subota, 12. veljače 2011.

BALKANSKI PAKT SIGURNOSTI


Regionalni okvir Dejtona još je neprikosnoven, ali je njegova unutrašnja struktura skoro pa potrošena * Treba razdvojiti "Dayton" kao regionalni pakt sigurnosti i mirovni sporazum koji je nesmotreno reducirao Republiku Bosnu i Hercegovinu na državnu dvoentitetsku tvorevinu.  


Dejtonski sporazum prevazišao je granice Bosne i Hercegovine, ali i vrijeme u kojem je postignut. Taj mirovni pakt, prema ocjeni američkih i drugih političkih eksperata, najveći je uspjeh diplomatije SAD od postizanja mira u Vijetnamu 1973. godine.


Prema riječima bivše državne tajnice Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), bio je to početak novog američkog liderstva za 21. stoljeće. Bosna je bila povod, a zahvaljujući Bilu Klintonu (Bill Clinton), on se dogodio uprkos i tada, prije 15 godina, opoziciji republikanski većinskog Kongresa. 



Zato značaj Dejtona treba staviti u kontekst završetka Hladnog rata, 1989., kada je Berlinski zid pao bez ijednog ispaljenog metka, a novoj, Klintonovoj administraciji u dvorištu ostavljen najkrvaviji evropski rat poslije Drugog svjetskog. 


No, američka intervencija na Balkanu dogodila se ne samo iz geostrateških razloga za Vašington. Rat u Bosni na probu je stavio i tradicionalne, moralne vrijednosti Amerike. Uostalom, bivši državni tajnik Voren Kristofer (Warren Christopher) rat u BiH je opisao kao "najveći promašaj kolektivne sigurnosti u Evropi od (1930) tridesetih godina na ovamo". 


Istiskivanjem svog bipolarnog rivala SSSR-a sa scene, Amerika se odjednom našla sama u sigurnosnom vakuumu zapadnog Balkana, s otvorenom ljudskom ranom na bosanskoj zemlji. Proradio je i znani američki pragmatizam!

Odmah nakon Dejtona, Klinton je ispravno objasnio značaj postizanja novog "balkanskog pakta".
Vizionarski je primijetio da se Hladni rat predaje pred ekspanzijom globalnog sela, a američko liderstvo potrebnije je nego ikada, jer se problemi lako prelijevaju preko granica. Otuda je u Parizu 13. decembra 1995. i bilo toliko mnogo političkih žiranata "bosanskog mirovnog ugovora".


I danas je taj regionalni okvir Dejtona još neprikosnoven. Ali, njegova unutrašnja struktura, od koje je BiH institucionalno i drugačije najviše propatila, skoro da je već potrošena. 
Demokratija u BiH još se testira u javnoj debati, biračkim kutijama i na sudovima, rečeno je na Klintonovom panelu, održanom 9.februara na Univerzitetu u New Yorku. 


Ali, o tome da se testira suviše dugo, malo je ko govorio. Za žrtve minulog rata u BiH, od kojeg, kako reče pjesnik, još umiru oni koji misle da su preživjeli, taj pravni, više nego politički diskurs bolji je epilog od nastavka rata - drugim ili bilo kojim sredstvima. A za pravo i zakon - u korumpiranoj sredini se oduvijek najteže izboriti.

Zato i treba odvojiti bosanski Dejtonski sporazum od balkanskog sigurnosnog pakta i inicijativu prepustiti građanima.

Nema komentara:

Objavi komentar