petak, 27. svibnja 2011.

RATKO MLADIĆ STIGAO U HAAG


Zločinac Ratko Mladić (26. maj/svibanj 2011)
U četvrtak ujutro po lokalnom vremenu - bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić uhićen je tijekom rutinske pretrage, kada je izašao u vrt radi u večernju šetnju, izjavila su tri policijska dužnosnika za AP. Mnogi tvrde da nisu imali prethodnu dojavu da se u kući, koja pripada Branku Mladiću, nalazi najtraženiji haški bjegunac. Istodobno su upali i pretražili četiri kuće u selu Lazarevo. 


Blic piše kako je haški optuženik tražio da mu se u zatvorsku ćeliju dostave i knjige. Već ranije su mu na njegov zahtjev, dostavljeni jagode i televizor. Bizarno je pisanje srbijanskog tiska!






17:30 Haaški sud sposoban je brinuti o bolesnim osobama, izjavila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić. Većina optuženika dolazila je u Haag "sa preegzistirajućim patologijama", prenosi Slobodna Europa. "Zatvorski centar se brine o bolesnim ljudima otkako postoji", rekla je. "Imamo vlastiti medicinski centar, a i pristup nizozemskom zdravstvenom sistemu". Na pitanje o zdravstvenom stanju Ratka Mladića i njegovom mogućem utjecaju na izručenje, rekla je da očekuju izvještaje vlasti u Srbiji koje će donijeti odluku o njegovom izručenju Haaškom sudu. Ratko Mladić također je tražio svoju mirovinu. Navodno je Mladić zatražio knjige ruskih pisaca Gogolja i Tolstoja.
14:42 - Mladić je na saslušanju, između ostalog, izjavio: - Vi ste birali Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv - prenosi Blic.
14:25 - Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Ratka Mladića Haaškom sudu, rekao je Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić, najavljujući žalbu na tu odluku.
- Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedjeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu - rekao je Šaljić nakon saslušanja, javlja Blic.
Za vrijeme saslušanja, Mladić je odbio primiti optužnicu Haškog tribunala. Ruka mu se više nije tresla i smirenije je pričao.
Nakon što je jučer smješten u pritvor, poduzete su posebne mjere predostrožnosti kako bi se spriječila mogućnost samoubojstva. Mladić je na to reagirao riječima: - Šta je, plašite se da ću da se ubijem, neće Mladić na Mladića - kaže izvor 'Blica'.
14:02 - Završeno je saslušanje Ratka Mladića, javlja Blic. Detalji zasad nisu poznati. Mladić je tražio da mu se u ćeliju donesu jagode i televizor, što bi mu trebalo biti osigurano.
13:51 - Darko Mladić i njegova majka Bosiljka oko 13 sati napustili su zgradu Specijalnog suda u koju su došli u 10.45 sati, javlja Blic . "On je ovdje dobio neku vrstu liječničkog pregleda i pod liječničkim je nadzorom, ali mi mislimo da to nije dovoljno s obzirom na njegovo stanje. Ono što smo vidjeli je zabrinjavajuće zdravstveno stanje. Tražimo da se prebaci u neku bolnicu, po mogućnosti na VMA, ali tražimo i tim liječnika iz Rusije", rekao je Darko Mladić.
Darko je rekao kako mu je otac ispričao da su mu snimali glavu i da postoje dva ožiljka "koja ukazuju da je imao dva moždana udara". Na pitanje kada je posljednji put vidio oca i o tome da li zna gdje se skrivao nije želio odgovoriti. Darko Mladić je rekao i da će "najvjerojatnije sutra ponovo vidjeti oca". Bosiljka, supruga Ratka Mladića, nije željela dati bilo kakve izjave za medije.
12:35 - Ratko Mladić ušao je s odvjetnikom u sudnicu, u kojoj se nastavlja njegovo saslušanje, javlja Blic.
12:28 - Izvori 'Blica' potvrdili su da je Mladić teško bolestan, ali da je i pored toga priseban. Mladić je sa sobom u pritvor donio punu vrećicu lijekova, za koje se vjeruje da ih nije mogao nabaviti bez konzultacija s liječnikom. Lijekove su mu oduzeli, a Mladić je sada pod kontrolom liječničke ekipe koja mu i prepisuje terapiju, saznaje Blic. Osim lijekova, zatvorski stražari su mu oduzeli i naočale.
