kulture 2014., suštinski nam je, prije svega, značajna podrška građana Sarajeva i BiH, umjetnika i institucija kulture, kao i podrška ranijih evropskih prijestonica kulture, od kojih su mnoge prethodnih godina predstavljene na Festivalu "Sarajevska zima". Posebno ističemo podršku gradonačelniku Sarajeva koja stiže od njegovih kolega iz Pečuha, Maribora, Barcelone, Beča, italijanskih gradova Kolenjo i Ferara, susjednih Dubrovnika, Beograda i Podgorice i mnogih drugih.

Osim toga, dobili smo i podršku Evropske asocijacije festivala, Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana i drugih evropskih i svjetskih asocijacija. Očekujemo da će Višegradska grupa zemalja biti snažan promotor ovog projekta.



Žan-Luk Nansi: Sarajevo je već u Evropi



Moramo tražiti zvanično proglašavanje Sarajeva kulturnom prijestonicom Evrope zbog jednog glavnog razloga - Sarajevo je, ustvari, već kulturni kapital Evrope. Ne zbog svog kulturnog bogatstva iz prošlosti, ne zbog kreativne energije i herojskog otpora, čemu smo svjedočili tokom "Sarajevske zime". Sarajevo je danas za Evropu kapital od apsolutne vrijednosti. Zvanično proglašavanje nema smisla dok se to ne prizna - rekao je Žan-Luk Nansi, francuski filozof.

(Source: "Dnevni  avaz" - 19. juni 2011.)

Nema komentara:

Objavi komentar