ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

BAN KI-MOON POZVAO GADAFIJA DA PREDA VLAST BEZ KRVOPROLIĆA

Erol Avdović (Avaz - link)

Generalni sekretar UN-a
Ban Ki-moon 
NEW YORK (Webpublicapress - UN) – Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon oglasio se u ponedjeljak povodom pada Tripolija u ruke Tranzicionog navionalnog vijeća Libije s apelom o brzom okončanju nasilja. U isto vrijeme američki predsjednik Obama rekao je kako je era Gadafijevog režima završena i pozdravio uspjehe pobunjenika, ponavljajući kako je Washington priznao NTC (Nacionalni tranzicioni konsil). Nastavlja se i medijsko nagadjanje gdje je "nesta" Muamer Gadafi i dokada i gdje se može skrivate, te tko o tome zna najviše?


ZAUSTAVITI NASILJE ODMAH

“Dramatične scene iz Tripolija kojima smo svjedoci – dokaz su odlučnosti i hrabrosti libijskog naroda da traže slobodnu i demokratsku budućnost”, rekao je Ban obračajući se novinarima u centrali UN-a u New Yorku. Čelnik Svjetske organizacije kako je sada najznačajnije da “nasilje i osveta” prestanu. Većina analitičara se naime slaže, da čak i kada Gadafi nestane u potpunosti sa scene, politički i plemenski rivalski obračuni mogu ugroziti budućnost Libije.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, da li misli da je padom tripolija doaš kraj ii za NATO napade na Libiju, Ban je zapravo pohvalio “Napore NATO-a da se izbjegnu žrtve medju civilima u operacijama Sjevernoatlanske vojne alijanse.
N.A.T.O. VODI RAČUNA O CIVILIMA
Gdje se krije Gadafi?
Nešto kasnije, odgovarajući na pitanje Webpublicapress -- da li je generalni sekretar svjestan medijskih izvještaja, po kojima je samo u posljednja 24 sata, prema tim navodima “u akcijama NATO-a stradalo 1300 libijskih civila”, te da li ima komentar oko toga, Banov glasnogovornik Farhan Haq rekao je da Ban nije o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a:
“Generalni sekretar (Ban Ki-moon – op.a.) ponovljeno je izrazio svoju zabrinutost oko stradanja civila (u Libiji – op.a.), kao što se sjećate nešto prije sedam dana, kada je tražio od svih da se izbjegnu civilne žrtve. U isto vrijeme on prepoznaje i cijeni te napore koji su učinjeni da bi se to izbjeglo tamo gdje je moguće”, rekao je Haq.
U svom obraćanju novinarima, Ban Ki-moon je još pozdravio garancije koje je dobio od predsjedavajućeg Nacionalnog tranzicionog vijeća Libije (NTC - National Transitional Council), Mustafe Abdul Džalila (Jallil), da će se voditi “ekstremna briga kako bi se zaštitili ljudi ii javne institucije, iii sačuvao zakon ii red u Libiji”.
U isto vrijeme, Ban je pozvao Gadafija da doprinese mirnoj tranziciji vlasti: “Pozivam pukovnika Gadafija da prekine sa nasiljem odmah, i napravi mjesta za neometanu tranziciju vlasti”, rekao je generalni sekretara UN-a.
GADAFIJA JOŠ TEŠKO LOCIRATI
On je dodao, kako je proteklih dana pokušao telefonom uspostaviti vezu i razgovarati sa Muamerom Gadafijem, ali to nije bilo moguće. U UN-u nisu željeli odati više detalja, imaju li oni i vlastite informacije, je li Gadafi još uvjek u Libiji ili je možda već napustio zemlju. No, kako saznaju američki mediji, koji se pozivaju na obavještajne izvore iz Washingtona, Gadafi je “gotovo sigurno još u Tripoliju ili na domak libijske prijestolnice”. Na East Riveru to nisu mogli potvrditi, saznaje Webpublicapress.
Obama na godišnjem u Martha's Viniyardu
U isto vrije, američko Ministarstvo odbrane - Pentagon, nekim je medijima dostavilo informacije, kako oni vjeruju da je Muamer Gadafi još u Libiji, te da nema informacija da je napustio zemlju ili se skrasio u Alžiru ili nekoj trećoj zemlji kao što se prije medijski špekuliralo. Predsjednik SAD Barak (Barack) Obama, rekao je u ponedjeljak kako je era Gadafija završena te da SAD sa svojim evropskim partnerima već gledaju u budućnost postGadafijeve Libije.
Ban Ki-moon je rekao da je ovo “trenutak nade, ali da su rizici još pred nama”. Generalni sekretar UN-a dodao je da je “sada vrijeme da se Libijci već fokusiraju na nacionalno jedinstvo, pomirenje ii učešće svih u tom procesu”.
Ban je najavio da će njegov specijalni izaslanik za Libiju, jordanski parlamentarac Abdel Elah Al-Khatib, kao ii specijalni savjetnik za planiranje u postkonfliktnoj Libiji Jan (Ian) Martin, odputovati u Dohu, u Katar, gdje će se susresti sa liderima libijske političke tranzicije (NTC). Ban je isto tako obećao dodatnu pomoć Libiji na polju sigurnosti, zakona, socijalne ii ekonomske obnove, kao i zaštiti ljudskih prava i ustavne obnove.

Nema komentara:

Objavi komentar