petak, 22. srpnja 2011.

NOVA REALNOST NA BALKANU?


Tadić i Dodik:
Ista balkanska politika
Beogradska i briselska politika su samo čekale ko će koga nadmudriti... piše u svom komentaru ljubljansko "Delo". Srpska politika je vješta u pravljenju se nevještom, piše u komentaru povodom hapšenja  osumnjičenih za ratne zločine Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "Delo" u komentaru koga potpisuje Vili Einspieler, još sugerira da je srpska politika šampion u lažima na Balkanu i da se varakanje sa EU nastavlja.

     
"Srpska politika je vješta u pravljenju se nevještom ako zanemarimo najoštrije ocjene da je do vrata u lažima", piše "Delo" i dodaje da u tom smislu "nije moguće isključiti da su beogradska i briselska politika čekale samo na odgovarajući trenutak za to da se počnu natjecati ko će koga nadmudriti."
         
KAKO TADIĆ TRGUJE SA E.U.

"U korist takvog scenarija je i izjava srpskog predsjednika Borisa Tadića da zbog hapšenja posljednjeg haškog bjegunca ne očekuje nikakve reakcije Evropske unije (EU), jer se radilo o moralnoj obavezi Srbije, ali sada je na redu Brisel da ispuni svoja obećanja," piše list.
     
"Postavlja se pitanje," kaže u nastavku komentator, "šta je trulo u državi da su se u njoj haški optuženici za ratne zločine Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić više godina nesmetano skrivali od međunarodne ruke pravde," a bivši predsjednik samozvane republike Srpske krajine "koji se žali da je siromašan ko crkveni miš je u bijegu čak pravio djecu."
     
Prema mišjenju lista je moguće zaključiti da za hapšenje trojice bjegunaca koje je srpska vlast uhvatila za manje od tri godine bila ključna "želja Srbije da što prije uđe u EU, a ne promjena političkih stavova".
         
SRBIJA JOŠ NIJE ISPUNILA SVE UVJETE

"Srbija je završila najteže poglavlje u saradnji sa sudom u Hagu; za nagradu očekuje da će krajem godine dobiti status kandidata, a iduće godine datum za početak pristupnih pregovora sa Unijom," konstatuje list, citirajući zapravo Borisa Tadića, koji je svojevoljno obznaio da je Srbija "ispunila sve svoje obaveze prema Haagu", iako glavni tužilac Haaškog suda Serge Brammertz navodi da se suradnja mora nastaviti.
     
Prema "Delu", poštovanje ljudskih prava i demokratskih pravnih normu bilo je jedan od osnovnih uvjeta da su Unija i NATO započeli pregovore sa Beogradom, ali "Srbiju pravi test na njenom evropskom putu tek čeka." Easpoloženje prema NATO Savezu u Srbiji je uostalom najniže od svih zemalja bivše Jugoslavije. Evropa "da", a NATO - može i da sačeka, tako bi se moglo opisati razmišljanje vlasti u Beogradu.

SRBIJA ĆE SE JOŠ NAČEKATI?
     
"EU se nakon pridruživanja Hrvatske neće mnogo žuriti sa novim širenjem," kaže list, "ne samo zato što je prisiljena spašavati neke članice od bankrota i na životu održati zajedničku valutu; u igri nije samo zamor Unije od širenja, već i bojazan od uvoza  više neriješenih sporova u evropski savez," kaže "Delo" i dodaje da je "srpska politika do sada sa šipkom u džepu prihvatala upozorenja da su uslov za prijem u članstvo u EU i normalni i prijateljski odnosi svih država sa njihovim susjedima."
        
JOŠ NEMA FORMULE ZA KOSOVO
"U slučaju Kosova"," zaključuje "Delo", "trebaće intelektualni napor za traženje scenarija koji bi zadovoljio vlasti u Srbiji i Kosovu omogućio da postane punopravni član EU."
     
"Ključno pitanje dakle glasi kada će Beograd prihvatiti novu realnost Balkana", kaže na kraju komentara slovenački list "Delo".

(Izvor: www. avaz.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar