srijeda, 1. lipnja 2011.

BEOGRAD ŽELI DA NAPRAVI VELIKU ALBANIJU A PRIJE TOGA VELIKU SRBIJU


Analiza: Erol Avdović

8372 razloga za cjelovitu Bosnu!
Medijski eho oko privodjenja i ekstradicije u Haag zločinca Ratka Mladića – još nije umukao! Nastavlja se, uz sva ta, neshvatljiva “logiciranja” - kako je dželat iz Srebrenice “uhvaćen koordiniranom akcijom” u rano jutro na vratima seoske kuće u nekoj srbijanskoj “nedođiji” (sat udaljenoj od Beograda), iako je, kako je javio B-92, Mladić sačekao (svoje) policajce “uredno obrijan u 5:30 ujutro, na vratima, s punom kesom lekova u ruci, spreman za put …”.

8372 RAZLOGA ZA CJELOVITU BOSNU

Mladićev odvjetnik izvjesni Šaljić, pred kamarama beogradskih televizija izjavljuje čak da je njegov klijent operisan u jednoj beogradskoj državnoj bolnici u proljeće 2009, i da se tamo liječio hemoterepijom: o tome ima dokumenat, bolnička lista, a kao vlasti u Srbiji, kaže Boris Tadić, tek nedavno saznali gdje je Ratko Mladić?! Opet se zaboravlja govoriti više, zapravo onoliko koliko je potrebno o 8372 ubijenih nenaoružanih ljudi u Srebrenci, što je ovaj i ovakav Ratko Mladić odobrio. Postaje već opće mjesto, kako preko Mladića Srbija sada želi trgovati sa Evropom (a Boris Tadić u tome već pokazuje i nervozu, osječajući da je provaljen) pokušavajući na mala vrata "prodati" kako je Srbija spremna da se "obračuna sa svojom prošlošću", te da je "zemlja reda i zakon", Da, ali izgleda ne sasvim.

Jer, novi baloni iz srbijanske prijestolnice sustižu jedni druge: "Kosovo treba podijeliti između Srbije i Albanije", izjavio je po prvi put javno srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, prenjele su novinske agencije, u trenutcima dok svi pratimo TV sliku iz Haaga.



Politički pragmatizam, zapravo odavno znani makijavelizam koga su u Beogradu primjenivali prema svojim susjedima i komšijama gdje god su to mogli (i gdje im je to dozvoljeno), kao da se posljednjih dana povampirio. Novine, koje Dačićev istup, iako mu nije prvi put da testira javnost sa izjavom o “podjeli Kosova” – nazivaju skandalom - sasvim su u pravu. Oprez sa ovakvim Beogradom nužan je radi opće političke higjene! Oni koji to ne žele shvatiti rizikuju da im se prošlost ponovi. No, hjde da malo doista hladno analiziramo!

VUK DLAKU MIJENJA ALI ĆUD NIKADA

“Dačić bi, uz podjelu Kosova koje je međunarodno priznato i više nema nikakve veze sa Srbijom, Republiku Srpsku (RS) priključio Srbiji" (?!). Te izjave dolaze u trenutcima kad Milorad Dodik u Banja Luci traži (nakon žestokog pritiska – čitaj posljednjeg žutog kartona pred “isključenje” od EU i Amerike) skidanje referenduma o sudstvu u BiH sa dnevnog reda. Ali, te “Dačićeve” riječi – iz Beograda dolaze, tek nakon što je, kao što su to neki komentatori tačno predvidjeli – Dodik instalirao referendum kao “legitimno sredstvo” u eksplozivni politički prostor Bosne i Hercegovine. U Beogradu se, očito ne mogu oduprijeti historijskoj inerciji posezanja za tudjim teritorijama!
Je li to znači, da kad su teritorije u pitanju, još nije gotovo s onim: Tko je jamio, taj je jamio?!

"Ako se sutra RS na referendumu donese odluku o otcjepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom", upitao se Dačić, kao naivno. Računao je (s pravom) valjda zamrlost, oportunizam i već dugi šičardžijski komformizam bh.političkih “prvaka” (u kome profesionalni historičari umjesto da pišu bosansku povjest – misle kako da unovče bh.energetske izvore), računajući dakle na tu političko-interesnu zbunjenost u BiH, na nesposobnost bh.diplomacije u kojoj caruju nepotizam i neznaje, i na umor Bosanaca, otupjelih na bol i podvale. Računao je valjda da je “ovo zgodan, ako ne i najbolji trenutak”?

