subota, 27. kolovoza 2011.

BEOGRAD - PRIŠTINA: PRIZNANJE I BEZ PRIZNANJA


Piše: Erol Avdović

Otvorena debata o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a, zakazana, 29. augusta, najvjerovatnije će ponovo pomjeriti “granicu” u korist  saznanja da je kosovska nezavisnot sasvim završen čin. Razumljiva je i uspostava kontrole na graničnim i carinskim prelazima na sjeveru, i dokinuće monopola nad uvozom srbijanskih roba na Kosovo, koji je od 2008, tekao bez recipročnog izvoza kososvskih proizvoda iste vrijednosti u Srbiju.
Može se to tumačiti i kao obračun zakona sa transnacionalnim organiziranim kriminalom. A kako povratka na staro, očito više nema – očekivati je da će govornici u Vijeću sigurnosti dobronamjereno verifikovati to novo političko pomjeranje na terenu.

KOSOVO JE DOISTA IZGUBLJENO

Ipak, najavljena rasprava u UN-u temelji se samo na redovnom polugodišnjem izvještaju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona. Zato je malo vjerojatno – da će se sa East Rivera čuti puno više od apela dvjema stranama, da se uzdrže od nasilja i nastavi dijalog Prištine i Beograda.

Medjutim, nakon poruka Angele Merkel koje je njemačka kancelarka osobno dostavila Borisu Tadiću u Beogradu, Srbija je konačno probudjena iz političke anestezije, priznao je prvi srbijanski liberal Čeda Jovanović. Zbog te političke omamljenosti i samozavaravanja, u Srbiji se dugo ne želi vidjeti dokle je službena Priština odmakla u zaokruženju svog političkog i ekonomskog suvereniteta.

Zato bi za Vuka Jermića, diplomatska arena u UN-u mogla ponovo biti mjesto za još jedan pokušaj “zero sum game” (“igre na sve ili ništa”)?! Naravno, u vidu političkog žobgleraja  samo za domaću, srbijansku publiku.

I pored toga, ova bi se sjednica Vijeća sigurnosti, ipak mogla svrstati u kategoriju predvidljivosti: jer, šef srbijanske diplomatije u New Yorku je sasvim “pročitana knjiga”.  No, ako uopće doleti, zbog upozorenja da će u ovom dijelu Amerike cio vikend vladati uraganska oluja (“Irena”), koja će do ponedjeljka (kada je sjednica UN-a zakazana) zatvoriti sve njujorške aerodrome,  tko zna hoće li Jeremić nastaviti sasvim po starom.

Sad, kada je po svemu sudeći podjela Kosova adaktirana, u igri je opet “implementacija” Ahtisarijevog plana. On bi, po najboljem scenariju za Beograd - mogao prerasti u “Ahtisari plus plan”. Tako bi se pokušala izdejstvovati autonomija za Srbe na sjeveru Kosova, i to po principu: Više od zaštite prava manjina po evropskim standardima za cijelu kosovsku teritoriju, a manje od teritorijalnog “zaokruženja” po ugledu na manji entitet u BiH.

BLIŽI SE PRIZNANJE?

“Nećemo ostaviti naše ljude na Kosovu zbog Evrope”, mantra je s kojom će se političko iskupljivanje na domaćem terenu u Srbiji nastaviti. Ali, eho tih političkih parola odzvanjaće i dalje u BiH, kao jedinom preostalom taocu te rigidne srbijanske politike na Balkanu.

Bizarna je i najnovija posjeta Jeremića Banja Luci: Umjesto da se o tome konsultuje u Briselu, pa i Moskvi ili Washingtonu, i naravno u Sarajevu, kad mu je već “stalo” do bosanskog mišljenja – srbijanski ministar je o produženoj kosovskoj drami -- šurovao samo sa Miloradom Dodikom, usput ogovarajući Jadranku Kosor?!

To naravno nije ozbiljna diplomatija i od nje region i BiH i dalje imaju političku vrućicu!  Žalosnija je svakako još samo slika bh. diplomatije, koja u UN-u zbog srbijanskih - opet neće braniti vlastite, nacionalne - bosanske interese.

A pošto BiH ne priznaje kosovske pasoše, poduzetnici iz Energoinvesta, s poslovnim partnerima sa Kosova, o započetim investicijama vrijednim više milona dolara – moraju razgovarati u Dubrovniku ili Istanbulu, umjesto u Sarajevu. Sve to, dok Jeremić, Dodik i Tadić nastavljaju glumatati po New Yorku, Banja Luci i Beogradu, da i dalje “nimalo” ne priznaju Kosovo.

Nema komentara:

Objavi komentar