12:06 - Odvjetnik Miloš Šaljić tvrdi da se Mladić jutros prvi puta nakon 10 godina susreo sa suprugom i sinom. Za B92 je potvrdio da je Mladićev sin Darko prošlog tjedna bio u Lazarevu, o čemu je pisala 'Politika', ali tvrdi da se nije vidio s ocem niti je znao da se tamo skriva.
11:58 - Odvjetnik Ratka Mladića Miloš Šaljić rekao je Tanjugu da će od suda tražiti da Mladić bude smješten u posebnu zdravstvenu ustanovu gdje bi mu bila pružena adekvatna medicinska njega, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. On je najavio da će tražiti i da se Mladić bude podvrgnut posebnim zdravstvenim pregledima te da se obavi vještačenje kako bi se utvrdilo je li procesno sposoban, odnosno je li u stanju da se brani od optužbi za koje se tereti.
11:19 - Saslušanje Ratka Mladića nastavlja se točno u podne - potvrdio je agenciji Beta njegov odvjetnik Miloš Šaljić. Rekao je i da su liječnici pregledali Mladića, a uskoro bi trebali stići nalazi. U međuvremenu, na Prizivnom sudu počelo je suđenje Mladićevim ortacima koji su mu pomagali u skrivanju, javlja Blic.
10:51 - Mladićeva supruga Bosiljka došla je ponovo u Specijalni sud, ovaj puta sa sinom. Nosili su veliku crnu putnu torbu i ušli na sporedni ulaz.
10:03 - Supruga Ratka Mladića, Bosiljka Mladić jutros je posjetila Ratka Mladića u zatvoru Specijalnog suda, javlja Blic.
U Lazarevu kod Zrenjanina, selu u kojem je uhićen Mladić i u kojem su nakon toga izbili brojni incidenti, jutros je mirno. Nema okupljanja oko kuće u kojoj je živio Mladić, a policija dežura i stalno obilazi selo.
Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da ne očekuje veće prosvjede.
- Iako se 51% građana protivi izručenju Mladića, u Srbiji nema te političke snage koja bi ih mogla izvesti na ulicu ili destabilizirati državu – rekao je Ljajić za TV B92.
9:42 - Ratko Mladić samo se predstavljao lažnim imenom – Milorad Komadić, ali nije imao lažni identitet. Posjedovao je osobnu iskaznicu na svoje ime koja je istekla, saznaje B92.
Mladić se teško kreće, ali komunicira sa svima u zgradi suda. Desna ruka mu je praktično nepokretna zbog, kako kaže njegov odvjetnik, moždanog udara koji je doživio 1998. dok je bio u bijegu.
Na saslušanju se ponašao isto onako kako ga javnost pamti iz vremena rata. Iz onog što je govorio u sudnici jasno je da je tijekom godina skrivanja gledao televiziju i da zna što se u vezi s njim poduzimalo.
9:15 - Ratko Mladić trebao bi biti izručen Haaškom sudu u roku od sedam dana, a važno je da se postupak provede u skladu sa zakonima, izjavio je zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić. Za danas je najavio sastanak Akcijskog tima za suradnju s Haaškim tribunalom, nakon čega će biti objavljeni novi detalji, prenosi B92.
- Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve ovisi o tome hoće li obrana podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana - rekao je Vekarić, dodajući da bi trebalo istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića.
9:01 - Saslušanje Ratka Mladića bit će nastavljeno najverojatnije oko podne, izjavio je danas zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, javljaBlic. U selu Lazarevo, u kome je jučer uhapšen Ratko Mladić i gdje su nakon hapšenja izbili brojni incidenti protestanata sa policijom, a zatim i sa novinarima , od jutros je mirno. Okupljanja oko kuće Mladića nema, a patrole policije dežuraju i stalno obilaze selo.

Nema komentara:

Objavi komentar