petak, 17. prosinca 2010.

BAN KI-MOON I DALJE NA UDARU KRITIKE

BAN KI-MOON PRED IZBOROM

Hoće li se ponovo kandidovati: Ban Ki-mon
 (photo Luiz Rampelotto - Europa News Wire 2010)

Autor: Erol Avdović

Sekretarijat UN-a, pod Banovim vodstvom opisuje se kao “kuća u rasulu” * Ujedinjene narode sve manje vide kao relevantnog partnera u rješavanju svjetskih problema * Bana žele spriječiti da obnovi mandat generalnog sekretara, na glasanju naredne 2011. * Na završnoj konferenciji za novinare 17. decembra,  Ban Ki-moon je ponovo odbio da se izjasni hoće li se kandidovati za drugi mandat; poručio je kako će se o tome oglasiti početkom naredne godine.

NEW YORK, (WPP/UN) – Kako se približava vrijeme u kojoj će generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon morati da obznani da li će se kandidirati za svoj drugi petogodišnji mandat, raste napetost na East Riveru. Sve je više onih kritikuju čelnika Svjetske organizacije. Bespoštedni rat riječi se nastavlja.

SKANDINAVCI PROTIV BANA

Ponovo se oglasila bivša podsekretarka UN-a, Švedjanka Inga-Britt Ahlenius, koja je sve do jetos vodila UN odjel za istrage i borbu protiv korupcije OIOS (Office of Internal Oversight Services). Njena najnovija korespodencija sa šefom Banovog kabineta Vijar Nambiarom, nadmašila je njene ljetošnje kritike na račun Ban Ki-moona. U julu je Ahleniusova napisala 50 optužujućih stranica dokumentacije žestoko kritikujući čelnika UN-a i to javno obznanila.

Ovaj put Švedjanka tvrdi, kako je jedan bivši uposlenik UN-a, isto tako Južnokorejanac, ali u isto vrijeme i američki državljanin upozorio, da bi joj se neko mogao osvetiti zbog optužbi na račun Ban Ki-moona. Ahleniusovoj je rečeno da bi “osveta mogla štići iz kruga oko generalnog sekretara”.

Ističući očito, ovu prijetnju, u otvorenoj borbi da spriječi Bana da se ponovo kandiduje, u svom pismu šefu njegovog kabineta, Ahleniusova je najavila - da svoj telefonski razgovor sa dotičnim, neimenovanim Južnokorejancem, ipak posmatra “kao prijateljski akt”. Ali, razgovor nije željela niti podcjeniti, znajući koliko je, kako navodi -- nizak prag osjetljivosti Ban Ki-moona prema svakoj kritici.

RASTU KRITIKE

“Ovo pismo je zapravo nova optužnica protiv generalnog sekretara UN-a, uključujući ocjenu da Ban ne može podnjeti čak niti najobičniju konstruktivnu kritiku”, kaže za WPPa, Thalif Deen, šef dopisništva rimskog IPS novinskog servisa u UN-u u New Yorku. Deen je prvi novinar, koji je objavio priču o novoj, razmjeni niskih udaraca izmedju Ahleniusove i Banovog kabineta, u kojoj bi generalni sekretar mogao izvuči deblji kraj.

IPS je ujedno jedina novinska kuća koja je imala uvid u ljetošnji dokumenat od 50 strana u kome je Sekretarijat UN-a opisan kao “kuća u rasulu” koju “voda nosi”. U dokumentu se navodi, da Ujedinjene narode “sve manje vide kao relevantnog partnera u rješavanju svjetskih problema”.
Analitičari upozoravaju, da su upravo Banova preambicioznost i ograničene sposobnosti dovela UN do stanja koje najbolje odgovara upozorenjima bivše šefice odjela za borbu protiv korupcije (OIOS) Inge-Britt Ahlenius. Nedavno je i New York Times napisao, da Washington ne bi trebao podržati Bana za drugi mandat na čelu UN-a.
                                                  


I BiH ĆE ODLUČIVATI O REIZBORU ČELNIKA UN-a

Početkom naredne 2010, Ban Ki-moon bi trebao objaviti hoće li se kandidovati za novi petogodišnji mandate na čelu UN-a od početka 2012 do kraja 2016 godine. Kao nestalna članica Vijeća sigurnosti do kraja naredne godine, BiH će biti jedna od 15 zemalja koja će glasati za reizbor sadašnjeg ili izbor novog generalnog sekretara UN-a. Svaka od pet stalnih članica SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina imaju pravo staviti veto na izbor generalnog sekretara UN-a.

Nema komentara:

Objavi komentar