nedjelja, 19. prosinca 2010.

KOREJA IZAZIVA NOVI HLADNI RAT u UN-u?


Ban Ki-moon s Kinezima: proračunata srdačnost
(UN photo 2010)


BEZ DOGOVORA NA EAST RIVERU
Zbog svega što se moglo čuti iza “zatvorenih” vrata Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, preoptimistično je vjerovati da će diplomacija biti kadra ušutkati već izvučene topovske cijevi u Žutom moru. * Nove hladnoratovske podjele na East Riveru. * Rusi pitaju, čiji je Ban Ki-moon
Autor: Erol Avdović
NEW YORK, (Webpublicapress/WPP) -- U iščekivanju moguće topovske paljbe, na oko 11.000 kilometara zapadno od New Yorka, na granici izmedju dvije Koreje, gdje su u ponedjeljak trebali početi ratni manevri u režiji Seoula i Washingtona, stalna predstavnica SAD u Vijeću siigurnosti, veliposlanica Susan Rice, ovdje, na East Riveru, izgledala je kao neko tko je tek preživio ozbiljan (diplomatski) poraz. Ona je nakon cjelodnevne rasprave, okupljenim novinarima, u nedjelju navečer kazala, da i pored toga što u Vijeću sigurnosti postoji većina u vezi zagovarane zajedničke izjave o osudi Sjeverne Koreje zbog incidenata od prošlog mjeseca, kako preostala diplomatska neslaganja, vjerojatno neće biti prevazidjena.
NEPREMOSTIVE RAZLIKE
“Mislim da nije za očekivati da će taj jaz biti premošten, bazirano na onome što sam čula u posljednjih osam sati (diskusije – op.a)…”, rekla je Rice, koja ujedno i predsjedava Vijećem sigurnosti za ovaj mjesec. Američka predstavnica u UN-u s priličnim je pesimizmom predvidjela, konsensus medju članicama Vijeća sigurnosti neće moći biti dosegnut. Rice je kazala, da je zbog toga, iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti  - pročitala izjavu “u svom nacionalnom kapacitetu” u kojoj je američka osuda Pyongyanga zbog bombardovanja Južne Koreje – nedvosmislena.
Diplomatsko lomljenje kopalja započelo je kad je Južna Koreja najavila da neće odustati od planiranih manevara uz samu obalu Sjeverne Koreje. “Planirani vježbe su u potpunosti konsistentne sa legalnim pravom na samodbranu od strane Južne Koreje. To je učinjeno na transparentano, odgovorno i neće se dogoditi u obliku, za koga mi vjerujemo da daje Sjeverno Koreji opravdanje da odgovori u obliku u kojem ona prijeti da to učini”, rekla je Riceova nakon maratondkih konsultaciji u Vijeću sigurnosti. Očekivano, sjeverokorejske diplomate na East Riveru, novu rundu najavljenih manevara na Yeonpyeongu, nazivaju “samoubilačkom provokacijom”.
 NEPOPUSTLJIVA KINA?
“Problem ostaje Kina, dok je ruski prijedlog već kompromisan i prihvatljiv”, izjavio je u nedjelju navečer za Webpublicapress (WPP) – jedan europski diplomata, aktivni učesnik nedjeljnih konsultacija. Ovaj diplomata iz zemlje koja je nestalna članica Vijeća sigurnosti, dodao je, rekao je, kako je “ostalo da se vidi, kako će na rusko kompromisno rješenje reagirati prijestolnice zemalja članica Vijeća”. “Naš posao nije okončan i nastavljamo o tome govoriti i sutra”, rekao je u nedjelju navečer isti diplomata.
Prema istim diplomatskim izvorima, pomenute osmosatne konsultacije, bile su prilično - mirna “sesija neslaganja” u sjenci  “prsta na obaraču na korejskom oružju sa obje strane”. Diplomati 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti nisu se medjutim uspjeli okupiti odmah. Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti, Vitaliy Churkin, zatražio je izvanredni sastanak o najnovijoj eskalaciji korejske krize još u subotu, ali diplomate su se sastale tek 24 sata kasnije, kada je prema medijskim izvješčima sa korejskog poluotoka – barut još više zamirisao. Iako je u New Yorku diplomatska akcija započela zahvaljujući Rusima, Kinezi su izgleda ti, koji se (sve više) pitaju.
U diplomatskom pozicioniranju u New Yorku, Peking se od samog početka usprotivio oštrom jeziku kojeg je, u osudi artiljerijskih provokacija od strane Sjeverne Koreje, pokušao, samo na adresu Pyongyanga - plasirati Washington. Tako je bilo i u nedjelju.
Kina je, naravno, jedna od pet zemalja članica “Veto kluba”, bez kojih se ne može donjeti nijedna ključna odluka. Bilo je to vidljivo ii ovaj put, iako se sve izjave za javnost ili predsjednička priopćenja, za razliku od rezolucija, u Vijeću sigurnosti ne mogu usvojiti bez suglasnosti svih 15 članica. Do nedjelje navečer, Peking je ostao pri svome, zahtjevajući da se “obadvije strane”, Sjeverna i Južna Koreja – pozovu na “podjednaku maksimalnu uzdržanost”.
ČIJI JE BAN KI-MOON?
Kamen spoticanja je uvečan nakon što su Rusi i Kinezi predložili da čelnik UN-a Ban Ki-moon pošalje svog specijalnog izaslanika u Seoul i Pyongyang, i da kod obadvije strane podjednako urgira “na maksimalnoj uzdržanosti”. Nakon negodovanja zapadnih zemalja zbog “izjednačavanja krivice”, Rusija i Kina su revidirale svoj prijedlog nacrta zajedničkog priopćenja, kako bi to bilo prihvatljivije zapadnim silama, saznaje WPP.
Rusko-kineski “nacrt” (draft) i dalje ne zadovoljava prvenstveno američke poglede na pomenute incidente izmedju Sjeverne i Južne Koreje. Posebno je nezadovaljan glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, koji je (inače državljanin Južne Koreje, i bivši ministar vanjskih poslova ove zemlje).
U svojoj prvoj reakciji nakon sjevernokorejskog bombardovanja 23. novembra/studenog, Ban je rekao da je to “jedan od najgorih incidenata od završetka Korejskog rata (1953)". Pri tome je bez ikakve ambivalencije za napad u kome je poginulo četvero ljudi optužio isključivo Sjevernu Koreju.
Govoreći o konteksttu, mogućeg angažmana prvog čovjeka UN-a oko ove krize, ruski ambasador Čurkin, podsjetio je isto tako da generalni tajnik UN-a zastupa interese svih zemalja članica Svjetske organizacije: “Generalni tajnik predstavlja cijeli svijet”, rekao je predstavnik Ruske Federacije u UN-u. Čurkin je bio kritičan i prema odbijanju nekoliko ključnih delegacija, da se izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti zbog Koreje održi u subotu. Ruski predsrtavnik je rekao, da bi šanse oko prevazilaženja diplomatskih rzalika – bile mnogo veće, da je bilo tih dodatnih 24 sata za pregovore.
“Pošto oko ove iste stvari raspravljamo od 23.novembra/studenog, nisam sigurna da bi dodatna 24 sata učinila naš posao lakšim”, rekla je američka predstavnica, Rice, komentirajući novinarsku primjedbu oko toga.
“NOVA” (HLADNORATOVSKA) KOALICIJA
U svojoj osudi sjeverokorejskog režima, i incidenata od potapanja južnokorejskog broda u aprilu/travnju ove godine, sve do bombardovanja južnokorejskog otoka Yeonpyeong, prošlog meseca, Amerikanci ne žele izjednačiti krivicu izmedju juga i sjevera. U tome su i u nedjelju bezrezervno podržali Velika Britanija, Francuska i Japan. U tome su imali podršku i drugih – uglavnom zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti, uključujući i odmjerenu podporu Turske i Bosne i Hercegovine, kao i Austrije, tri nestalne članice Vijeća.
Ne slučajno pak, zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Philp Parham, naglasio je, da je Seoul bio taj koji je ostao uzdržan na sjevernokorejske provokacije: “Ovaj ozbiljni razvoj (dogadjaja – op.a.) slijedio je  neisprovocirani čin potapanja južnokorejskog broda Cheonan, s gubitkom od 46 života. Medjunarodna komisija”, podjstio je britanski diplomata, “pronašla je jasne dokaze da je  DPRK (Demokratska Narodna republika Koreja) bila odgovorna za potapanje Cheonana”.
Zbog svega što se u nedjelju moglo čuti “iza zatvorenih” vrata Vijeća sigurnosti UN-a, neki sada misle - kako je preoptimistično vjerovati, da će diplomacija biti kadra ušutkati već izglačane topovske cijevi u Žutom moru. A i tamo, kao da s previše nade čekaju rezultat, iznova, zbog obje Koreje -- hladnoratovski polariziranog Vijeća sigurnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar