četvrtak, 16. prosinca 2010.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a UKINULO SANKCIJE IRAKU


photo by WPP - UN

IRAK PONOVO POSTAJE NORMALNA DRŽAVA

Erol Avdović,
UN - New York


Irak je korak blize povratku na ulogu važne zemlje izvoznice nafte i značajnog tržišta, sto može biti od koristi i zemljama zapadnog Balkana” kaže za WPP, Dr. Darko Moćibob bivši šef programa za Irak * Joe Biden predsjedavao sjednicom Vijeća sigurnosti * Alkalaj ponovo u New Yorku


NEW YORK, (Webpublicapress - WPP/UN) -- Vijeće sigurnosti UN-a, ukinulo je sankcije Iraku, koje su ovoj zemlji bile nametnute skoro 20 godina od Prvog zaljevskog rata, odmah nakon invazije Saddama Husseina na Kuvait. Na sjednici koju je vodio podpredsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, jer SAD ovog mjeseca predsjedavaVijećem sigurnosti UN-a, dokinuta su tri mandata UN-a, i van snage je stavljeno 70 rezolucija. Službenom Bagdadu, tako je dozvoljeno da profunkcioniše kao istinska država:


ZASLUŽENO MJESTO

“Ova odluka je i odraz stvarnog napretka koji je ostvaren u Iraku od 2003, bez obzira na sigurnosne incidente koji se i dalje dešavaju u toj zemlji. Zatvaranjem ovih poglavlja Irak je korak bliže povratku na ulogu važne zemlje izvoznice nafte i značajnog tržišta, što može biti od koristi i zemljama zapadnog Balkana” kaže za WPP Dr. Darko Moćibob bivši šef UN programa za Irak, a sada viši savjetnik u Političkom odjelu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Iraku je sada dozvoljeno čak i da izgradjuje svoj civilni nuklearni program. No, prije toga, irački će parlament morati usvojiti odredbe kojim će se omogućiti inspektorima UN Atomske agencije iz Beča, AEA (Atomic Energy Agency) da provjeravaju iračka atomska postrojenja u svako doba i nenajavljeno. Zapadni diplomati vjeruju da će te odredbe biti usvojene u Bagdadu, naveo je za WPP, izvor blizak pomenutim diplomatama. (Joe Lauria, dopisnik Wall Street Journal iz UN-a)

BORBA PROTIV KORUPCIJE

Vijeće sigurnosti je potpunosti ukinulo i kontraverzni program “Nafta za hranu”, (Oil for Food) za koga je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, u Vijeću sigurnosti rekao, da je “bio ogrezao u korupciji”.

Okončanje ovog programa, koji je 2008 kulminirao u jedan od najvećih korupcijskih skandala u historiji UN-a, znači da će od narednog juna (2011) Irak – u potpunosti zagospodariti svojim izvorima gasa i nafte, kroz punu kontrolu prihoda od njihove prodaje.


NOVA IRAČKA VLADA

Vijeće sigurnosti u srijedu je isto tako pozdravilo napore da se konstituiše nova vlada u Iraku, koja još nije oformljena poslije martovskih izbora ove godine. Tim povodom ministar Zebari je rekao novinarima, da će nova vlada “biti konstituisana najdalje za nekoliko sedmica, ako ne dana”.

Obračajući se Vijeću sigurnosti, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, rekao je ukidanje svih pomenutih sankcija Iraku, “kamen temeljac” za povratak Iraka na “put stabilnosti i normalnosti”. Ban je ipak pomenuo kako irački narod nastavlja da se suočava sa nasiljem, što uz nedostatak poslova i osnovnih sredstava ostaje izazov kao “teška historija” za Iračane i za sigurnost zemlje. I on je pozdravio najave skorog konstituisanja nove vlade u Bagdadu.

ALKALAJ PONOVO U NEW YORKU

Sastanku u New Yorku prisustvovao je ministar vanjskih poslova BiH u tehničkom mandatu Sven Alkalaj, pored ministra vanjskih poslova Turske Ahmeda Davutoglua, te šefa iračje diplomacije koji su imali bilateralne sastanke sa Bidenom. Ostale zemlje članice Vijeća sigurnosti na ovom sastanku bile su zastupljene na ambasadorskom nivou.

IRAK OPET KUPUJE ORUŽJE

Iraku je ukinut i dugogodišnji embargo na uvoz oružja, koji je imao za cilj spriječiti bivši Saddamov režim da se domogne oružja za masovno uništenje. S obzirom da je Irak u svoj novi ustav ugradio zabranu nuklearne proliferacije i dugodometnih raketa, Vijeće sigurnosti ukinulo je ovaj embargo, iako oružja u Iraku nikad nije manjkalo.

Nema komentara:

Objavi komentar