četvrtak, 10. veljače 2011.

BOSNA DO KRAJA OVE DEKADE U ČLANSTVU EUROPSKE UNIJE


Erol Avdović
U organizaciji Clintonove fondacije, u New Yorku je održan poludnevni panel posvećen Daytonskom sporazumu: Pored predsjednika Hrvatske Ive Josipoviča na konferenciji je govorio i cčlan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bill Clinton at the U.N.
(Photo Luiz Rampelotto - Europa News Wire)
Kada se danas nakon petnaest godina govori o Daytonu, i kada još o tome govore glavni protagonisti tog američkog mirovnog sporazuma, onda je vrlo važno razdvojiti turobnu prošlost i nadati se bolju – europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
EUROPSKA BUDUĆNOST
To bi u najkraćem mogao biti zaključak poludnevnog panela, na kojem je pored bivših i aktuelnih političara i SAD, BiH i Hrvatske, učestvovala i Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za sigurnost ii vanjsku politiku. Diskusija je bila podjeljenja u dva dijela: u prvom se više govorilo o ratu u BiH i posthladnoratvoskom okruženju u tom dijelu jugoistočne Europe. Panel je bio naslovljen: “Amerika na raskršću: Daytonski sporazum ii početak diplomacije 21. Stoljeća”.
U New Yorku su tim povodom bili prisutni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović; predsjednik Srbije Boris Tadić nije se odazvao pozivu da učestvuje u ovom obilježavanju obljetnice Daytona. Sa svoje strane Josipović i Izetbegović, gotovo unisono, u više navrata, na panelu su potencirali, upravo - tu proeuropsku orjentaciju, u ime cijelog regiona, stavljajući je u prvi plan.
MOŽE LI BiH BRZO U EUROPU
Ne malu pozornost izazvao je upravo Izetbegović, koji je na panelu izjavio, kako očekuje da će BiH “do kraja dekade postati članica Europske unije”. U posebnoj izjavi za Deutsche Welle, član bh. Predsjedništva je to i pojasnio:
“To nije nerealno, jer Bosna je prešla ogroman put proteklih 15 godina. I ako bi dakle nastavila ovim tempom Bosna i Hercegovina bi dosegla razinu, koja će joj omogućiti da postane članicom EU. Ako bi se BiH ovim tempom oporavljala, u smislu reformi, u smislu ekonomskog napretka i izgradnje, naročito infrastrukture, ako bi smo dakle to ubrzali – imali bi šansu da postanemo članica EU. Dugo je devet godina”, rekao je izmedju ostalog Izetbegović.
Član Predsjedništva BiH je dodao, da je o tome, ovdje u New Yorku razgovarao sa mnogim akterima, počev od Laydi Ashton do zamjenika američke državne tajnice Jima Stainberga, sve do glavnog tajnika U.N.-a Ban Ki-moona, te da su mu upravo oni ulili taj optimizam. Ali, naglasio je Izetbegović “i ja sam nastojao da ih ponovo zagrijem za BiH”.
Taj ubrzani put ka EU, bit će moguć, rekao je naš sugovornik, ukoliko se za BiH “spremi posebno skrojen plan”. Uostalom, “današnji panel je ustanovio da Daytonski sporazum, normalno nije rješio sve. Daytonski sporazum je samo postavio fundament da se stvari rješavaju. Da se pokuša zajednička budućnost; prije svega mir ii na bazi toga zajednička budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović.
I JOSIPOVIĆ OPTIMISTA
I predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u razgovoru za naš program ponovio je stav koga je iznio na Clintonovom panelu: “Posebno je važno, a ja sam u rječima gospodina Izetbegovića, ne samom na ovoj konferenciji, jer mi smo imali i privatni susret, prepoznao iznimno dobru volju i želju da se zaista na najbolji način urede odnosi unutar Bosne i Hercegovine, jer naravno to ne može nitko iz vana, pa ni najveće sile. To mogu samo tri konstitutivna naroda”.
Odgovarajući na pitanje, da li je Izetbegovićeva izjava, o tome kako će BiH u ovoj dekadi postati punopravna članica EU – nerealna, Josipovič je bio izričit: “Ne. Ja vam kažem da je to ambiciozan cilj, kao što smo i mi sebi u Hrvatskoj postavili brojne ambiciozne ciljeve. A da li će se oni ostvariti, ovisi naravno od Bosne i Hercegovine”.
BiH BOLJA OD ISTOČNIH SUSJEDA?
Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović za naš program je ustvrdio, kao je doista moguće, da Bosna i Hercegovina -- četvrt stoljeća nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu – postane članica EU, ali da joj u tome još treba pomoć:
“Ekonomski rast u BiH bio je skoro 8% (osam posto) ovih posljednjih godina. Mi smo recimo sa iznosima plaća i penzija sustigli i prestigli istočne susjede, koji nisu iskusili rat ili ratna razaranja. Zato ja kažem da Bosna može. Samo joj sad u ovom kritičnom momentu treba pružiti ruku. Treba to prije svega učiniti Europska unija, NATO... Sve to treba ubrzati! I pustit nam čak i preko reda neke stvari”, inzistira Izetbegović.
Na ovom panelu, pored bivšeg američkog predsjednika Clintona, učestvovali su i bivša državna tajnica SAD Madelline Albright, bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi, general Wsley Clark, te bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Samuel Berger, kao i prijašnji veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Gallbraith.

Nema komentara:

Objavi komentar