GDJE JA STADOH TI PRODUŽI

I onda je, pišu novine, srbijanski ministar unutrašnjih poslova, bivši Miloševićev suradnik iz prvog ešalona, ocijenio da je to takvo nešto (dijeliti Kosovo i Bosnu) "normalno", zato što se radi “o istom narodu”.

Naime, Dačić je u intervjju za novi broj beogradskog nedjeljnika NIN ocijenio kako je “razgraničenje između Srbije i Albanije jedina realna opcija", povezujući to prije toga sa Bosnom (?!).



"Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dve susedne države - Srbije i Albanije", rekao je Dačić, koji je (na taj fakt podsjećaju mediji s dobrom memorijom) i lider nekad Miloševićeve Socijalističke partije Srbije.



Eto, svjedoci smo još jednog srbijanskog “priznanja realnosti”, jer kako to navodi Ivica Dačić, ”Srbija je napravila grešku, pošto o Kosovu nije razgovarala sa Albanijom”. Treba dakle naći istomišljenike za realizaciju vlastitog velikodržavnog projekta, pa kad se nije moglo sa Tudjmanom u Zagrebu, sada takve, bez ustezanja treba pronaći u Tirani?

Govoreći za NIN, Dačić to i potvrdjuje, navodeći kako
"Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovrača s druge strane, osim Albanije”! Pa se onda pita: “Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao nezavisna, samostalna država"?
Interesantno, na ove njegove riječi još nema reakcija iz Washingtona.

NOVA-STARA GEOSTRATEGIJA

Potom je odgovarajući na pitanje zašto misli da je lakše podijeliti Kosovo između Albanije i Srbije, nego između Srbije i kosovskih vlasti, Dačić rekao da su “Albanci na Kosovu nacionalna manjina Albanije”.
A onda je Dačić otvoreno priznao da nastavlja, tačnije predstavlja one koji pokušavaju realizirati velikosrpske ideje, inaogurirane u Beogradu prije više od jednog stoljeća:

"Sad neko kaže da su to ideje 19. veka. Možda jesu, ali su to ideje koje su primenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva", kaže Dačić, navodeći da srpskom narodu "ne trebaju bajke o multietničkom životu".



Dakle ovo zaslužuje da bude ponovljeno: Srpskom narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu?! Otuda, iz te političke sintagme i priznavanja “realnosti” u regionu i Dodik očito crpi drskost u blokiranju političkih procesa ujedinjenja u BiH, nastavljajući s podrugljivošću reagirati na svako poimanje takve multi kulture.

ZAOKRUŽENJE TERITORIJA UZ POMOĆ MILITARIZIRANOG NARODA

Dačić je čak šta više još rekao i da “Srbi moraju da stave tačku na probleme koji predstavljaju rak-ranu", valjda njihovu, ali zbog takve srpske politike i za sve ostale u regionu.

On je kako već uveliko pišu regionalni mediji diskvalifikovao napore Ujedinjenih naroda i EU da se promovira i nastavi razgovor, tehnički pregovori o poboljšanju uvjeta života izmedju Prištine i Beograda; jer, zaboga Dačića i one u ime kojih govori – ne interesuje srpski puk, već – samo valjda militarizirani narod preko koga se uz dodatak “srpski” može zaokružiti što više teritorije!

Dačić je na koncu “ocijenio i da dijalog Prištine i Beograda neće riješiti suštinsko pitanje zbog stava zemalja EU i SAD i da će najveći domet razgovora biti neka vrsta specijalne autonomije za Srbe na sjeveru". Srbijanski ministar unutrašnjih poslova je sasvim jasan u NIN-u: U Beogradu hoće dio Kosova i još sanjaju o dijelu Bosne! “Malo morgen” što bi rekao Dačićev politički mentor, haški optuženik i “pokojni diktator” kako su Slobodana Miloševića nazivali njemački mediji (za koje pišu prijateljski nastrojeni komentatori). Ili su ipak, jo sve karte na stolu?

DOBRO JUTRO JAZZERI (SVIRAČI JAZZ-a)

Zapravo, u pravu je bosansko/američki pisac Aleksandar Hemon, medjunarodnim lovorima okićeni tumač naše stvarnosti, koji u povodu privodjenja Ratka Mladića, Amerikance ovih dana podsjeća -- dokle smo stigli na (zapadnom) Balkanu! Hemon kaže da je naravno dobro što je zločinac Mladić, čak i nakon 16 godina skrivanja po Srbiji, konačno u Haagu. Ali dodaje, da je, i pored toga što je vidljivo kako je egzekutor iz Srebrenice polumrtav, Miloševićev projekat na temelju koga je ognjem i mačem Ratko Mladić dijelio Bosnu i Hercegovinu još živ. Dobro jutro jazzeri! 

1 komentar: