srijeda, 17. kolovoza 2011.

PARALELNA BH. DIPLOMACIJA: PRAVAC WASHINGTON I BRUXELLES


Hrvatski Sabor BiH
Uredi Hrvatskog narodnog sabora u Washingtonu u Bruxellesu trebali bi biti otvoreni već do kraja godine, saznaje  radio Deutsche Welle od voditelja odjela za međunarodnu suradnju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Martina Raguža. Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor, koji okuplja izabrane zastupnike dva HDZ-a te, još osam manjih političkih stranaka, aktiviran je nakon ponovnog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, te uspostave vlasti u Federaciji bez predstavnika stranaka (dva HDZ-a) za koje je na izborima u listopadu prošle godine glasala većina bh. Hrvata.


Nakon što je Republika Srpska već otvorila svoje urede u brojnim državama svijeta, u javnosti se sve češće postavlja pitanje, stvaraju li se, uz postojeću službenu diplomatsku mrežu BiH, i paralelne nacionalne diplomatske mreže?
„Nedovoljno objektivna slika stvarnog stanja u BiH“

Raguž objašnjava kako su se politički predstavnici bh. Hrvata na ovaj korak odlučili, jer postojeća Dipolatsko konzularna predstavništva BiH ne daju dovoljno objektivnu sliku stvarnog stanja u BiH, pozicije hrvatskog naroda, kao ni legitimnih zahtijeva političkih predstavnika tog naroda.

„Uz pravovremene razmjenu informacija s glavnim institucijama u Bruxellesu i Washingtonu glavni cilj nam je zaustaviti i promijeniti negativnu percepciju o hrvatskim legitim zahtijevima kad je riječ o hrvatskoj ustavnoj, institucionalnoj i stvarnoj poziciji u BiH, poštujući naravno integritet i subjektivitet Bosne i Hercegovine i njezinih institucija“, kaže naš sugovornik. Dodaje kako već postoji iskazana spremnost hrvatskog iseljeništva da se aktivno uključi kadrovski, i logistički i financijski u otvaranje ureda HNS-a u inozemstvu.
Komentator Dnevnog avaza Fadil Mandal ne vidi ništa sporno da Hrvatski narodni sabor otvara svoje urede u inozemstvu. Meutim, on upozorava da aktivnost tih ureda ne bi smjela ulaziti u kompetencije vanjske politike BiH, koja se vodi preko Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže.

Fadil Mandal
 „Netko će to shvatiti i kako udar na državu, udar na vanjsku politiku, neku vrstu paralelizma koju prakticira i Dodik. Međutim, ja ne bi išao tako oštro i tako daleko sve dok to ostaje u okvirima prezentiranja hrvatskih interesa u BiH i dok to ostaje na razini nekog predstavništva koje mi više liči na neko nacionalno, kulturno, nego na državno predstavništvo", kaže Mandal za Deutsche Welle.
Oštre kritike na račun Sarajeva
U manjem bh. entiteu RS, očekivano, s odobravanjem komentiraju odluku HNS-a o otvaranju ureda u inozemstvu. Izvršni tajnik vladajućeg SNSD-a Rajko Vasić, kaže kako je to dobar korak za bh. Hrvate ali i za Bosnu i Hercegovinu. Jer, objašnjava, svako takvo predstavništvo može doprinijeti realnoj slici BiH u svijetu koja je, po njegovom mišljenju, znatno ocrnjena i devastirana od rata do danas sustavnom, kako kaže, propagandom Sarajeva.

Radio Deutsche Welle zatražio je i stav Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o otvaranju ureda HNS-a u Washingtonu, Bruxellesu i Berlinu . Na naš zahtijev pismeno je odgovoreno kako „Ministarstvo ne komentira predmete ovakve prirode“.
Autor: Milan Šutalo

Nema komentara:

Objavi komentar