četvrtak, 3. veljače 2011.

ZAJEDNIČKI USPJEH CIJELOG REGIONA


Kraj predsjedavanja BiHVijećem sigurnosti UN-a:
Erol Avdović, (Deutshe Welle - U.N.)
New York, 03. februar/veljače 2011
Ambasador Feodor Starčević: Vrlo pohvalno o Bosni
(Photo U.N. - 2011)
Jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, od strane Bosne i Hercegovine privedeno je kraju, i ovu najvažniju rotirajuću funkciju u sistemu Ujedinjenih naroda, od početka mjeseca preuzeo je Brazil. Vrijeme je i za prve rekapitulacije bh.predsjedavanja Vijećem. Sudeći prema prvim reakcijama, bio je to uspješno obavljen posao u UN-u u New Yorku.
Iako su se na početku bh.predsjedavanja Vijećem sigurnosti mnogi pribojavali, kako će diplomate iz BiH, u New Yorku – odraditi taj posao, i zbog same činjenice, da u zemlji još vlada izvjestan politički vakum zbog sporog konstituisanja vlasti, strahovi izgleda, nisu bili -- sasvim opravdani.
Predsjedavanje Vijećem proteklog januara posebno su pratila diplomate iz regiona, jer BiH u Vijeću sigurnosti tokom cijelog dvogodišnjeg mandata predstavlja i cijelu Istočnoeuropsku skupinu (Easter Eauropean Group – EEG), koju čine od 23 zemlje članice UN-a iz tog regiona.
ZADOVOLJNI SUSJEDI
Šef stalne Misije Srbije u UN-u, ambasador Feodor Starčević, inače Sarajlija, dugogodišnji diplomata i u bivšoj zajedničkoj jugoslovenskoj diplomaciji – kaže da “region u cjelini može biti zadovoljan Bosnom i Hercegovinom”, na ovoj, inače užarenoj stolici Vijeća sigurnosti UN-a. Dodaje sasvim eksplicitno da njegova zemlja ostaje zadovoljna učinkom BiH u Vijeću.
“I moje je mišljenje, da je uspjeh jedne od država koje su bile dio bivše Jugoslavije - na neki način uspjeh sviju nas. I posebno, kad se radi o Bosni, ja koji dolazim iz sarajevske familije, osjećam to vrlo jako”, kaže Starčević za Radio Deutsche Welle. On se inače jedini odazvao pozivu da govori o ovome, medju diplomatama iz Hrvatske, koju je BiH, početkom 2010 naslijedila kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti iz EEG skupine, i Slovenije, koja pretenduje da u Vijeću, 2012, naslijedi BiH, ako na to mjesto bude izabrana ove jeseni; Slovenija će u tom pokušaju imati vrlo jakog rivala u Madjarskoj, koja se takodjer kandidirala za tu poziciju u Vijeću.
Starčević, inače dugogodičnji visoki dužnosnik UN-a, ističe da je predsjedavanje Vijećem sigurnosti, gotovo uvjek “mač sa dvije oštrice”. Jer, kako to navode drugi dobri poznavaoci UN-a, zemlja koja predsjedava Vijećem mora uvjek biti spremna da bude “iznenadjena” dogadjaima poput aktualnih zbivanja u Egiptu.
“Ali, kad dodje red na zemlju da predsjedava Savjetom (bezbjednosti) jedan mjesec – ti zadaci se multiplikuju. Meni je vrlo drago da kažem, da je delegacija Bosne i Hercegovine ispunila sve dužnosti predsjedavajuće zemlje na jedan vrlo dobar način, I to je stvarno bila jedna opšta ocjena od strane svih članica UN-a”, ustvrdio je veleposlanik Srbije za naš program.
ZADOVOLJNI I NIJEMCI 
Na izvjestan način, iako primjetno uzdržanije, jednomjesečno bh.predsjedavanje, kao uspjeh opisuje i stalni predstavnik Njemačke u UN-u, veleposlanik Peter Wittig. Od početka 2011, on predstavlja svoju zemlju u Vijeću sigurnosti; Njemačka je ponovo dobila nestalni dvogodišnji mandat u Vijeću do kraja 2012 godine.
Veleposlanik Wittig ističe kako je posebno važno što je BiH, za svoju tematsku raspravu tijekom predsjedavanja Vijećem sigurnost, izbrala temu o izgradnji institucija u postkonfliktnim društvima.
“Dijagnoza (koja je na toj raspravi iznesena – op.aut.), uz podsjećanje da se toliko mnogo zemalja već u prvih 10 godina nakon konflikta vraća sukobu – svjedoći o potrebi da se izgradnja mira uzme mnogo ozbiljnije”, rekao je izmedju ostalog Wittig, govoreći u funkciji donedavnog predsjedavajućeg Mirovne komisije UN-a (UN Peacebuilding Comission).
Veleposlanik Njemačke je govoreći za Deutsche Welle u UN-u dodao, “da se medjunardodna zajednica, upravo zato ne bi smjela brzo povlačiti iz tih postkonfliktnih zona”. I da se u zemljama poput BiH – treba insistirati na integrativnim procesima, te da s njima treba početi dok su u zemlji još mirovne operacije.
Valja reći da će mandat Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a potrajati još skoro punih 11 mjeseci.

Nema komentara:

Objavi komentar