ponedjeljak, 4. travnja 2011.

BOSANSKA PARADIGMA PROTIV RASTUĆE ISLAMOFOBIJE


Komentar: Erol Avdović

Glavnokomandujući NATO-a u Avganistanu, američki general Petraeus paljenje Kurana od 20. marta ispravno je opisao - kao čin “mržnje, krajnjeg nepoštovanja i enormne netolerantnosti”. Jer, tamo neki lokalni američki svećenik, kome nitko, legalno nije na vrijeme stavio soli na rep, uspio je, kako to već dugo prijeti - proizvesti sasvim globalne posljedice.

Naravno, u pravu je i predsjednik Obama kad kaže da ni ovakavo (ne)djelo, koje je osudio kao “ekstremnu netoleranciju i netrpeljivost” prema Islamu – neopravdava ubijanje nevinih ljudi! Iz osvete je - u Avganistanu već pobijeno preko 20 civila i radnika Ujedinjenih naroda. To je zapravo sasvim neislamski čin!


No, odgovornost ne leži samo na ekscentričnom popu s Floride! Odgovornost za svu tu “kolaterlnu štetu” koja se plaća ljudskim životima treba već sasvim precizno fakturisati na prave adrese.

Predugo se naime “tolerira” potpirivanje ignorantskog poimanja Islama, upravo u nekim američkim medijima. Sve to izgleda konzumira i prevelika količina piromana raznih fela, širom svijeta. Tim autorima (medijske) mržnje, dugo se ne odgovara istinskim i njima prigodnim znastvenim, umjesto uličnim “kontraargumentima” linča.

Nema još tačke i na simplificiranu verziju “Busheve doktrine”, koji je ovaj teksaški kauboj, čak i osobno izgovorio, spominjući “križarske ratove” protiv neistomišljenika. To, kao da ostaje i baterija za punjenje rezervoara dragovoljaca za produžene američke ratove: demoniziranje muslimana potrajalo je suviše dugo uoči i tijekom ratnih pohoda na Irak i Afghanistan! Otuda je shvatljiv i Obamin -- naknadni oprez oko Libije.

Nažalost, primjetno kasne i dužnosnici Organizacije islamske konferencije (OIC), koji će ovog tjedna imati susret sa generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. Na dnevnom redu je monitoring ljudskih prava u izraženom trendu islamofobije u mnogim (zapadnim) zemljama.

Ali, pametne glave iz OIC-a moraju mnogo više raditi da “zaludjelim” zapadnjacima – sasvim konkretno i najjednostavnije objasne - kako je Kuran i njhova Knjiga, jer  sadrži i biblijsko štivo, koje poziva na poštivanje svih Božijih poslanika od Ibrahima (Abrahama) do Ise (Isusa). I Muhameda.

U tu svrhu, mogli bi pozvati ljude iz Bosne poput fra Mile Babića i stotinu ostalih pregalaca “bosanske paradigme”. Trenutak je kada se njihova aktivnost ne može pravdati forumima, već jedino praksom, nalik – liječničkoj, koja sa svojim spiritualnim cjepivom mora pravo u srce "epidemije. A ne da se zatvara u akademske karantine, koji očito produžavaju agoniju. Jer, i pored svega, Bosna je nadaleko poznata po svom praštanju. To nije zanemarit u svijetu punom mržnje iz neznanja.

1 komentar:

  1. Tekst koji sam citao s uzivanjem!
    ...............................................
    Nacin na na koji tzv. zapadni mediji tretiraju Islam i muslimane, cini ih smijesnim i intelektualno inferiornim u odnosu na svakog onog ko ima iole pristojnije znanje o Islamu, posebno o islamskoj filozofiji. Stereotipan prilaz ovom opstedrustvenom fenomenu cini samo odnos slozenijim u nacainu shvacanja i religije i muslimana uopste. I to je ono sto cesto suzava prostor kreativnosti, viziju kooperacije i koordinacije u mogucoj i nuznoj koegzistenciji.
    Muslimani su, kao i svi drugi narodi i vjere, multidimenzionalni u svom karakteru i u svom izrazu.

    OdgovoriIzbriši