srijeda, 20. srpnja 2011.

IVO SANADER ĆE MNOGE U HRVATSKOJ POVUĆI SA SOBOM NA DNO


Gordana Simonović (Zagreb)
Ivo Sanader (UN photo)
„Ako sam ja vođa zločinačke organizacije, šef mafije i, ne znam što još, kako je moguće da su me deset godina pratili u stopu.“ Tim se riječima bivši hrvatski premijer branio od pilatovskog pranja ruku njegove nasljednice, premijerke Jadranke Kosor i ostalih ljudi iz vrha Vlade i HDZ-a, koji su u proteklih sedam mjeseci tvrdili kako ništa nisu znali ili nisu imali ikakve veze s aferama za koje USKOK tereti Ivu Sanadera: među kojima su i one s međunarodnim adresatima, poput Hypo banke i preuzimanje upravljačkih prava nad INOM od stranke mađarskog MOL-a.

Ključne osobe, koje ga terete za izvlačenje novca iz državnih tvrtki, primanje mita i pogodovanje u poslovanju pojedincima i interesnim skupinama, zapravo su njegovi prijatelji i dugogodišnji suradnici, npr. bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, kontroverzni poduzetnik Robert Ježić,... Oni, prema informacijama iz USKOK-a i Državnog odvjetništva, tereteći njega pokušavaju kupiti slobodu za sebe. Zbog toga nikoga ne čudi što je Sanader izabrao obranu – svi smo zajedno sjedili i odlučivali u HDZ-u  i Vladi, a Vlada nije bila dječji vrtić.
Sotonizacija bivšeg šefa
Ako je Sanaderova obrana više-manje poznata, znan je već i odgovor HDZ-a – sotoniziranje bivšeg šefa i nekoliko njegovih najbližih suradnika kako bi se sačuvala pozicija HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor uoči predstojećih parlamentarnih izbora. No, po mišljenju političkih analitičara, vrh HDZ-a i sama Kosor teško će uspjeti zadržati 'image' neupućenih i neokaljanih ljudi. Čak štoviše, smatra analitičar Anđelko Milardović, Sanader je tempirana politička bomba i dvosjekli mač za svoju bivšu stranku. Jer, kako tvrde i Milardović i neki novinski komentatori, Sanader svoju neupitnu poziciju nije koristio samo za stvaranje nekog paralelnog koruptivnog sustava radi osobnog bogaćenja, nego je „koristio postojeći, legalni stranački i državni sustav za ilegalno izvlačenje novca“.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović podsjetio je „kako su financiranje nekih osobnih bogatstava i nekih kampanja SDP-u bila poznata još 2007., o čemu smo i govorili, ali tada nitko nije želio slušati.“ Zbog toga iz te stranke pozivaju da se istraži legalnost poslovanja HDZ-a, a njihov je bivši član Ivica Pančić podnio i kaznenu prijavu protiv HDZ-a.
Dotle komentator riječkog Novog lista Neven Šantić oprezno konstatira kako je „teško procijeniti koliko će sve to utjecati na rezultate sljedećih izbora, jer je hrvatsko biračko tijelo do sada u više navrata pokazalo čudan smisao za „racionalno glasanje“. Analitičar Davor Gjenero, međutim, smatra kako je HDZ padom popularnosti u prethodnom razdoblju već platio cijenu za afere, što su povezivane s njima, pa i preko Sanadera. „Proces protiv Sanadera počet će, vjerojatno, nakon parlamentarnih izbora, a hoće li neka moguća nova vlast procesuirati HDZ zbog crnih fondova, što bi svakako bio presedan, jedina je relevantna politička tema što se može povezivati s bivšim premijerom.“, uvjeren je Gjenero.
EU vjeruje hrvatskom pravosuđu.
Za borbu protiv korupcije Jadranka Kosor dobila je brojne pohvale iz Europske unije. Dominantna je procjena EU-a da i, s donekle reformiranim pravosuđem, Hrvatska može osigurati pravedno suđenje Sanaderu, a kako se radi o „slučaju koji ima tako veliku vidljivost i domaću i međunarodnu, onda je bitno da sve ide u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da se sve učini temeljito“, istaknula je Vesna Pusić u prvoj reakciji na Sanaderovo izručenje.
Pusić i Gjenero naglašavaju kako Sanader nije došao dobrovoljno u Hrvatsku te kako nije sam tempirao svoj povratak, a Gjenero uz to ističe kako je u Hrvatskoj počelo parlamentarno ferije, medijska sezona krastavaca i kvazi-predizborna kampanja, pa u tom svjetlu valja iščitavati povezivanje tog slučaja s parlamentarnim izborima. Izbore, kao i odnos EU prema Hrvatskoj određivat će cijeli spektar pitanja, a ne Sanader, čiji će utjecaj na hrvatsku javnost uskoro biti na razini one kakva je bila dok je bio u zatvoru u Salzburgu, procjenjuje Gjenero.
Najavljeni dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u drugoj polovici kolovoza u Hrvatsku, Gjenero i ini analitičari drže potporom kancelarke više premijerki nego samom HDZ-u, ali i jasnim diskontinuitetom s rezerviranom politikom službenog Berlina prema Zagrebu u vrijeme Sanaderova mandata i otkrivanja afere s Hypo bankom.
Deutsche Welle

Nema komentara:

Objavi komentar