četvrtak, 7. travnja 2011.

RUŠENJE DAYTONSKOG ZIDAErol Avdović
(AVAZ - link)

Organiziranje “Daytona 2”, koji se vjerovatno ne bi tako ni zvao, jer takav se skup nikad više ne bi održao u karantinu neke vojne baze u Americi – bila bi dobra stvar za Bosnu i region. Jer, “Dayton 1”, osim zasluga za mir, u svakom je drugom pogledu gotovo katastrofalan.

U mnogome, “Dayton 1”, medju vlasnike političkog procesa u BiH ubacuje dodatne konfrontirajuće varnice; ostaje, dakle fitilj za lokalno političko bure baruta sa nesagledivim regionalnim posljedicama. Vrijeme je za njegovu povijesnu mirovinu.


Nema iole upučenog američkog političara ili akademca sa političkim iskustvom u BiH, (a lista je dugačka i respektabilna), koji ne priznaje tu “grešku u retrospektivi”.

Već, odavno Washington pokazuje da želi izgurati BiH iz političke zone sumraka ispravljajuči i (svoje) dejtonske greške. I u tom poslu, kako stvari stoje, podjednako imaju posla advokati i političari.

Tu su i dvije dodatno važne konstante od kojih se više ne odustaje: Prvo, iz “dejtonskog zida” (što je termin koga upotrebljavaju dobro upućeni Amerikanci) izbačena je i jedna sasvim pogrešna “cigla”, kada je odlukom suda u Strazburu u “slučaju Finci i Sejdić” dijagnosticiran ključni problem.

Najveća greška “Daytona” i jeste što je bio etničke prirode – pa se ljudi u BiH još politički identifikuju preko svoje etničke pripadnosti. Konstanta broj dva, upravo upučuje na činjenicu – da nema politike bez prava i obrnuto! A Bosna više ne smije biti izuzetak. I tu je na potezu bh. gradjanska inicijativa.

Svaki “Dayton 2”, ili bolje rečeno novi okvirni dogovor za BiH, koji bi, tvrde za sad akademski krugovi - trebao biti jednako američki koliko i evropski, uz – zdušnu podršku Turske, kao (nove i nezaobilazne) regionalne sile -- zasnivat će se na na već definisanom minimumu: na - jedinstvenoj zemlji, jedinstvenoj nacionalnoj (državnoj) vladi, ali i odrednici po kojoj bi se cio narod, svuda u BiH štitio jednako - na temelju vladavine pojedinaca, a ne grupa.

Iako se Obamina administracija o svemu još ne izjašnjava eksplicitno, njena je podpora nastojanju da se vlast u BiH počne formirati bez dodatnog čekanja na “etničke kočničare” - za pametne sasvim indikativna. Uostalom, nova je pamet potrebna Bosni – bez odlaganja, jer sa starom smo osudjeni samo na ponavljanje historije. Amerikanci, čini se, više nego drugi - imaju obavezu da to ne dozvole!

Nema komentara:

Objavi komentar